Hjem » Mobilt » Topo GPS: God GPS-app med topografisk kort

Topo GPS: God GPS-app med topografisk kort

topogps-kortudsnitDet vil formentlig overraske de fleste, at kort fra Geodatastyrelsen (tidl. Kort- og Matrikelstyrelsen /Geodætisk Institut) kan downloades gratis – også til kommercielt brug.

Det kan derfor virke som optrækkeri, når den (ellers glimrende) app, ViewRanger, tager kr. 299 for et kort over Danmark i 1:25.000.

I 2014 kom en ny spiller på markedet i Danmark, idet hollandske Topo GPS udgav en app til iPhone/iPad, som kun koster ca. kr. 30 – inklusive et topografisk kort over Danmark i 1:25.000. Perfekt til friluftsliv.

I april 2015 kom app’en også til Android, og der er nu adgang til topografiske kort fra en lang række lande bl.a. Norge, Finland, Holland, Tyskland og Spanien. Man kan også få kort til fx Storbritannien og Frankrig, men her er kortene noget dyrere.

Man kan også købe OpenStreetMap til hele verden for kr. 30. Det er en fin løsning at supplere med det.

Download kort fra Geodatastyrelsen
Dataforsyningen.dk kan du se de digitale kort, du kan hente. Du skal oprette dig som bruger, før du kan downloade. Nogle af de apps, der er baseret på data fra Geodatastyrelsen, kan du se på Brugsstedet.dk

Topo GPS Danmark

App’en Topo GPS Danmark hentes på iTunes eller Google Play, og den har en meget minimalistisk og rimeligt intuitiv brugerflade.

I forhold til ViewRanger er det med til at forsimple tingene, at der er færre kort. I ViewRanger er der et væld forskellige kort – nogle er online, nogle kan downloades osv. Det bliver nemt uoverskueligt.

Blandt funktionerne kan nævnes:

 • Kort i 1:25.000 over hele Danmark
 • Kortet ligger lokalt og kan dermed bruges uden netforbindelse
 • Understøtter bl.a. fodgænger, cykel og bil
 • Ruteplanlægning
 • Optagelse af rute
 • Indsættelse af waypoints
 • Deling af ruter fx via GPX-format
Brugerfladen i Topo GPS Danmark. Her på iPad Mini. Klik for større visning.
Brugerfladen i Topo GPS Danmark. Her på iPad Mini. Klik for større visning.

Brugerfladen

Det grå panel i bunden kan slides til siderne, så der skiftes mellem tre paneler:

 • Vandrer-panel
  (optimeret til vandring)
 • Cyklist-panel
  (optimeret til cykling hvor hastigheden vises i midten af panelet (se ovenfor))
 • Koordinatvisning
  (viser koordinater)

Ikonerne yderst til venstre (Markør) og højre (Ruter) er faste.

A – Markør – Centrer kort omkring aktuel position
B – Speedometer
– når man trykker her, skiftes mellem højde/hastighed/gennemsnitshastighed
C – Tidsmåler og stop/start optagelse – her starter/stopper man optagelse – forløbet tid vises (timer/minutter)
D – Afstandsmåler
– viser længden af en rute, der optages. 
E – Ruteafstandsmåler – viser længden af valgt rute.
F – Ruter – Ruter fra andre brugere. Her kan man også se egne ruter og stoppe/starte optagelse af en rute.

Topmenuen

Visning på ældre Android-telefon. Øverst ses topmenuen.
Visning på ældre Android-telefon. Øverst ses topmenuen. Klik for større visning.

Ud over panelet i bunden er der også en topmenu, som er trukket frem på billedet til højre.

 • Kort
  Her vælges/købes kort (fx topografisk kort over Norge kr. 30).
 • Waypoints
  Oversigt over oprettede waypoints
 • Søg
  Søg efter gadenavne mv
 • Planlæg
  Planlæg en rute
 • Mere
  • Indstillinger
  • Info
  • Hjælp
   Kortfattet hjælpeside

Offlinekort

Topo GPS gemmer automatisk kortdata, og i indstillingerne kan man bestemme at hentning kun må ske over WiFi.

topo gps cache

Cache-menuen. Klik for større visning.
Cache-menuen. Klik for større visning.

Når man bevæger sig rundt på kortet caches kortet (dvs. at det gemmes midlertidigt). I øverste venstre hjørne af kortet vil der fx stå Cache: 69%. Trykker man på dette, får man cache-menuen frem.

På denne menu (ses til højre) kan man

 • Downloade det kort, der aktuelt vises – en del (her 11%) vil allerede være downloadet.
 • Opdatere alle cachede kortfelter
 • Slette hele cachen

Android understøtter SD-kort, men det gør Topo GPS desværre ikke pt.

