Hjem » Fotografering » Køb af kamera – hvad skal du vælge?

Køb af kamera – hvad skal du vælge?

kamera-featuredNår du skal købe nyt kamera, er der en række ting, du skal overveje – her er nogle af de vigtigste:

  • Hvad må det koste?
  • Hvad skal det bruges til?
  • Skal det være “idiotsikkert”?
  • Har du brug for hjælp til kameraet?
  • Hvor vil du købe det?

Når du har overvejet disse ting, kan du gå i gang med at finde det kamera, du gerne vil anskaffe dig.

Lad os se på overvejelserne først.

Hvad må det koste?

Den vigtigst overvejelse er måske prisen, for den sætter rammerne for “hvad du kan få”.

fire-stjerner

Nedenfor vises nogle eksempler på, hvad man kan få for pengene. Alle de nævnte modeller er fundet på Pricerunner, og de er alle vurderet til mindst fire stjerner.

Et 20 megapixel kompaktkamera. Set til ca. 700.

Et Sony 20 megapixel kompaktkamera. Set til ca. kr. 700.

Et  Canon-kamera med 20 megapixel og hele 40 gange optisk zoom.

Et Canon-superzoom (40x) med 20 megapixel. Set til ca. kr. 1.400.

Et kompakt Nikon-kamera med stor sensor og 30 gange zoom. Set til godt kr. 2.100.

Et kompakt Nikon-kamera med GPS og 30 gange zoom. Set til godt kr. 2.100.

Et Nikon spejlreflekskamera. Set til ca. kr. 2.800.

Et Nikon spejlreflekskamera. Set til ca. kr. 2.800.

Et spejlfrit Samsung systemkamera. Set til ca. kr.  2.800.

Et spejlfrit Samsung systemkamera. Set til ca. kr. 2.800.

Et vand- og støvsikret Pentax spejlrefleks. Set til ca. kr. 3.800.

Et vand- og støvsikret Pentax spejlrefleks. Set til ca. kr. 3.800.

Op til kr. 1.000

I prislejet op til kr. 1.000 kan du få et godt allround kompaktkamera med 3-5 gange zoom

Kr. 1.000 – kr. 1.500

Lægger vi op til kr. 500  oveni, kan vi få meget mere zoom og andre faciliteter – og mulighed for GPS og større sensor.

Kr. 1.500 – kr. 2.000

Går vi lidt højere op i pris, sker der ikke så meget med specifikationerne, men kameraerne er (formentlig) bedre. 

Hvad med mobilkameraet?
Smartphone-kameraerne bliver bedre og bedre, og måske er det en ide at købe en smartphone med et godt kamera fremfor at købe et separat kamera. Smartphonen er nemmere at bruge, nemmere at have med og den har mange finesser, som ikke findes på almindelige kameraer – fx geotagging, touchskærm, direkte upload og et stort udvalg at foto-apps.

Smartphonen har dog mere billedstøj, når lyset er begrænset og det er kun topmodellerne, der har (begrænset) optisk zoom. Der er naturligvis heller ikke nogen smartphones, der har en optisk søger.

Kr. 2.000 – kr. 3.000

I denne prisklasse sker der noget interessant, for her er der mulighed for at købe et kamera med større sensor, som dermed giver bedre billedkvalitet – specielt i begrænset lys. Der findes både spejlreflekser og spejlfrie systemkameraer i denne prisklasse.

Kr. 3.000 – kr. 4.000

Når vi kommer over kr. 3.000, er der flere systemkameraer – med og uden spejl – at vælge imellem.

Over til kr. 4.000

Over de kr. 4.000 findes et bredt udvalgt af spejlreflekskameraer – alle fra anerkendte producenter. 

Hvad skal kameraet bruges til?

Når du et overblik over, hvad man kan få for pengene, kan du overveje, hvad dit kamera skal bruges til.

Feriefotos

Skal det være til feriefotos, er det måske vigtigt, at det ikke fylder for meget, og et lille kompaktkamera er måske det rigtige valg. Måske skal det være vandtæt?

Feriebillede
Hvis kameraet skal med på stranden, skal man passe på sand og vand.

Allround foto

Skal kameraet bruges til lidt af hvert (ferie, fester, natur mv), skal du måske vælge et lidt større kamera, som har en kraftigere zoom. Skal du fotografere indendørs, er det en fordel, at kameraet er ret vidvinklet – gerne noget der svarer til 24-28 m. Læs evt. om brændvidde i denne artikel.

