Lightroom – det digitale mørkekammer

Lightroom laves af Adobe, og det har længe været populært blandt professionelle fotografer. Programmet har imidlertid været relativt dyrt (ca. kr. 2.500). I 2012 kom version 4, og programmet er bedre en nogensinde. Samtidig har Adobe ændret prisen markant, så det nu kan købes for under kr. 1.000. Da Lightroom er meget populært, findes der rigtig mange instruktive videoer om Lightroom på YouTube. De er dog mest på engelsk.

I 2015 var Lightroom nået til version 6, som samtidig blev solgt som en abonnementsversion under navnet Lightroom CC.

I oktober 2017 udgik Lightroom 6, og Lightroom CC forsatte under navnet Lightroom Classic CC, og fremadrettet vil man ikke kunne købe programmet – kun abonnere på det.

Navnet Lightroom CC findes stadig, men fra oktober 2017 er Lightroom CC en helt ny udgave, der gemmer alt i skyen – og en dels af CC-pakken er apps til Android og iOS, som man også kan bruge til at redigere filerne i skyen.

Lightrooms moduler

Lightroom er et fantastisk program, og selvom det er ret omfattende, er det relativt overskueligt. Programmet er på engelsk, så jeg bruger de engelske betegnelser… Lightroom er inddelt i disse moduler:

Modulerne i Lightroom
Lightroom er på engelsk, men det kan også installeres en svensk version.
 • Library (bibliotek) – I dette modul holder man styr på billederne. Billeddatabasen er hurtig og god. Langt bedre end fx Picasa.
 • Develop (fremkaldelse) – Dette er “mørkekammeret”. Her kan billederne beskæres og justeres i alle leder og kanter.  Jeg bruger stort set ikke Photoshop længere, for Lightroom kan næsten alt, hvad jeg har brug for.
 • Map (kort) – Her kan billederne geotagges. Der er også mulighed for at geotagge ud fra et GPX-track. Metoden har jeg omtalt her (med Zoner som eksempel).
 • Book (bog) – Her kan du lave fotobøger.
 • Slideshow – Lightroom kan lave slideshows, og modulet er meget fleksibelt. Bl.a. kan slideshows gemmes som videoer.
 • Print – Her kan man klargøre billederne til udskrivning.
 • Web – I web-modulet kan man gemme fotos, så de er optimeret til web og man kan lave færdige albums, der er lige til at uploade til hjemmesiden.

Man behøver ikke bruge alle modulerne, og man kan faktisk skjule dem, man ikke har brug for. Jeg fortæller mere om de to første moduler nedenfor.

Workflow

Modulerne modsvarer til det workflow (arbejdsgang) fotografen har: Billederne hentes ind i Library, hvor de sorteres og organiseres. Det er også i dette modul, man tagger sine fotos. (Men det er som nævnt i Map, man geotagger). Derefter kan man redigere billederne i Develop. Alle ændringer er non destruktive – dvs. de kan fortrydes, så de oprindelige billeder er altid intakte. Til slut kan man lave en fotobog, et slideshow, et print eller man kan lægge billederne på web. I Library kan man også eksportere billederne med redigeringer i JPG-format.

Lidt om Library

I Library kan man organisere sine billeder i mapper. Man kan fx ordne dem kronologisk (år, måned, dag) eller man kan opdele dem efter emner (familie, ferie, hverdag osv.). Man bestemmer selv. Når billederne ligger i mapper, kan man lægge dem i Collections. En collection svarer til albums i Picasa: Man kan lave collections på tværs at mappestrukturen – fx kan man lave en eller flere collections af de bedste naturbilleder. En collection kan derefter gemmes som et slideshow. I Library kan man også tilføje titel, beskrivelse og tags. Library indeholder også en meget stærk søgefunktion: Man kan søge efter tekst (fx tags), datering (fx december 2008), metatags (fx alle fotos, der er taget med et bestemt kamera eller en bestemt linse). Henter du dine gamle billeder ind i Lightroom, bliver alle oplysninger om billederne gemt i en database, og det er den der søges i. Og det går stærkt.

Develop

Selvom Library fungerer fremagende, så er Develop den egentlige kronjuvel i Lightroom. Hvis du kender Adobe Camera RAW, vil du kunne genkende en del af faciliteterne. Lightroom understøtter både RAW og JPG, men RAW giver naturligvis de bedste resultater. Læs om RAW her. Lad os se på et eksempel på behandling af et RAW-billede i korte trin. Jeg lægger her mest vægt på, hvad Lightroom kan – ikke hvordan man gør. Klik evt. på billederne, for at se dem i større udgave.

Det originale billede i Lightroom. Til højre ses nogle af de justeringsmuligheder, der er tilgængelige.
Det originale billede i Lightroom. Til højre ses nogle af de justeringsmuligheder, der er tilgængelige.
De første justeringer: Her sker der bl.a. det, at "highlights" dæmpes, "shadows" lysnes og "vibrance" øges.
De første justeringer: Her sker der bl.a. det, at “highlights” dæmpes, “shadows” lysnes og “vibrance” øges.
Her lægges et gradueret filter på, for at mørkne vandet lidt.
Her lægges et gradueret filter på, for at mørkne vandet lidt.
Ingen objektiver er perfekte, men Lightroom kender en masse objektivers svagheder, og kan til dels kompensere for dem. Her er "Lens correction" aktiveret.
Ingen objektiver er perfekte, men Lightroom kender en masse objektivers svagheder, og kan til dels kompensere for dem. Her er “Lens correction” aktiveret.
Her er farven på det visne løv blevet gjort lidt lysere.
Her er farven på det visne løv blevet gjort lidt lysere.
Her beskæres billedet. Jeg ved ikke rigtigt, om det er en forbedring...
Her beskæres billedet. Jeg ved ikke rigtigt, om det er en forbedring…
Sidste trin i dette forløb er, at det laves en svag vignette – hjørnerne mørknes lidt.
Sidste trin i dette forløb er, at det laves en svag vignette – hjørnerne mørknes lidt.

Som det ses, giver Lightroom store muligheder for at få det bedste frem i billederne. Man kan også lave helt andre effekter. Lightroom kan også bruges til at lave HDR-agtige effekter ud fra et enkelt RAW-billede:

Både i Frederiksberg Have.

Billederne er fra Lightroom 4, men principperne er de samme som i nyere versioner af Lightroom. Artiklen er opdateret i oktober 2017.
Artikel slut      

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer til “Lightroom – det digitale mørkekammer”

  • Der er vist ikke noget særligt i version 5, der er ændret i forhold til artiklen. Men version 5 er kommet, og der findes et Libris-hæfte om det (som jeg i øvrigt har redigeret).

   Svar

Skriv en kommentar