Hjem » Fotografering » Workflow ved scanning af fotos, lysbilleder og negativer

Workflow ved scanning af fotos, lysbilleder og negativer

Når du skal digitalisere dine gamle fotos, lysbilleder og negativer, kan du med fordel basere en stor del af processen på Google Fotos. Her er et eksempel på, hvad en nem og billig arbejdsgang kan være.

Her er et workflow beskrevet i tre trin, som du kan lade dig inspirere af, når du skal have fremtidssikret dine gamle fotos.

De tre trin er

  • Scanning
  • Redigering (efterbehandling og ændring af metadata (datering, beskrivelse og placering)
  • Organisering og backup

Kvaliteten af gamle billeder

Gamle fotos, lysbilleder og negativer er sjældent i en god kvalitet. Tiden går ikke sporløst hen over dem – farverne falmer og de kan have været udsat for fugt, støv, varme osv.

Det er derfor begrænset, hvor godt slutresultatet kan blive. Vil du have den allerbedst opnåelige kvalitet, skal jobbet nok overlades til professionelle.

 

Annonce i samarbejde med PriceRunner

Trin 1: Scanning

Du kan scanne billederne selv, eller du kan overlade jobbet til et firma. Du kan prøve at google “scanning af fotos” og se, hvad der dukker op.

Scannet med Google Fotos indbyggede scanner.

Papirfotos

Til scanning af papirfotos skal du bruge en flatbed-scanner. De fås fra ca. kr. 500 – jeg har en Canoscan, som jeg er godt tilfreds med. 

Du kan også bruge din mobil i en snæver vending – Google Fotos indeholder en scanner-app, som er nem at bruge. Se billedet.

Negativer og lysbilleder

Til negativer og lysbilleder skal du bruge en filmscanner. Der er flere muligheder: køb god brugt scanner i Den Blå Avis, og sælg den igen, når du er færdig. Det taber du ikke nødvendigvis penge på.

Du kan også købe en billig filmscanner. Der findes mange modeller til under kr. 1.000. 

pictoscanner.com

En mulighed er også bruge din mobiltelefon med en PictoScanner. En PictoScanner koster under kr. 400 – læs artiklen Scanning af lysbilleder og negativer med PictoScanner.

Endelig kan du – som nævnt ovenfor – få et firma til at klare opgaven for dig.

Papirfotos eller negativer?

Har du negativer af dine papirfotos, er det i princippet bedst at bruge negativerne, da papirbillederne jo er lavet på basis af negativerne.

Imidlertid kan negativerne være mere mærket af tidens tand end papirbillederne, så prøv dig frem.

En fordel ved papirbillederne er, at du kan umiddelbart kan vurdere dem. Negativerne er du nødt til at scanne, før du kan se om de er værd af scanne(!)

Om Google Fotos

Meget af dette workflow er baseret på Google Fotos – her kan du redigere, tilføje metadata, organisere og arkivere billederne. Google Fotos har mange fordele og få ulemper:

Fordelene er bl.a.:

  • Det er gratis og billeder (og videoer) er online, så du altid kan tilgå dem fra mobil, tablet og computer.
  • Google Fotos lægger dine fotos kronologisk, hvilket er fint, hvis de er dateret rigtigt.
  • Du kan søge på motiver (solnedgang, sne, fest, strand, bål, osv. osv.) uden at det kræver, at du har tilføjet beskrivelser.
  • Du kan organisere dine billeder i albums.
  • Du kan redigere dine billeder (fx beskære, rette op, ændre lys, farver og kontrast) – og alle redigeringer kan fortrydes.
  • Du kan ændre/tilføje visse metadata (dato, beskrivelse og placering).
  • Du kan bruge ansigtsgenkendelse.
  • Du kan automatisk uploade billederne fra computeren eller mobilen.

Google Fotos har især én begrænsning:

  • Du kan ikke redigere detaljer (fjerne pletter, røde øjne mv).

Du kan læse mere om Google Fotos i artiklerne Farvel til Picasa – goddag til Google FotosRedigering af billeder i Google Fotos og Backup og synkronisering i Google Fotos.

Google Fotos på computeren eller som app
Denne artikel er primært baseret på Google Fotos på computeren. Nogle funktioner findes begge steder, men du får flest faciliteter på pc eller Mac.

Trin 2: Redigering

Når du bruger Google Fotos, skal du være opmærksom på den begrænsning, der er nævnt i boksen ovenfor – du kan ikke redigere detaljer. Derfor er det no nemmest at rette røde øjne mv. inden billederne uploades.

Redigere detaljer

Det kan derfor være en fordel at redigere detaljerne inden billederne importeres i Google Fotos – ellers skal du downloade dem, slette dem i Google Photos, redigere dem og uploade dem igen.

For at fjerne røde øjne og retouchere skal du have fat i et program, der kan klare det. Det kan gøres gratis online med fx Pixlr X og Fotor.com, men du kan også bruge et program som fx Photoshop Elements. Læs evt. artiklen om redigering i Photoshop Elements.

Metadata

Som nævnt kan du redigere dato, beskrivelse og placering i Google Fotos – både på ét billede ad gangen og på flere billeder ad gangen. Læs om hvordan du redigerer metadata i artiklen Farvel til Picasa – goddag til Google Fotos. Med nogle scannere følger der software, hvor du kan redigere metadata, inden du gemmer billedet.

Trin 3: Organisering og backup

Du kan uploade billederne til Google Fotos og ordne dem i albums. Så har du både organisering og backup. Gratis.

Billeder trækkes over Google fotos (Windows).

Jeg vil foreslå, at du scanner en sammenhængende portion billeder ad gangen – fx billeder fra en fest, en ferie eller hvad det nu er. Når du har scannet og gemt billederne, ligger de i en mappe på computeren. Ret eventuelle detaljer (fx røde øjne) og sørg for at de bliver gemt i samme mappe.

Upload

Markér den portion billeder, du vil uploade til Google Fotos. Sørg for at Google Fotos er åben i browseren og træk filerne over i Google Fotos-vinduet.

Nu uploades billederne og derefter åbnes en dialogboks, der kan se sådan ud:

10 billeder er uploadet og kan tilføjes til et album.

Nu vælges Føj til album og derefter kan man vælge et bestående album, eller man kan vælge + Nyt album. 

I eksemplet kunne albummet hedde 2010-05 Skovtur (altså skovtur i maj 2010). Ved at bruge ÅR-MÅNED-BESKRIVELSE bliver albumoversigten mere overskuelig, men sorteringen af albums påvirkes ikke.

Nu kan se indholdet af albummet, og du kan markere alle billederne og tilføje metadata (fx “Næppegård plantage”, placering “Birkerød” og “2001-05-16” (hvis det behøves)).

Billeder og Album i Google Fotos

I Billeder ligger alle fotos i Google Fotos. Et Album indeholder en slags genveje til de fotos, der ligger i Billeder – selvom et foto ligger i et eller flere albums, er det det samme foto, der vises. Det er med andre ord ikke en kopi, der ligger i albummet. Albummet er blot en label (etiket), der bliver tilføjet billedet. Sletter du et billede fra et album, bliver det blot fjernet fra albummet – selve billedet slettes ikke. 

Redigerer du et foto (fx ved at beskære det), vil redigeringen derfor gælde selve billedet – uanset om det ligger i et album eller ej.

Du kender måske princippet fra Gmail – her ligger alle mails i Alle mails, og evt også i eventuelt tilknyttede labels som fx Sendt post, Indbakke osv. Et foto kan godt ligge i flere albums.

Flyt til papirkurven
Når du fjerner et foto fra et album (via), er der faktisk også mulighed for at slette selve billedet. Punktet hedder Flyt til papirkurven. 

Flytter du et billede til papirkurven, ligger det der i 30 dage, så der er god tid til at fortryde.

Organisering i albums

Google Fotos sorterer albums efter dato på det nyeste billede i albummet – der sorteres dermed ikke på navn. Alligevel kan det være praktisk at inkludere og evt. måned i albummets navn.

Nogle albums vil indeholdes fotos fra forskellige år, så her vil det være svært at sætte datering på.

Organisering af det enkelte album

I det enkelte album sorteres billederne som standard med det ældste først og det nyeste sidst. Når albummet er åbent, kan du klikke på de tre prikker () er vælge Rediger album. Nu er der fire muligheder som vist på figuren:

  • Tilføj billede
    – enten fra Billeder eller fra computeren (upload)
  • Tilføj tekst
    – her kan der tilføjes overskrifter, således at albummet inddeles i en slag sektioner
  • Tilføj placering
    – placering kan tilføjes til de valgte billeder
  • Sortér billeder
    – billederne kan sorteres som vist på figuren

Når du er inde i Rediger album, er der faktisk også en femte mulighed: Du kan nemlig trække billederne rundt i den rækkefølge, du ønsker. Bemærk, at du kan markere flere billeder ad gangen (ved at klikke på dem, så de får en blå ramme).

Fjern halvgode billeder fra albummet
Har du et album med billeder fra en ferie, er kvaliteten formentlig svingende. Hvis du fjerner halvdelen af billeder (eller flere) fra albummet, vil det være meget mere seværdigt. Når du fjerner billederne fra albummet, slettes de ikke – de vi stadig være at finde i Billeder.

Hvordan funger søgning?

Når du søger, søges der på albumnavne, beskrivelse og emner (baseret på Google egen indeksering). Søger du fx på “solnedgang” vil Google vise dig:

  • Billeder,
    • der indeholder beskrivelsen “solnedgang”
    • som Google vurderer forestiller en “solnedgang”
    • hvor filnavnet indeholder “solnedgang”
  • Mapper
    • hvor mappenavnet indeholder “solnedgang”
    • der indeholder billeder, beskrevet ovenfor

Backup

Når dine billeder ligger i Google Fotos, er der samtidig backup af dem, så du behøver ikke bruge plads på harddisken til backup.

Hvis du vil, kan du downloade dine billeder fra Google Fotos, når de er uploadet: 

  • I Billeder kan du markere et antal billeder, som du via de tre prikker () kan downloade
  • I Album kan du downloade udvalgte billeder eller alle billeder
  • Via Google Takeout kan du downloade alle dine billeder i ét hug.

En alternativ tilgang

Du kan også lægge dine billeder op i Google Fotos på en anden måde. Du kan nemlig lægge dine scanninger i en mappe (og evt. undermapper), og du derefter sætte Google til – automatisk – at uploade indholdet (inkl. evt. undermapper) til Google Fotos. Læs mere i artiklen Google backup og synkronisering på computeren.

Fordelen ved denne tilgang er, at du kan have dine fotos på computeren i mapper og undermapper samtidig med at de uploades til Google Fotos. Ulempen er, at det nemt kan bliver uoverskueligt, når billederne lægges op efterhånden som de scannes. Og desværre placeres de ikke mapper eller albums.Artikel slut

Skriv en kommentar