Hvordan fungerer Chromecast – og hvad er det egentlig?

chromecast2

Chromecast 2 kom i 2015.

Hvis du gerne vil se fx Netflix eller Youtube på den store skærm, og du helst vil slippe for kabler, (læs evt. artikel om at forbinde computer og tv), findes der flere forskellige trådløse løsninger – fx Apple TV og Chromecast.

Her skal vi se på den populære Chromecast 2 – se priser på Pricerunner.

Chromecast er en lille dongle, som sættes i HDMI-indgangen på fladskærmen, (den duer ikke til skærme uden HDMI).

Når den er installeret, styres den via en app på Android/iPhone/iPad – eller fra computeren. Smartphonen eller tablet’en bruges dermed som fjernbetjening.

Chromecast er ikke meget større end en USB-nøgle.

Den første udgave af Chromecast.

Udgaver af Chromecast

Chromecast 2

Denne artikel handler om Chromecast 2. Den første udgave af Chromecast kom 2013, og den stort set fungerer på samme måde som Chromecast 2.

Chromecast Ultra

Dette er en Ultra HD-udgave, som understøtter 4K-opløsning (2160p). Du kan godt bruge Chromecast 2 til et 4K-tv, men har du en 4K-video, som du vil se på dit 4K-tv i 4K-kvalitet, så skal du bruge Chromecast Ultra. Den er noget dyrere – se priser her.    

Chromecast Audio

Der findes også udgave, der kan streame musik til en forstærker, og den kan du læse om i artiklen om Hvad er Chromecast Audio?.

Installation

Chromecast 2 med strømforsyning.

Chromecast leveres i en nydelig æske, som indeholder en HDMI-dongle, et USB-kabel (der bruges til strøm) og en USB-strømforsyning. Har skærmen et USB-stik, kan man muligvis tage strøm fra det – hos mig hakker signalet lidt, når der trækkes strøm fra skærmen, så jeg bruger den medfølgende strømforsyning. 

Når donglen sættes i, kommer der hjælp op på skærmen – når man husker at vælge den rigtige HDMI-indgang på skærmen :-).

Hjælpen går mest ud på, at man skal installere Chromcast-app’en Google Home på Android eller iPhone/iPad.

Man skal derefter knytte app’en sammen med Chromecast. Det sker næsten automatisk.

Dernæst skal du indtaste koden til dit trådløse netværk, så Chromecast kan “snakke” med det.

Chromecast-app’en Google Home

Google Home bruges både til Chromecast og Chromecast Audio, (og  Google Home kan også benyttes til at styre Google Home-kompatible enheder som fx lyspærer og termostater).

Når først det hele fungerer, bruger man ikke Chromecast-app’en. Man bruger i stedet en eller flere af de downloadede apps.

Menuen i Google Home-app’en.

Apps til Chromecast

Der er mange apps, der understøtter Chromecast, fx  Netflix, HBO Nordic, Youtube, Viaplay, Google Play Music, Google Play Film, DR TV, TV2 Play, Telia TV, Deezer, Spotify og mange, mange flere. Se en liste hos Google.

Chromecast som Smart-TV

Med Chromecast får du en hel Smart-TV-løsning, som formentlig understøtter flere apps end de fleste Smart-TV gør. Fx er der en Chromecast app på vej til Filmstriben (april 2017). Bibliotekerne har valgt ikke at lave apps til de enkelte tv-mærker, og i stedet lave en udgave til Chromecast (og Airplay), som kan bruges med alle tv, der har HDMI.

Anvendelse af Chromecast

Chromecastikon

Netflix med Chromecast-ikon.

Netflix med Chromecast-ikon.

Når fx YouTube-app’en er installeret, vil der være et lille Chromecast-ikon øverst i titellinjen. Når man trykker på det, har man mulighed for at afspille på enheden (fx iPad) eller på Chromecast.

Vælger man Chromecast, vises filmen på den store skærm.

Og billedkvaliteten er super.

Chromecast til Google Chrome

Der findes også en udvidelse til Google Chrome (Googles browser).

Når den er installeret, kan man åbne en fane, som man kan få vist på den store skærm via Chromecast.

På den måde kan du få vist alt, hvad der kan vises i browseren, på skærmen.

Chromecast med en computerskærm

Chromecast fungerer med skærme, der har en HDMI-indgang, og det betyder, at den også kan bruges med en computerskærm, som har en HDMI-indgang. (De fleste computerskærme har kun en DVI-indgang, og det duer ikke).

Lyd

Ud over HDMI skal skærmen også have indbyggede højttalere, eller udgang til højttalere, for ellers er der ingen lyd. Man kan købe en HDMI Audio Extractor, men det er jo så en ekstra udgift, og den er ikke helt billig – se priser hos Pricerunner. Hvis du vil købe sådan en dims, så ring evt til forhandleren først, så du sikrer dig, at den kan bruges til dit formål.

