Sådan laver jeg backup af mine fotos

Jeg fotograferer normalt i RAW, og jeg efterbehandler billederne i Lightroom. Jeg bruger OneDrive og Google Fotos til backup – og sådan griber jeg det an.

1. Billederne importeres i Lightroom

Som det første henter jeg billederne ind i Lightroom. Dermed havner de på harddisken og jeg sørger for, at Lightroom-mapperne ligger i OneDrive. Jeg bruger i øvrigt symbolske links til formålet, men normalt man blot kan tilføje mapperne til OneDrive i OneDrives indstillinger.

Jeg bruger Office 365, hvor man får en fuld Office-pakke + 1.000 GB plads til kr. 5-600 pr. år.  For kr. 800 kan man endda få et abonnement, som dækker fem brugere, der hver får Office og 1.000 GB. 

RAW-filerne synkroniseres nu op i skyen, og sletter jeg et foto på harddisken, slettes det også i skyen.

2. Billederne redigeres i Lightroom, gemmes som JPG og lægges i Google Fotos

I Lightroom redigerer jeg billederne og eksporterer dem til en mappe på harddisken. Denne mappe overvåges af Google backup og synkronisering, således at de færdigredigerede billeder uploades til skyen.

Smart collection

I Lightroom har jeg opsat en Smart Collection, som omfatter de seneste billeder.

Folder publisher 

I Lightroom bruger jeg derefter jf Folder Publisher til at eksportere (publisere) billederne. Det kan man fx gøre månedligt med få klik. Jeffry Friedl, som laver jf Folder Publisher, laver også et Google Photos-plugin, men det har pt. begrænset funktionalitet.

jf Folder Publisher har i øvrigt den fordel, at JPG-billederne ligger i den samme mappestruktur, som de gør i Lightroom. Det ville være fint, hvis Google Fotos oprettede albums, som svarer til mapperne, en sådan er det desværre ikke.

Bottom line

Ovenstående procedure sikrer, at mine originale RAW-filer ligger i skyen. Samtidig har jeg adgang til alle mine færdigredigerede fotos ligger i Google Fotos, hvor jeg kan tilgå dem fra computer, mobil og tablet. 

Supplerende harddisk-backup

Sideløbende hermed laver jeg jævnligt backup af hele min harddisk til en ekstern harddisk ved hjælp af Aomei Backupper.Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar