Opret og hent ruter på ViewRanger.com

ViewRanger er blevet opkøbt af Outdooractive. Du kan logge ind med din og ViewRanger-konto. Læs om Outdooractive.
ViewRangers hjemmeside.
ViewRangers hjemmeside.

GPS-app’en ViewRanger, som omtales i artiklen ViewRanger – GPS-app til friluftsfolket, har en hjemmeside, som kan bruges sammen med app’en. Man kan uploade GPS-spor fra app’en til hjemmesiden og en del af de funktioner, der findes i app’en, findes også på hjemmesiden, hvor de er lidt nemmere at gå til. Man skal ikke lade sig narre af, at siden tilsyneladende mest er en reklame for ViewRanger, for der er en masse indhold. Man kan nemlig logge ind ved at klikke på My.ViewRanger (markeret på billedet til højre), og det er My.ViewRanger, vi skal se på i det efterfølgende. Man skal naturligvis være oprettet som bruger for at kunne logge ind.

My.WiewRanger.
My.ViewRanger.

My.ViewRanger

My.ViewRanger kan man bl.a.:

 • Redigere sin profil
 • Se de ruter (routes) og spor (tracks), man har uploadet
 • Søge efter ruter, andre har uploadet
 • Købe kort
 • Find hjælp (support) på engelsk
 • Oprette ruter
  • Fra scratch
  • Ud fra et GPX-spor
  • Ud fra et ViewRanger-spor
 • Eksportere ruter og spor som GPX-filer
Forskellen på spor og ruter Et spor er række punkter, der er optaget af GPS-logger. En rute er en række waypoints, som beskriver den vej du vil følge. Ofte laves en rute på basis af et eller flere spor.

Oprettelse af rute

Vi skal nu prøve at oprette en simpel rute – en tur rundt om Damhussøen, og vi starter med at klikke på Routes and Tracks > Create a route from scratch.  Først vises et kortudsnit, der formentlig dækker det område, du befinder dig i. Søg på Rødovre (som ligger i vest for Damhussøen), og zoom ind på selve søen via kontrollerne til venstre:

Når du vil oprette en rute, starter ViewRanger med at vise et kort. Øverst til højre kan man vælge hvilket kort, der skal vises, mens ruten oprettes.
Når du vil oprette en rute, starter ViewRanger med at vise et kort. Øverst til højre kan man vælge hvilket kort, der skal vises, mens ruten oprettes.
xcvx
Vi opretter en rute langs Damhussøen. De enkelte punkter kan flyttes med musen. Der mangler lige de sidste klik for at vende tilbage til udgangspunktet.

Bemærk knapperne øverst, hvor man bl.a. kan fortryde, resette og skifte til fuld skærm. Vi starter der, hvor Grøndalsparken støder op til Damhussøen – og klikker derfor ved det “fembenede” vejkryds. Derefter klikker vi med uret rundt om søen. Der kan oprettes beskrivelser af waypoints ved at klikke på den grønne “ballon” og vælge rediger (blyantsikon). Når man klikker på knappen med i’et, kan man man oprette en nærmere beskrivelse af ruten.  Her kan fx også tilføjes et foto. Man kan vælge at gøre ruten offentlig eller privat. Hvis den er offenlig kan alle finde og downloade den. Når ruten er færdig, kan man synkronisere den til sin mobil eller tablet, så man kan åbne den der og følge  den. Lad os se på hvordan man finder en rute, man ikke selv har lavet – og følger den.

Find en rute

Når du er logget ind på MyViewranger, kan du finde en rute ved at klikke på Find route (i den grønne bjælke for oven). Nu vises et kort hvor der er nogle røde cirkler på. Disse cirkler repræsenterer et antal ruter. Når du klikker på en af dem, vises et antal ruter – markeret med firkantede ikoner. Når du holder musen over et af ikonerne, kan du få yderligere oplysninger, og klikker du, får du endnu flere.

cvbcv
Her vises oplysninger om den valgte rute.

Klikker du på linket , kan du se selve ruten:

cvb
Her vises ruten. Øverst til venstre kan du se, at den er gratis (det er de fleste), og der er links til download og PDF.

Klikker du på Print as PDF, dannes der en PDF med rutebeskrivelse, kort mv. – lige til at udskrive. Du kan også klikke på Get this route – så kan du “købe” ruten. Denne er gratis, så der er penge (credits) nok 🙂 Du få derefter at vide, at du”ejer” ruten.

Åbn ruten på smartphonen

Nu åbner du Viewranger-app’en, klikker på Menuen (øverst til højre), vælger Organizer > Synchronize. Så synkroniseres der… Nu ligger ruten under Menu > Route guides.

vxcv
Klik på den lille pil ud for rutens navn.
xcv
Vælg at se ruten (“View on map”).
xvxcv
Her er følg rute (“Follow route”) valgt.

Hvis Follow route vælges, kan man se en blå pil, der peger mod rutens start. Efterhånden som man kommer gennem ruten, peger pilen på næste waypoint. Det er en god ide at få vist kompasset (under Options > Preferences > Show compass). For drejer man skærmen, så pilen peger opdad, er kortet rettet ind mod nord. På den måde passer kortet til omgivelserne.

Eksporter GPX-fil

Eksporter GPX-fil via menu-knappen.
Eksporter GPX-fil via menu-knappen.

Viewranger giver også mulighed for at eksportere en GPX-fil. Det kan fx være at du har optaget et track, som du vil geotagge fotos ud fra. Når du ser dit spor, kan du klikke på menuen (de tre vandrette streger), og her kan du bl.a. vælge Export to GPX. Bemærk i øvrigt, at du nemt kan trimme dit spor i start og slutning via punkterne på skyderen under billedet. Artiklen er fra oktober 2013, og den er opdateret september 2013. Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar til “Opret og hent ruter på ViewRanger.com”

Skriv en kommentar