Redigering af et RAW-billede

Her skal vi se et eksempel på redigering af et RAW-billede. Redigeringen foretages i Lightroom, men samme muligheder findes i Camera-RAW. Klik på billederne for at se dem i større udgave.

Udgangsbilledet

Vi tager udgangspunkt i et billede af en grønlandsk slædehund. Det første er RAW-billedet, som ser lidt dunkelt ud fordi, billedet er lidt underbelyst og fordi der ingen efterbehandling er sket. Det andet billede er Lightrooms bud på en efterbehandling.

Det originale RAW-billede.

Det originale RAW-billede.

Billedet efter auto-funktion i Lightroom.

Billedet efter auto-funktion i Lightroom.

Tones og hvidbalance

Første billede: Her justeres tones, og jeg har brugt den “opskrift”, som fotografen Serge Ramelli, (find ham på Youtube), anbefaler:

  • Skru ned for Highlights – på den måde kommer der flere detaljer i de lyse mellemtoner.
  • Skru op for Shadows – på den måde kommer der flere detaljer i de mørke mellemtoner.
  • Juster Whites så histogrammet når helt ud til højre kant
  • Juster Blacks, så histogrammet når helt ud til venstre kant

Juster evt. også kontrast og hvidbalance. Hvis billedet ikke er veleksponeret, justerer man først Exposure. Bemærk, hvordan der er komme detaljer på hundens bug. Under  Precense findes bl.a. Clarity og Vibrance, hvor der er skruet lidt op for begge.

Billedet efter manuel justering af Hvidbalance og "Tones".

Billedet efter manuel justering af Hvidbalance og “Tones”.

Billledet efter justering af "Precense".

Billledet efter justering af “Presence”.

Detail / Sharpening

I panelet Detail findes Sharpening og Noise Reduction. Her justrerer vi kun på Sharpening, da der ikke er nævneværdig billedstøj. Alle RAW-billeder skal have tilført skarphed. Skyder man i JPG, sørger kameraet for at øge skarpheden, og Lightroom tilføjer også noget skarphed automatisk – nemlig 25%. Her er der tilføjet lidt ekstra (32%), og der er brugt Masking. Holdes Alt-tasten neden, mens man justerer skyderen, bliver billedet helt hvidt. Når man bevæger skyderen mod højre, dukker sorte områder op. Disse områder får ikke tilføjet skarphed. På billedet kan man se, at himlen er helt sort – dvs. at den ikke påvirkes.

Skarpheden justeres. Med Masking kan man sikre, at de sorte områder ikke påvirkes.

Skarpheden justeres. Med Masking kan man sikre, at de sorte områder ikke påvirkes.

Billedet efter justering af Sharpness.

Billedet efter justering af Sharpness.

Vignetting

hund-vignette-finished

Det færdige billede med vignetting.

I Lightroom kan man under Effects  bl.a. tilføje Vignetting – lidt mørkere billedkanter, som er med til at øge fokus på selve motivet. Vignetter kommer helt automatisk, hvis kameraets optik ikke er så god til at fordele lyset ens over hele billedfladen. Man kan så kompensere for dette ved at tilføjet lidt lys vignettering, men man kan altså også tilføje vignettering som en effekt.

Flere detaljer i RAW

Et RAW-billede indeholder flere detaljer end et JPG-billede, og med værktøjerne i Lightroom og Camera RAW, kan man få flere detaljer frem. Lad os se på et eksempel.

Vi presser RAW-billedet lidt

Der er kommet flere detaljer i pels og halsbånd.

Der er kommet flere detaljer i bl.a. pels og halsbånd.

På dette billede er der skruet lidt op for eksponeringen, og det er komme detaljer i de mørke områder. Prøv at sammenligne med de to første billeder…

Flere muligheder

Der er mange flere muligheder i Lightroom. Fx kan man med penselværktøjerne lave lokale justeringer af fx skarphed, eksponering og meget mere.

Mere om RAW

Du kan læse mere om RAW i artiklerne om Basic-panelet og Details-panelet. Se også den generelle artikel om Camera RAW. Artikel slut  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Relevante artikler og annoncer