Basic-panelet i Camera RAW

I artiklen om Camera RAW blev brugerfladen gennemgået. Her kan du læse om Basic-panelet, som er “hjertet” i Camera RAW. I den danske udgave af ACR hedder panelet Grundlæggende.

Du kan roligt lege med indstillingerne – Camera RAW er non-destruktiv – alt kan fortrydes. Vælg blot Image Settings på den lille menu til højre for Basic i menu-bjælken, for at gå tilbage til det oprindelige udgangspunkt. Ændringer lægges ikke ind i selve billedet, men gemmes i stedet i et script, der køres, hver gang du ser billedet. Først når billedet gemmes som JPG, træder ændringerne så at sige i kraft. 

Picasa fungerer iøvrigt nogenlunde på samme måde. 

I Basic-panelet kan man justere, hvidbalance, kontrast, eksponering og farvemætning. Oversættelserne i parentes stammer fra den danske udgave af Camera RAW. 

Basic-panelet med alle skyderne.

Basic-panelet med alle skyderne.

 • White Balance (Hvidbalance)
  Her kan man vælge mellem As shot (som taget), og en række foruddefinerede værdier, fx Dayligt (dagslys), Shade (skygge).
 • Temperature (Temperatur)
  Her kan farvetemperaturen trækkes i retning af det blålige og kolde (til venstre) eller det rødlige og varme (til højre).
 • Tint (Farvetone)
  Farveskæret kan justeres mod det grønlige eller det lilla.

  Prøv dig frem med indstillingerne, eller brug Hvidbalanceværktøjet (i værktøjslinjen) til at klikke på et gråligt område, der skal være farveneutralt. 

Histogrammet
Når du trækker i skyderne i Basic-panelet påvirkes histogrammet. På histogrammet ligger de mørke farvetoner til venstre og de lyse til højre. Hold øje med histogrammet, når du bevæger skyderne nedenfor. 

 

 • Auto (Auto) / Default (Standard)
  Klik på Auto, og analyserer ACR selv billedet og laver en indstilling. Klik på Default for at gå tilbage til standardværdierne.  
 • Exposure (Belysning)
  Exposure-skyderen gør billedet lysere eller mørkere.
 • Contrast (Kontrast)
  Når kontrasten øges (til venstre) bliver de lyse områder bliver lysere og de mørke bliver mørkere. Og omvendt når kontrasten sænkes. 
 • Highlights (Højlys)
  Hightlights er de lyse mellemtoner i billedet. Når Highlights dæmpes (mod venstre) dukker der flere detaljer op. Flere detaljer er normalt godt.
 • Shadows (Skygger)
  Shadows er mørke mellemtoner i billedet. Når Shadows trækkes mod højre, kommer der flere detaljer i skyggeområderne. Og ja, flere detaljer er godt…
 • Whites (Hvide) 
  Whites styrer de helt lyse områder. Det godt at have nogle næsten hvide og nogle næsten sorte områder i billedet, ellers bliver det kedeligt og fladt at se på. Træk Whites mod højre for forstærke de hvide områder.
 • Blacks (Sorte)
  Som nævnt under Whites, er det også godt med noget næsten sort i billedet. Træk Blacks mod venstre for mere sort.
 • Clarity (Klarhed)
  Clarity ændrer den lokale kontrast i mellemtonerne. Øges Clarity (mod højre), fremtræder billedet mere skarpt og i øjnefaldende. Sænkes Clarity, får billedet et mere “drømmeagtigt” skær.
 • Vibrance (Vibrering)
  Vibrance er i familie med Saturation (nedenfor). Trækkes den mod højre, kommer der mere “pang” i farverne.Trækkes den mod venstre, går billedet med grålige – farverne forsvinder. Vibrance er en neddæmpet udgave af Saturation, og bl.a. passer Vibrance bedre på med at overdrive effekten på hudtoner, som nemt kan blive unaturlige at se på. Man kan kalde Vibrance for en intelligent udgave af Saturation.
 • Saturation (Farvemætning)
  Saturation øger eller sænker farvemætning. Ofte bruges man i stedet den mere nænsomme udgave – Vibrance.

Lightroom

Basic-panelet findes også i Lightroom.

 Artikel slut

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 • Relevante artikler og annoncer