Opdateret – oprindelig artikel er fra marts 2014.Artikel slut

60 Comments:

 1. Johnny Gustafsson

  Hej
  Kigger på nyt tv. Der står i specifikationer at tv’et er med wifi-direct. Betyder det at man så ikke har brug for en Chrome cast eller har jeg helt misforstået det?

  • Wifi Direct fungerer lidt a la Bluetooht – her er får tv signalet fra smartphonen. Chromecast får signalet direkte fra routeren, men den fjernstyres via smartphonen.

 2. Kan jeg egentlig bruge min mobil, altså have en samtale, mens jeg streamer over på tvet?

 3. ingen internet i sommmerhuset via yousee. hvilken mulighed har jeg for at se tv. Jeg har yousee via wifi i lejligheden. kan jeg få internet andetsteds fra og bruge chromecast.

  • Med YouSee kan du via en app se tv på mobil og tablet. Har du fx en tablet (uden SIM-kort) og en mobil, kan du sætte mobilen op som hotspot (mobilen optræder så som wifi-forbindelse) og så bruge tabletten til at se tv (via mobilens hotspot). Du kan også til at caste fra tabletten til tv’et via Chromecast. Der har været spørgsmål om dette tidligere i denne kommentar-tråd.

 4. Halløj. Overvejer en chrome cast til tv for at den f.eks. kan streame fra min nas, men kan den streame fra en nas

 5. Hej, jeg er super dårlig til teknik og er først nu begyndt at overveje en cromecast. Mit tv er fra 2011, men har vidst en HMDI udgang, er det virkelig det eneste det kræver?

 6. Min pc er IKKE på wifi, men er kablet til den samme router som kører wifi på min chromecast. Burde der så ikke være kontakt mellem de 2?

  • Hvis du bruge Google Chrome-browseren burde det fungere. Det gør det hos mig. Kan du ikke få det til at fungere, kan du jo sætte en wifi-dongle i pc’en.

 7. Hjælp !!!
  Kan jeg ikke bruge mine chromecast hvis jeg ikke har et wifi (router) hjemme, men KUN internet på min mobil ???

  • Chromecast kræver wifi, men det skulle faktisk være muligt at sætte en smartphone op som mobilt hotspot, og så bruge en anden smartphone til styre Chromecast’en på normal vis.

 8. Det hele virker inden for Chrome! Men i ITune er der ingen lyd trods instal af, Google Home. Efter mange timers forsøg har jeg opgivet.
  Har ringet til, Mac support, de kender heller ikke til at det kan lade sig gøre. ØV
  Normalt er der en liste med hvad et givent produkt er kompatibel med, og ikke! en halv vind fra google!

  • Chromecast konkurrerer med Apple TV (og omvendt), og de understøtter vist ikke hinandens universer (hvis de kan undgå det).

 9. Hej
  Kan chromecast anvendes på wifi uden sikkerhedskode, evt på et gæstenetværk?

  • Jeg tror godt, det kan fungere på et åbent netværk, men jeg har desværre ikke mulighed for at teste det.

 10. Caroline Laisbo

  Kan man benytte internetdeling fra telefonen (mobilt-netværk) som WIFI adgang til chromecasten, også selvom det er den telefon der bliver brugt?

 11. Hej. Der kører en annonce på Facebook der går ud på at man ikke behøver dyre tv pakker, blot man betaler ca. 500kr i engang beløb. Dernæst har man ubegrænset tv fra hele verden herunder også alle danske plus radiostationer osv osv….det går ud på at man steamer alt det man nu ønsker at se fra nettet af…vil en chromecast virke her på et som er ca 8 år? Der er masser af hdmi i det…skal lige forhører mig inden man opsiger abonnement osv…

  • Jeg ville holde mig væk, men de må jo kunne oplyse om de understøtter Chromecast. I følge en debat på Computerworld viser de kun tv, der i forvejen er tilgængeligt gratis. Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det nok fordi, det er for godt til at være sandt ;-). Chromecast kan bruges med alle skærme, der har HDMI.

 12. Når min kone skal caste noget fra mobilen til tv’et, så popper det op på min mobil også, og omvendt.
  Hvorfor egentlig? De krydser hinanden på en eller anden mærkelig måde.

  • Jeg ved ikke, hvad der sker. Pt. har jeg kun en Google Chromecast/audio, og her giver det problemer, hvis to mobiler/tablets har forbindelse til samme Chromecast.

