En GPS-logger er en lille GPS-modtager, der registrerer din rute (eller på engelsk: track). Ruten kan eksporteres som en fil, der kan hentes ind på computeren, så den kan blive vist på et kort.
Den importerede rute kan derefter benyttes til at geotagge dine billeder.
Når fotos er geotaggede, ligger billedets koordinater gemt i billedet. Det kan du læse mere om i artiklen Hvad er geotagging?
Hvis dit kamera har indbygget GPS, behøver du ikke en GPS-logger, for så er den indbygget i kameraet. Til nogle få kameraer kan der tilsluttes en GPS-enhed, som virker på samme måde som en indbygget GPS.
Princippet i brug af GPS-logger
GPS-loggeren (eller geologgeren) har et indbygget ur, så den ikke alene kan registrere, hvor du har været, men også hvornår du har været på de forskellige steder på ruten – det kan fx ske hver tiende sekund.
Kameraet har også indbygget ur, og hvis de to ure er indstillet ens, er det en ret enkel sag at se, hvor på ruten du var, da billederne blev taget.
Når du kommer hjem, kan din rute gemmes fra GPS-loggeren i en fil, hente den ind på computeren og få ruten vist på et kort.
Du kan så sammenligne tidskoden på dine billeder med placeringen på ruten.
Husk at synkronisere de to indbyggede ure, så du er fri for at skulle tage højde for tidsforskellen…
Bemærk: Der er flere filformater til eksport af GPS-data. Et af de mest anvendte er GPX, som de fleste apparater understøtter. Et andet udbredt formater KML, der bruges af Google Earth. |
Du kan geotagge dine billeder manuelt med Picasa, som du kan læse om her.
Det kan gøres nemmere med et program
Det er lidt besværligt at geotagge manuelt, men der findes heldigvis programmer, der automatisk kan geotagge billeder ud fra en GPX-fil og billedernes tidskode. Det kan du læse om her.
Forskellige GPS-loggere
Der findes forskellige typer GPS-loggere, og de fleste af dem er primært lavet til motionister og sportfolk, der kan overføre ruten til computeren og få den vist på et kort. Samtidig kan man se mellemtider og meget andet, og man kan dele sin præstation med andre på nettet.
Heldigvis kan disse GPS-loggere også bruges til registrering af fototure, så man behøver ikke anskaffe dyrt specialudstyr. Med en smartphone kan endda gøres helt gratis – se nedenfor.
Der findes forskellige typer, som vises nedenfor.
Dedikerede GPS-loggere
Den dedikerede GPS-logger er fremstillet med det ene formål, at den kan registrere tid og placering i et givet tidsrum.
Ruten hentes over i computeren via et kabel, så den kan bruges til geotagging.
Den viste model koster ca. kr. 200, og den kan fungere 2-3 timer, inden den skal oplades. Desværre er den lidt upræcis.
GPS-ure
Et GPS-ur indeholder et væld af funktioner, som visning af aktuel fart, tilbagelagt distance og meget andet. Den viste model (Ventus GPS Master) koster ca. kr. 5-600, og det er endda inklusive en pulsmåler. Til gengæld tager det lidt tid at lære at bruge den.
Ruten overføres via kabel til computeren, og den fungerer fint til geotagging. Batteritiden er hele otte timer.
Smartphones
Mange avancerede mobiltelefoner indeholder GPS, og der findes mange apps til både iPhone og Android, der kan gemme ruter, som kan bruges til geotagging.
For at finde en GPS-app skal du søge på GPS logger i iPhones AppStore eller Google Paly. Der er også en masse GPS trackere, men mange af dem er beregnede til at lokalisere en mistet telefon.
Prøv fx Topo GPS, som findes til både Android og iPhone. Topo GPS kan også bruges til at lave GPX-filer, som kan anvendes til geotagging.
En anden metode til at geotagge med en mobil: Har du en mobiltelefon med kamera og GPS, kan du automatisk få geotagget de billeder, du tager med mobilen. Hvis du tager et billede med en sådan en mobil og samtidig tager billeder med dit “rigtige” kamera, kan du jo se på mobilbillederne, hvor dine “rigtige” billeder er taget. |
Hvilken løsning er bedst?
Af de tre ovennævnte modeller er smartphone-løsningen nok den nemmeste at bruge, men jeg foretrækker GPS-uret – primært på grund af batteritiden.
Det er nok ikke alle smartphones, der kan fungere med tændt GPS-enhed i hele otte timer. Og det er jo surt at stå med en flad mobil…
Hej
Hvordan bruger jeg Endomondo når jeg svømmer i svømmehallen
Jeg kan jo ikke tage min i phone med i vandet
Jeanette
Der findes et ur, der kan bruges (ser det ud til), men jeg har ikke erfaring med det. Se swimmo.dk.
Jeg har en 3 mdr. gammel Samsung Galaxy s4 og jeg har brugt endomondo både på den og inden da på min gamle telefor, men pludselig virker gps en tilsyneladende ikke med endomondo. Den registrerer ikke min rute. Jeg har prøvet at slukke og tænde telefonen, jeg har prøvet at afinstallere og geninstallere både gratis endomondo og Pro, men intet af det har løst problemet. Hvad kan der være sket? Det begyndte midt under en løbetur, hvor kun halvdelen af ruten blev registreret. Nogen bud på hvad jeg kan gøre?
Der er forskellige bud på fejlfinding i svarene nedenfor – ellers kan jeg desværre ikke rigtigt find på noget…