Udgaverne til Android og iOS er ikke helt ens, men tilsyneladende bliver de det på sigt, og umiddelbart virker Topo GPS Danmark som et must have for alle, som færdes i det fri. 

Med Topo GPS Danmark får du en god, alsidig GPS-app med et topografisk kort over Danmark for kun kr. 30 – der er ikke meget at betænke sig på.

Eksport af ruter og kort

Hvis du har en rute, du gerne vil bruge på din computer, kan du eksportere den. Det sker via Ruter.

Dele-ikon (i midten).

Her markerer du en rute (tryk ca. et sekund) og trykker derefter på dele-ikonet .  Der kommer derefter en dialogboks op, hvor du kan dele en GPX-fil samt et billede af ruten:

Her kan du vælge, hvad du vil eksportere. Har du taget fotos via Topo-GPS, kan du også eksportere dem.

Når du trykker Eksportér, dukker delingsmulighederne op, og det nemmeste er nok at sende en mail til dig selv, men du kan også dele til et online-drev (fx OneDrive).

Få vist GPX-filen

Når du har hentet GPX-filen (der ligger i en zip-fil), kan du fx få den vist i Google Maps. Det kan du læse om i artiklen Se dine GPS-spor på Google Maps og Google Drev.

Import af rute

Du kan også importere ruter ind i Topo GPS. Det sker også via rute-knappen. 

Her kommer du ind på en oversigt over ruterne i din Topo GPS. I nederst højre hjørne er der et +. Trykker du på det, kan du importere ruter, du har lavet i andre programmer, eller ruter andre har lavet. 

Du kan fx finde en masse GPX-ruter på Friluftsguiden.dk.

Problemer på Huawei-telefoner

Der kan være problemer med app’en på Huawei-telefoner, men de kan løses. Sagen er, at Huawei (for at spare batteri) lukker apps, der kører i baggrunden. Man kan undtage apps fra denne funktion i Indstillinger > Batteri > Administrer automatisk (Android 10).

Artiklen er fra januar 2014 og er opdateret marts 2021.Artikel slut

 

 

Print Friendly, PDF & Email

39 kommentarer til “Topo GPS: God GPS-app med topografisk kort”

 1. Hej. Jeg bruger med stor fornøjelse TopoGPS til både planlægning af vandreture og til recording af ture. Jeg har den installeret på min Android telefon og det fungerer super.
  Men – jeg vil gerne kunne planlægge hjemme på min Win 11 PC. Er det muligt enten at installere en version her – eller evt. bruge funktionerne online? Jeg har ikke kunnet finde denne mulighed. Nogen der kan hjælpe?
  Jeg har også forsøgt på hjemmesiden https://www.beta.topokort.dk/ men der kommer ikke noget kort frem og værktøjerne virker ikke.
  Ser frem til godt svar 🙂

  Svar
  • Du kan oprette ruter på computeren med fx Komoot eller AllTrails. Begge kan bruges gratis og begge har et væld af færdige ruter, man kan bruge. Når ruten er lavet, kan den gemmes som GPX-fil og importeres i TopoGPS. Eller du kan bruge apps til af de to programmer. Komoot-appen giver mulighed for, at man kan få navigationsvejledning i hovedtelefonen, så slipper for at konsultere kortet hele tiden. Det er især praktisk ved cykling.

   Svar
 2. Jeg har med stor fornøjelse haft Topo GPS på mine mobiltelefoner (Android), men når der er gået et stykke tid sker der det, at GPS´en begynder at vise lige linier uden at følge den faktiske rute, og uden at jeg har ændret på indstillingerne. Jeg har talt med sælgeren af mobilen, men de kan ikke give nogen forklaring, ud over, at der kan være dårlige signaler. Men da min hustru har samme mobil og samme Topo uden problemer, kan det jo ikke være problemet. Kan I hjælpe mig?
  Mvh.
  Per

  Svar
  • Det skyldes formentlig at din telefon prøver at spare på batteriet. Nederst i artiklen omtales situationen mht Huawei, men det gælder også andre Android-telefoner. Topo-GPS giver tips om dette, når app’en installeres.

   Svar
 3. Jeg har brugt TopoGPS i mange år – og er godt tilfreds.
  Men – når jeg nu ønsker at loade et allerede gemt spor kommer der en ny rude der siger ” vis på kort ” hvor mulighederne er 1) Føj til planlagte rute 2) Indlæs som normal rute.
  Så sent som i går (10 okt) var denne rude der ikke.
  Hvordan slipper jer af med den ? Jeg har ikke brug for denne valgmulighed og ruden viser sig også når jeg ønsker at lukke for et spor når jeg er færdig med det.

  Svar
 4. Når jeg beregner en rute angives kilometers tal, men også angivelse af grader fx. 220°, 84° osv. Hvad betyder grad angivelserne? Jeg kan ikke finde forklaringen i manualen.

  Svar
  • Jeg synes ikke, jeg kan finde grad-angivelser, men det plejer at være i forbindelse med koordinater.

   Svar
 5. Hejsa,
  Ved I om det er muligt at købe app’en Topo GPS, så den kan bruges for en hel gruppe af vandrere?
  Jeg mener hvis turlederen køber app’en for gruppen, og deler med de andre gruppemedlemmer i vandreklubben, om hver især skal betale for app’en, eller om turlederen kan nøjes med at betale, og derefter kunne videredele app’en til andre?

  1000 tak på forhånd.

  Bh
  Tonny

  Svar
 6. Hej.
  Har det problem, at når jeg går en rute, jeg tidligere har gemt, bliver den nye rute lagt oven i den gamle på kortet, og det bliver efterhånden meget udtværet, selvom de tilsyneladende har forskellig farve. Er der en måde at slette ruten i kortet, selvom man tidligere har gemt den med et navn, og gerne vil bevare den i arkivet?

  Svar
  • Under Mere > Indstillinger > Stil (tre prikker øverst til højre) kan du indstille farve og bredde for ruterne. Mon ikke det løser problemet?

   Svar
   • Tak for et hurtigt svar. Men – Nej det løser ikke rigtig problemet. Det jeg har behov for er, at kunne få optegnet en ny rute i det samme kortområde, bl.a. med nye stedmarkeringer, uden at have de forstyrrende spor fra tidligere ture, der efterhånden kan blive mange, hvis man bruger Topo-GPS til at monitorere ture i et område, hvor man ofte går. Det burde da være muligt at slette gamle spor. Men så er man måske nødt til helt at slette tidligere ture i området, så de ikke længere er gemt i arkivet?

    Svar
    • Hvis du ikke har behov for at se andre ruter, kan du blot vælge ikke at få dem vist. Det gør du via “F” på den store figur. Med en langt tryk kan du vise/skjule ruter. Sådan er det i hvert fald på Android.

     Svar
  • Der er vejnavne på OpenStreetMap, som du kan købe til Topo-GPS. Det koster vist kr. 30 og dækker hele verden, så der er ikke meget at betænke sig på.

   Svar
 7. Hej
  Jeg har brugt Topo i et år tid og det har fungeret fint. Når vi gik fik jeg topo til at optage ruter og jeg gemte dem jeg ville bruge senere, nu er der ske,t et og andet. Jeg starter optagelsen af ruten men efter kort tid forsvinder den røde markering og så kommer den og fortæller at indstillinger skal være sat til at den må bruge mobildata til at optage og det er de. Når turen er slut og vil gemme den er der intet. Hvad er opsat forkert

  Svar
  • Det ved jeg ikke. Prøv første at slette app’en og geninstallere. Når TopoGPS kører, fungerer den jo i baggrunden og visse telefoner kan finde på at lukke baggrundsapps for at spare batteri, og det kan måske være en forklaring. I Indstillinger kan man normalt finde en indstilling, hvor man kan beskytte apps, så de kan køre i baggrunden.

   Svar
   • Efter jeg havde skrevet til dig i går fandt jeg netop ud af at når telefonen lukkede slog appen fra så jeg fik den til at køre igen. Ta

    Svar
 8. Hej igen

  Nej jeg mener hvordan starter jeg rutevejledningen på en given rute !

  Ligesom når jeg bruger Google maps ruteplanlægger, hvor jeg bruger min mobil som rutevejleder g GPS, når jeg tar ud og cykler.

  Den fortæller højre venstre ligeud o.s.v. og hvor på kortet jeg befinder mig.

  m.v.h.

  Svar
  • Som jeg forstår det, er ideen at du loader ruten og holder øje med markøren. Markøren viser jo, hvor du er, og dermed kan du se, om du er “on track”. Jeg tror ikke Topo-GPS kan fortælle dig, når du skal dreje mv. Check evt. den indbyggede hjælp.

   Svar
  • På topmenuen, som er omtalt i artiklen, er der et punkt, der hedder Planlæg. Der findes hjælp her: Android og iOS. Hjælpen kan også tilgås inde fra app’en. Du kan også lave en rute med en af de mange ruteplanlæggere, der findes på nettet. Prøv at google “route planner”.

   Svar
 9. Hej.. jeg bruger TOPO meget i øvelsesområder men de er nu blevet streget over med rødt… hvordan får jeg lige fjernet det igen

  Flemming

  Svar
 10. Kan man overfører informationer der er lagt ind i TOPO(Data, vigtige punkter hvor man har været og gemt det i TOPO på Iphone)fra Iphone til PC/MAC ???.

  FRITS

  Svar

Skriv en kommentar