ViewRanger – GPS-app til friluftsfolket

ViewRanger er blevet opkøbt af Outdooractive, og ViewRanger udfases. Har du en konto hos ViewRanger kan den konverteres til en Outdooractive-konto. Har du købt kort hos ViewRanger får du (tilsyneladende) et års gratis PRO+-medlemsskab, som giver adgang til alt indhold på både outdooractive.com og i iOS- og Android-apps. Læs om Outdooractive.
viewranger logo
“The App for Adventure”.

ViewRanger er en GPS-app til Android, iOS og Nokia – med en tilhørende side på nettet.

Endomondo vs. ViewRanger

Både Endomondo og ViewRanger er GPS-apps, men de er ret forskellige. Mens Endomondo primært er beregnet til sport og motion, er ViewRanger mere rettet mod friluftsbrug. I ViewRanger er der ikke fokus på resultater og præstationer, men på at finde vej til oplevelser på vandreture, cykelture osv. Både Endomondo og ViewRanger kan bruges til at lave GPX-spor. Her er nogle af ViewRangers features:

 • Kort Der kan vælges mellem forskellige gratis onlinekort, og nogle af dem kan gemmes til offline-brug. Man kan også købe topografiske kort – koster hele Danmark kr. 299,- i højeste detaljeringsgrad (1:25.000) . Man kan naturligvis se sin position på kortene.
 • Optag GPS-spor ViewRanger kan også optage GPS-spor, som man lave ruter ud fra. Man kan gemme GPS-spor som GPX-filer – noget der bl.a. kan bruges til geotagging af fotos.
 • Ruter Man kan selv planlægge ruter, eller man kan downloade ruter, andre har lavet. Der kan endvidere tilføjes POI (interessepunkter). Når ruten er hentet, vises den på et kort og man kan vælge at følge den (der er en pil, der angiver retningen).
 • Og meget mere… ViewRanger har også mulighed for deling via Facebook og Twitter, og man kan via et såkaldt beacon få vist sin aktuelle position for andre – ligesom man kan se andres beacons placering.

Installation

Find ViewRanger i App-store, Google Play eller Nokia Store. Installer app’en – den er gratis (det har tidligere været en betalings-app). Der findes ingen udgave til Windows Phone. Du kan også finde ViewRanger på nettet på viewranger.com. viewranger apps Når app’en åbnes første gang, skal du godkende vilkårene, og derefter skal du oprette en konto. Du kan også oprette en konto senere – i så fald skal du klikke på later. Vælg menuen ved at trykke på pilen øverest, eller ved at swipe fra højre. Når du er inde i selve app’en, vil du typisk få vist et kort med din placering. Nederst kan du zoome ind og ud (du kan også “knibe” med to fingre). Trykker du på mål-symbolet i midten, vises din placering (den er ikke vist på billedet til højre). Med luppen kan du søge – prøv fx at søge på “rundetårn”. Med Options får du adgang til – Options. Se nedenfor. Swiper du fra højre (eller trykker på pilen øverst til højre), kommer du frem til menuen, hvor du kan vælge kort, justere indstillinger mv. Læs mere om menuen nedenfor.  

sdf
Options.
Options Under Options kan man bl.a. oprette en rute, vælge kort, downloade kort, slå GPS til og fra, gå offline og vælge om evt. ruter skal vises på kortet. Under Preferences indstille skærmvisningen på forskellig vis. Nogle af punkterne beskrives nedenfor.
dfsdf
Menu.
Menu I menuen kan man (også) finde ruter, optage et GPS-spor (track) og organisere enheden (bl.a. se tidligere søgninger, se kort (maps), oprette interessepunkter (POIs) og finde ruter). Nogle af punkterne beskrives nedenfor.

Vælg kort

Ved et tryk på Options > Choose a map kan du vælge mellem:

 • Premium Map Profesionelle kort fra fx Geodatastyrelsen (tidl. Kort- og Matrikelstyrelsen) 1:200.000 kan hentes gratis – 1:25.000 og 1:50.000 kan købes.
 • Online maps Gratis online maps fra fx Google, Bing, OpenStreetMap og OpenCycleMap).
 • My maps Kort der er downloaded på smartphonen. Det kan være købte kort eller fx OpenStreetMap.
 • Get more maps Besøg ViewRangers shop og køb kort.

Opret rute eller POI

Her placeres et interessepunkt.
Her placeres et interessepunkt.

Ved at trykke på Options > Create kan du oprette ruter og interessepunkter (Points Of Interest). Du kan nu tegne en rute på et kort – fx en tur i en skov, du ikke kender. Når ruten er oprettet, kan tage ud til skoven og følge ruten på smartphonen – så farer du ikke vild. De fleste vil nok foretrække at oprette en rute på ViewRangers hjemmeside og efterfølgende overføre den til telefonen. Du kan også oprette et interessepunkt, og når punktet er oprettet kan du fx få ViewRanger til at vise vej til det (i fugleflugtslinje).

Brug kort offline

Under Options kan også vælge Create Saved Map. Her kan man gemme et udsnit af et kort til brug offline – det betyder at man kan bruge det, selvom man ikke har dataforbindelse. I dette eksempel vil jeg gemme et udsnit af OpenStreetMap på telefonen: Først vælger jeg Options > Create Saved Map, og derefter skal jeg vælge mellem Street og Regional. Street er et oversigtskort, der ikke er særlig detaljeret og som ikke fylder ret meget.

Downlaod af kort
Download af kort.

Regional er med alle detaljer, og det vælger jeg. På billedet til højre vises et udsnit af Sjælland, hvor et et område nord for København er markeret. Det består at 21 tiles (fliser), og det fylder 0,24 mb. Man kan blot trykke på flere kvadrater, for at vælge et større område. Via knapperne nederst kan man zoome, skifte fra at vælge en flise til at panorere, vise/skjule evt. ruter og at slette markeringen. Klik på Download for at hente kortet. Inden download begynder, skal man give kortet et navn.

Brug det downloadede kort

Når kortet er hentet, kan det findes under Options > Choose a Map > My Maps > My Saved Maps. Nu kan kortet bruges – også selvom der ikke er dataadgang. Man kan dermed sidde i ro og mag og downloade kort over et område i fx Lapland via WiFi og så bruge kortet, hvor der ikke er adgang til data (eller hvor dataadgang er dyr).

Optag GPS-spor

Klar til optagelse.
Klar til optagelse.

ViewRanger kan ligesom fx Endomondo optage et GPS-spor, som senere kan vises på computeren eller på telefonen. For at optage et spor trykkes på Menu > Record Track. På billedet til højre vises app’en “klar til optagelse”. Når optagelsen er slut, klikker man på Upload, og sporet kan derefter ses på viewranger.com. God fornøjelse med ViewRanger. Se også artiklen om at oprette og hente ruter på Viewrangers hjemmeside. Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

7 kommentarer til “ViewRanger – GPS-app til friluftsfolket”

 1. Hej. Jeg kan kun få appen på Tysk…. Nogle menu punkter er på engelsk. Jeg fik at vide at den bruger sprog opsætningen fra min telefon…. som er på dansk.

  Svar
  • Jeg bruger ikke programmet mere, men det ser ud til, at programmet endnu ikke findes på dansk. (Jeg bruger det langt billigere Topo GPS, som er baseret på samme kortmateriale som ViewRanger).

   Svar
 2. efter flere gode ture med viewranger er jeg pludselig løbet ind i et problem. Jeg har måske gået et par km, checker mobilen, og så viser det sig at VR er holdt op med at måle ruten. Dette er sket flere gange. JEg har forsøgt at slette Viewranger på mobilen og downloade den på ny. Det har ikke hjulpet. Jeg har ikke skiftet mobil, og ejheller udbyder, og har som sagt haft 1-2 år helt uden problemer før dette startede.
  Kan I hjælpe?

  Svar
  • Hej Margit
   Jeg tror at det er din telefon…
   når den gemmes i lommen, så kan den måske miste forbindelsen..
   Jeg har oplevet tilsvarende med Endomondo..
   Det kan ske, at jeg gået omkring et hjørne, hvor der er et hus, så viser den at jeg gået igennem huset.
   Bedste resultat er at dreje skarpt, men vente til at ruten er opdateret

   Svar

Skriv en kommentar