 13. Yousee siger det ikke kræver nogen forbindelse til tvet kun cromecastes er det rigtig

 14. Peter Andreasen

  Hej bruger en chromcast wifi når fjernsynet er slukket og der stadig er strøm til den

 15. Jeg overvejer at købe cromecast. Kan man se de almindelige gratis kanaler via cromecast så man kan droppe tv pakken ? Mvh Heidi

  • Du skal have en app, der understøtter Chromecast, og sådan en findes der bl.a. til DR. Du kan også caste direkte fra Google Chrome-browseren, så det du kan se der, kan du også få op på skærmen via Chromecast. Læs mere hos Google.

 16. Hej jeg har en iPhone og en iPad jeg bruger min iPad i sommerhus til at se tv fra Yousee hvis jeg køber cromecast eller wecast kan jeg så få det på en stor skærm med hdmi,jeg bruger min iPhone for at komme på nettet da der ikke er internet i huset

  • Hvis dit tv har wifi kan du formentlig godt. Du skal så sætte din iPhone op som trådløst hotspot, men jeg vil anbefale en anden løsning – læs denne artikel.

 17. Allan Sildeøje

  Jeg har installeret Chromecast på min PC, Win8,1 men jeg får ikke noget chromecastikon på skærmen ???

 18. Hej.
  Kan det lade sig gøre at anvende Chromecast og Stofa web tv’s app sammen? Google Chrome og Stofa web tv er et dårligt match, så jeg vil høre om der gælder det samme for Chromecast?

  Morten

  • Jeg har ikke erfarninger med Stofa, men hvis Stofa-app’en understøtter Chromecast, så burde det jo virke.

 19. Kan man tilslutte 1 cromcast til mere end en enhed ? Da jeg ikke altid er hjemme og de andre derhjemme vil gerne se Netflix og den er pt kun installeret på min iPhone

 20. Kan Cromecast bruges med 4g ?

 21. Vi har ikke trådløst netværk, men er kablet op i stedet. Kan vi stadig bruge en cromecast?

  • Nej, det kræver trådløst netværk. Prøv om du ikke kan få ombyttet din router til en nyere udgave (der både har kabel og trådløs).

 22. Hvad Er det for en extension til Chrome der seal Bruges, Og hero Finder jeg den til en android phone?

 23. Kan man lave andet på sin pc mens man ser Netflix via Cromecast

 24. Hej med jer.
  Jeg vil gerne kunne caste eet faneblad i min GoogleChrome til min Chromecast1, Eet andet faneblad til min Chromecast2, osv. Men altså alt sammen fra een pc.
  Det synes jeg ikke jeg kan. Første faneblad går fint, men når jeg vælger at caste faneblad nr. 2 til Chromecast2, går Chromecast1 i “pausemode”.
  Jeg håber, ovenstående er til at forstå.
  Kan nogen hjælpe mig?
  Med venlig hilsen
  Claus Øgard

 25. Jeg skal lige sikre mig at jeg forstår det ret. Jeg har intet internet i min lejligged udover det heg har på min mobil, så når jeg ser fx. HBO er det på min mobil/Android. Vil det så sige at med chromecast kan jeg se det på mit tv i stedet. (Der det er jo lidt federe at se Game of Thrones på en stor skærm)

  • Der er netop kommet en HBO-app, der understøtter Chromecast, men det hele fungerer via WiFi, så desværre… Mange smartphones har et udtag til HMDI (evt. via en adapter) – har du sådan en smartphone, kan du sætte den til TV’et via et kabel.

 26. Kan man have flere chromecast på samme netværk f.eks til infoskærme på en instution og kan man sikre sig imod at de ikke bliver hacket og vist uhensigtsmæssigt indhold,?

  • Jeg har ikke Chromecast længere, da jeg har fået et smarttv, som understøtter Netflix, HBO mv., men efter hvad jeg husker, tror jeg godt man kan have flere på samme netværk. Sikkerheden ligger vist i en parring med pinkode, som kendes fra Bluetooth. Men du må hellere prøve at indhente info andre steder. Prøv fx fora på Recordere.dk og flatpanels.dk.

 27. Hej.jeg har overvejet at købe chromecast.jeg vil spørge om jeg kan montere den i en projekter og hvordan jeg kan få lyden overføret fra projekter til anlæget?

  • Uden at have prøvet det: Hvis projektoren har HDMI, burde det være muligt. Lyden kan normalt trækkes ud af pc’ens hovedtelefonstik (med et minijack-phono-kabel).

 28. Kan jeg sende en film fra VLC player på computeren til tvet?

 29. Niels E. Levisen

  Hej

  Kan man ikke bruge Chromecast til Yousee musik, så man
  får den gennem højtalerne på tv?? når man har musikken på smartphone

  mvh
  Niels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 • Relevante artikler og annoncer