Hvordan fungerer Apple TV – og hvad er det egentlig?

Hvis du gerne vil se indhold som fx DRTV, TV2 Play, Netflix, HBO eller C-More på dit tv, findes der flere smarte løsninger – fx Apple TV og Google Chromecast. IPTV-løsninger fra fx Telia og Fullrate kan ligeledes bruge Apple TV eller Chromecast.

Hvad er Apple TV?

En slags iPhone

Apple TV er baseret på samme styresystem (iOS) som iPhone og iPad, og derfor bruger Apple TV de samme apps. Man kan demed installere iOS-apps som fx Youtube, DRTV, TV2 Play, Netflix, HBO, Spotify, Flickr osv, og få indholdet fra disse apps på tv’et.

Forbindelser

Apple TV forbindes trådløst eller via kabel med din router og tilsluttes dit tv med en HDMI-kabel. Styringen foregår med den medfølgende fjernbetjening. Apple TV kræver dermed ikke, at du har en smartphone, en tablet eller en computer, (men du har nok mindst en af delene, hvis du har en router 😉 )

Google Chromecast forudsætter, at man har en smartphone med de relevante apps, og Chromecast understøtter kun wifi – ikke kabel.
Har du et Smart-TV, kan du normalt se bl.a. Netflix, Youtube og DRTV, men der er mange tjenester, som et Smart-TV ikke understøtter. Udbuddet afhænger af tv’ets alder og model/fabrikat. 

Udgaver og priser

Apple TV er nu nået til version 4, og det er den, det efterfølgende handler om. Selve enheden er ret kompakt (9,8 x 9,8 x 3,5 cm), og fjernbetjeningen er heller ikke ret stor (3,8 x 12,4 x 6,3 cm).

Apple TV 4

Denne version er den billigste, og den understøtter HD (1080p). Den har indbygget 32 GB SSD-harddisk (se priser på Pricerunner).

Apple TV 4K

Denne version understøtter, som navnet indikerer, 4K-opløsning (Ultra HD: 2160p). Den findes både i 32 GB (se priser på Pricerunner) og 64 GB (se priser på Pricerunner).

Hvad følger med?

Stik på bagsiden af Appel TV 4.

Med selve Apple TV 4-enheden medfølger et strømkabel, en fjernbetjening (genopladelig) og et lightningkabel, der kan bruges, når fjernbetjeningen skal oplades. 

Selve enheden

Enheden forbindes til tv’et med et HDMI-kabel. Bag på enheden er der et HDMI-stik, et strømstik, et USB-C-stik (til service mv) og et netværksstik. HDMI-kabel og netværkskabel medfølger ikke.

Apple TV 4 forbindes som nævnt til routeren via wifi eller via netværksstikket. Bruges et netværkskabel får en man en forbindelse, der er hurtigere og mere stabil end wifi.

Enheden indholder derudover Bluetooth (til fx trådløs hovedtelefon) og en infrarød modtager (til fjernbetjeningen). 

Apple TV er forsynet med en SSD-harddisk på 32 eller 64 GB. Her gemmes apps og man kan lagre fx musik og fotos, som kan afspilles/vises på skærmen.

Fjernbetjeningen

apple tv fjernbetjening
De vigtigste funktioner på Apple TV-fjernbetjeningen.

Fjernbetjeningen – eller remoten, som Apple kalder den – er en fancy lille sag.

Der er seks knapper og en touch-overflade (det øverste område): 

  • Menu
  • TV / Hjem
  • Søg /Siri
  • Lydstyrke op/ned
  • Afspil/pause

Med touch-overfladen kan man swipe og klikke.

Fjernbetjeningen indeholder en infrarød sender (ligesom en “rigtig” fjernbetjening), og derfor er det tv’ets “egen” lydstyrke, der reguleres. Man kan også tænde og slukke tv’et direkte på Apple TV-fjernbetjeningen.

Bemærk, at der kan være forskel på hvordan knapper og swipe virker alt afhængigt af, hvilken app, der anvendes. 

Skærmtastatur

Du kan stave dig frem med skærmtastaturet, men det er nemmere at bruge en app – se nedenfor.

Apple TV skærmtastatur.

Hvis du bruger skærmtastaturet, er der nogle smarte genveje, der gør betjeningen lidt nemmere: Slet sidste tegn ved langt tryk, skift mellem store og små bogstaver med [Play/Pause]-knappen.

Spil
Fjernbetjeningen indeholder også accelerometer, gyroskop og kompas, og derfor kan den også bruges som controller til en række spil.

Mange features og indstillingsmuligheder

Indholdet i brugervejledningen.

I den omfattende online brugerhåndbog kan du læse mere om installation og anvendelse. Bemærk  også, at der er talrige muligheder for at tilpasse enheden til dine behov. Fx kan bestemme underteksternes størrelse, indstille touch-overfladens følsomhed, tilpasse hjemmeskærmen, bruge et eksternt bluetooth tastatur, lave familiedeling osv, osv.

Naviger på Apple TV

I brugervejledningen er der i øvrigt en god gennemgang af, hvordan du bruger fjernbetjeningen.

Betjen Apple TV via en app

Til iOS

Til iPhone (og iPad) kan man få en app, der kan fungere som en ekstra fjernbetjening. Den findes i App Store.

I visse tilfælde kan man få iPhonens volumenkontrol til at styre lyden på tv’et. Det afhænger tilsyneladende at tv’et.

Ud over at man dermed har en ekstra fjernbetjening, så har det den fordel, at man kan bruge iPhonens tastatur, når man skal anføre password, søge osv. Det er noget nemmere at stave sig igennem ved at bruge touch-overfladen.

Til Android

Apple laver ikke en officiel app til Android, men det er der heldigvis andre, der gør. I Google Play kan man finde flere apps, der kan styre Apple TV. 

Lifewire har anmeldt seks af slagsen. Den bedste skulle være AnyMote Universal Remote. Den kan både styre enheden via wifi og IR (ikke alle Android-telefoner har en infrarød transmitter). Den kan bruges til mange forskellige apparater – bl.a. Apple TV. Apple TV vælges via en oversigt i app’en.

Airplay

Har du to Apple-apparater kan du få den til kommunikere via Airplay. Du kan både streame fra iPad via Apple TV til tv’et, og du kan få vist din iPad-skærm via Apple TV på tv’et (mirror-funktion). 

Apple har en udmærket side, der forklarer hvordan man gør med både iPad, iPhone og Mac.

Der findes også 3. parts enheder, der understøtter Airplay.

Bottom line

Har man brug for at se streamet indhold på den store skærm, er Apple TV 4 er en god løsning. Den er noget dyrere end Chromcast, men man får også mere for pengene.

Se også artiklen om Chromecast og artiklen om Mi Box S 4K.

Artiklen er fra november 2018 og er opdateret marts 2020.

Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar