Scanning af lysbilleder og negativer med PictoScanner

Pictoscanner bruger mobiltelefonens kamera (pictoscanner.com)

Når du skal have scannet negativer og lysbilleder (dias), kan du enten få scannet i byen eller bruge en filmscanner – det kan du læse om i artiklen Scanning af gamle fotos og lysbilleder – men du kan også bruge din mobiltelefon…

PictoScanner er en dansk udviklet filmscanner, som netop baserer sig på mobiltelefonen. Selvom den mest er lavet af pap, virker den meget lækker og solid. Den koster under kr. 400 og forhandles bl. a. af Politiken Plus. Du kan også finde den via Pricerunner.

På pictoscanner.com kan man finde nedenstående illustration, som beskriver princippet. 

pictoscanner.com.

Apps

Til PictoScanner hører apps til iOS og Android, som bruges til selve scanningen. I app’en vælges der mellem tre typer (negativ, farvenegativ og lysbillede), og derefter kan det beskæres og farvetonen kan justeres. Her vises redigering af det scannede billede og muligheden for at bruge filtre i Android-app’en. Der er flere muligheder i iOS-app’en.

Et testbillede

Som testbillede har jeg brugt et lysbillede fra 1973, og det blev scannet første gang i 2001 med en Nikon filmscanner til ca. kr. 3.500:

København 1973 med Nikon-scanner i 2001.

iOS

En scanning med en iPhone 8 gik uden problemer:

Reslutatet er måske ikke helt så godt som med den “rigtige” scanner, men forskellen må tildels tilskrives, at lysbilledet i mellemtiden er blevet 19 år ældre.

Ekstra afstand med fire små træklodser.

Android

Med Android-telefoner er situationen lidt mere speget. En scanning med Huawei P20 var ikke så vellykket. En scanning med en ældre Huawei Honor 7 Lite gik fint. Det viste sig, at en del af problemet var, at afstanden mellem billede og kamera var for lille med P20 – det prøvede jeg at fikse som vist på billedet.

Da jeg indsatte ekstra afstand blev det bedre, men ikke rigtig godt. Huawei P20 har i sig selv meget bedre kamera end Honor 7 Lite, men i samspil med PictoScanner-app’en er det ikke tilfredsstillende. Formentlig understøtter PictoScanner-app’en ikke P20’s ret avancerede kamera. Se de to eksempler nedenfor.

Scanning med PictoScanner og Huawei P20.
Scanning med PictoScanner og Huawei Honor 7 Lite.

Et udsnit

Her er et udsnit af de fire billeder. Huawei P20 falder – på trods af et glimrende kamera – igennem.

Nikon-scanner / Iphone 8 / Huawei P20 / Huawei Honor 7 Lite.

Scan med DSLR

pictoscanner.com.

Har man et spejlreflekskamera og et velegnet stativ og et passende objektiv, kan man bruge som vist på billedet. Læs mere hos PictoScanner.

Er farverne dårlige på den gamle billeder?

Som det ses ovenfor, er det svært at ramme troværdige farver. Det skyldes bl.a. at farverne ændrer sig på gamle billeder.

En løsning kan være, at lave en sort-hvid-udgave. PictoScanner-app’en indeholder flere sort-hvid-filtre.

Huawei Honor 7 Lite i sort-hvid-udgave.

Bottom line

PictoScanner fungerer fint med iPhone, men med Android afhænger det åbenbart meget af hvilken telefon, der bruges.

Artikel slutUanset hvad er det en god ide at få scannet sine gamle billeder, for de gamle analoge billeder bliver ikke bedre med alderen – tværtimod.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar