Scan stregkoder og QR-koder på mobilen

qr-kode til teknikalt.dk
Scan denne QR-kode med mobilen og teknikalt.dk åbnes i browseren.

Har du en smartphone som fx iPhone, Android eller Nokia, kan du bruge den til at læse de QR-koder, som man efterhånden ser overalt. Der findes rigtig mange forskellige apps til formålet, og på min Android-telefon bruger jeg programmet Barcode Scanner, som også kan læse almindelige stregkoder. Udviklingen går i retning af, at man kan scanne koden på en vare og findes data om den på nettet. Fx kunne man tænke sig, at man på den måde kan finde specifikationer, priser mv.

Scan en stregkode på en bog

Systemet fungerer allerede med bøger. Jeg scannede fx stegkoden på en bog, og i løbet at få øjeblikke viste Barcode Scanner disse data:

Barcocde scanner
Her vises forskellige data om bogen, og der er links til forskellige tjenester. Google Shopper kan endnu ikke bruges i Danmark.  Klik for at se billedet i større udgave.

Ved at klikke på Bogsøgning (eller på Google Bøger-linket), kan man læse om bogen (og i bogen!) på Google Books.

Lav selv QR-koder

Du kan selv lave QR-koder, og der findes flere gratis muligheder på nettet. Fx kan du bruge den danske QR-koder.dk. På denne side kan du oprette forskellige slags QR-koder. Fx kan du lave en kode, som åbner en hjemmeside eller indeholder dine kontaktdata. Prøv at scanne koden øverst, som åbner mobiludgaven af teknikalt.dk.

Vi laver selv en kode

qr-koder.dk
Her kan man lave simple QR-koder gratis. Klik for at se billedet i større udgave.

Servicen på QR-koder.dk er nem at bruge. På eksemplet til højre vises oprettelsen af en link-kode.

Mere avanceret

QR-koder kan også laves mere avancerede. Man kan fx lade koden pege på en side, som viser skiftende indhold. På den måde kan den samme kode bruges til at vise nye tilbud en gang om ugen – eller hvad man nu finder på… Man kan også lave koder, der indholder en tekst eller en mail med indhold.

Risici ved QR-koder

Den største risiko ved QR-koder er formentlig brugen af dem. Når man scanner dem, aner man jo ikke hvad der rent faktisk sker. De kunne jo føre ind på en virusbefængt side. Scan kun koder, der kommer fra kilder du stoler på! Ricisi ved generering af koder Der er i hvert fald to sæt problemer ved generering af koder. Snavset side? For det første kan selve generatoren ligger på en side, der indeholder virus mv., men det gælder jo i princippet alle sider, man besøger. Er man i tvivl om, hvorvidt om en side på nettet er sikker, kan man checke den med SiteAdvisor (læs mere her). Hvor peger den hen? For det andet har man ikke nødvendigvis kontrol over, hvor koder peger hen. Bruger man en generator på en side som delivr.com, vil koderne gå via delivr’s server, og de har dermed kontrol over, hvor koden peger hen. Fx vil en kode, der peger på teknikalt.dk i virkeligheden pege på en adresse hos delivr, som derefter peger på teknikalt. Delivr kan dermed til hver en tid styre, hvor min kode peger hen. Og lukker de servicen, er min QR-kode død, og det er ærgerligt, hvis den ikke umiddelbart kan rettes – fx hvis den bruges på et visitkort.

Vælger man at bruge en kommerciel service, er det nok fordi man selv vil bruge QR-koderne generelt. Her vil jeg anbefale, at man får afklaret, hvad der sker, når kundeforholdet evt. ophører.
Det bedste vil være, hvis selve koden går via et domæne, man selv ejer. Så kan der altid sendes videre til udbyderen og videre derfra. På den måde kan man få statistik mv.

  Det mest sikre er koder, der peger direkte på “målet” – og dermed ikke går via en fremmed server. Og det gør den kode, jeg oprettede hos QR-koder.dk fx. Læs mere om QR-koder på Wikipedia. teknikalt - artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer til “Scan stregkoder og QR-koder på mobilen”

  1. Jeg kan nu ikke forstå i anbefaler at man skal operette gratis QR-koder rundt om på internettet… der er mange faldgrupper forbundet med det!
    På det danske website http://www.zumoqr.dk kan man oprette, opbevare og styre sine QR-koder i en konto. Godt nok betaler man et micro-beløb for det, men så har man sikkerhed og får del i alle de fordele der er forbundet med en ZUMO-QR konto.

    Svar

Skriv en kommentar