Hjem » Fotografering » Gratis geotagging med Zoner Photo Studio

Gratis geotagging med Zoner Photo Studio

Har du taget en håndfuld billeder, og har du samtidig registreret din rute (eller track på engelsk) med en GPS-logger, er det relativt nemt at geotagge billederne. Der findes programmer til formålet, og min favorit er Zoner Photo Studio, der findes i en gratis udgave, hvor geotagging-funktionen fungerer fint.

Zoner Photo Studio er et glimrende, alsidigt billedbehandlingsprogram, som både kan bruges til billedbehandling og som billedarkiv. Arkiv-funktionen er ret avanceret – fx er søgemulighederne meget omfattende. Du kan downloade Zoner Photo Studio Free 18 på denne side.

Læs artiklerne om GPS-loggere og om geotagging.

Sådan geotagger du

Udgangspunktet for vejledningen er, at jeg har taget nogle billeder på en tur, der er registreret med en GPS-logger. Ruten er gemt som en GPX-fil, som beskrevet i artiklen om Endomondo. For nemheds skyld har jeg lagt billeder og GPX-fil i den samme mappe, og Zoner Photo Studio er installeret på min pc.

Start Zoner

Start Zoner og find den mappe billederne ligger i – og marker alle billederne (med Ctrl-A).

Billederne vist i Zoner
Billederne vist i Zoner

Vælg nu Information > GPS > Assign GPS Data (vist på billedet nedenfor).

Assign GPS data
“Assign GPS Data…”

Så fremkommer dette skærmbillede, hvor billederne ses til højre og kortvinduet ses til venstre. Indholdet i kortvinduet er blot et tilfældigt sted – det har intet med billederne at gøre.

Assign GPS data menuen
Vinduet hvor billederne geotagges.

Indlæs GPS-filen

Klik nu på “Read Data form GPS Track Log…”  (lyseblå knap ovenfor) og find den den GPX-fil, du skal bruge. Ruten og placeringen af det første billede vises nu i kortvinduet.

Ruten er indlæst
Ruten er indlæst og tegnes op på kortet. Jeg skulle zoome ud for at se hele ruten.
OBS: Hvis ikke Zoner kan placere det markerede billede, (fordi tidskoderne ikke passer), bliver det placeret enten først eller sidst på ruten. Først hvis billedets optagelsestidspunkt ligger før GPX-filens registrering og sidst hvis billedets optagelsestidspunkt ligger efter GPX-filens registrering.

Placeringen er forkert – den skal laves om

På kortet ovenfor synes jeg ikke, det ser ud til at placeringen er korrekt, så jeg laver en stikprøve med et af de andre billeder. Jeg finder et, der er taget for enden af en sø, og klikker på det. Som det ses nedenfor, så passer det ikke…

Passer placeringen?
Passer placeringen – nej!

Zoner er så smart indrettet, at man kan lave tidsforskydning, og jeg prøver at lægge en time til, for det er måske sommertid eller tidszoner, der driller. Som det ses nedenfor hjælper det. Nu er billedet placeret for enden af en sø, og det ser helt korrekt ud.

Billedet er korrekt placeret
Billedet er korrekt placeret.
OBS: Zoner kan justere tiden helt ned til sekunder via “Time correction”. Hvis billedet ikke placeres korrekt, kan man justere tiden og se hvor billedet flytter rundt.Når det ser rigtigt ud, så prøv at klikke på et af de andre billeder og, om det stadig ser korrekt ud.

Nu er billedet korrekt placeret, og når jeg checker de øvrige, ligger de også hvor de skal.

GPS-data gemmes i billederne

Jeg klikker derfor på “Apply to all” for at få skrevet GPS-koordinaterne ind i alle billederne. Zoner advarer om at processen ikke kan fortrydes, og det er ok. Skulle det være forkert kan man blot geotagge på ny.

Ind i Picasa

Som en kontrol lægger jeg de geotaggede billeder ind i et andet program. I dette tilfælde vælger jeg Picasa, som kan vise de hvor billederne ligger på et kort. Og det ser fint ud:

Lokalitet vist i Picasa
Lokalitet vist i Picasa.
Geotaggede billeder
Alle billedplaceringer – vist i Picasa. Der er flere billeder end vist i denne gennemgang.

Nu er dine billeder geotagget, og de kan vises på et kort af alle programmer og websites, der kan den slags – fx Flickr og Google Maps.

Google Maps

Hvis du lægger dine billeder på Google Maps, kan du opleve det sjove, at Google gør billederne synlige på Google Earth og Google Maps. Prøv selv – du kan logge ind, hvis du har en Gmail-konto.Artikel slut 

Artiklen er fra 2012, men er opdateret 2018. 

Skriv en kommentar