Hobbyfoto

Vil du gerne have muligheder for at udvikle dig som fotograf og have mulighed for at styre kameraet selv, skal du nok have fat i et systemkamera – som fx et spejlrefleks. Her har du mulighed for at købe ekstra udstyr som fx flash og optikker.

På Pricerunner kan du få et godt overblik.

Bemærk, at du selv kan justere på filtrene (pris, megapixel, fabrikat, sensorformat osv.).

Vær også opmærksom på, at der kan være forkerte priser. Fx kan taske til et dyrt spejlreflekskamera optræde som selve kameraet. Se fx billedet nedenfor, hvor det er prisen på en modlysblænde til kameraet, der oplyses. 

Skal kameraet være “idiotsikkert”?

Næsten alle kameraer har indbygget automatik, der hjælper med at tage vellykkede billeder. Formentlig er du godt tjent med at kamera, der har motivprogrammer, facedetection osv. Nogle af kameraerne har også små guider indbygget, der hjælper med komposition mv. Du kan formentlig finde et kompaktkamera til kr. 800-1.500, som du vil få glæde af.

Nogle kameraer er mere robuste end andre, og måske var det værd at overveje en model, der kan tåle lidt vand og sand…

Har du brug for hjælp til kameraet?

Hvis du køber kameraet i en butik, har du en vis mulighed for at få hjælp der. Køber du en udbredt model, vil der måske hjælp at finde på nettet.

Du kan også undersøge om manualen er god, og om der evt. findes videoer eller lignende, der kan hjælpe dig. Ofte kan du downloade manualen gratis fra producentens hjemmeside. Kan du engelsk, er der ofte hjælp at hente på Youtube.

Vil du købe kamera på nettet eller i en butik?

Du kan købe dit kamera hos en fotohandler, i et supermarked eller på nettet, og du kan endda også handle i udenlandske netbutikker.

Prisen

  • Butikker er normalt dyrere, men er varen på tilbud, behøver det ikke at være tilfældet.
  • Butikker er næsten altid dyrere med tilbehør som tasker, stativer, filtre osv – hvis de overhovedet fører den slags varer.

Udvalget er større på nettet

  • Udvalget på nettet er lang større end i nogen fysisk butik.

Vejledning

  • Du kan selvsagt få mere vejledning i en butik, end du kan på nettet – og du vil normalt også have mulighed for at se varen, inden du køber. Det er nok mest hos de “rigtige” fotohandlere, du kan få professionel vejledning, men Bilka og Elgiganten mange kameraer, så der findes nok også personale, som kan hjælpe…
  • Nogle netbutikker kan give vejledning over telefonen.

Garanti

  • Køber du kameraet i en dansk butik, har du to års garanti – dog med det forbehold, at garantien kun dækker i seks måneder. I de sidste 18 måneder hedder det reklamationsret.
  • Køber du kameraet i udlandet, vil garantien være kortere, og det kan være svært at have med at gøre rent praktisk. Spørg i butikken inden du køber.
  • Skal din vare til garantireparation, skal butikken betale forsendelsen.
  • Læs mere om købeloven, garanti mv.
e-mærket
Kig efter e-mærket, når du handler på nettet, det giver en god sikkerhed.

Retur- og bytteret

  • I en butik har du ikke krav på retur og bytteret, men mange butikker tilbyder det som en service.
  • Køber du på nettet, har du 14 dage returret, men hvis ikke varen er i fuld salgbar stand, vil der blive tale om en dekort. Du skal normalt selv betale for forsendelsen, når du returnerer en vare.
  • e-mærket: Når du handler på nettet, vil jeg anbefale, at du altid handler hos netbutikker, der har e-mærket. E-mærkede butikker er godkendt af e-handelsfonden, og de lever op til krav, der er skrappere end dem, der sættes af lovgivningen. Du kan klage til e-handelsfonden over en e-mærket netbutik.
  • Læs mere om købeloven, returret mv.

Betal altid med betalingskort

Du skal aldrig betale via bankoverførsel, da du derved er meget dårligt stillet, hvis du bliver snydt. Brug altid dankort, Visa, MasterCard eller lignende – skulle uheldet være ude, vil banken normalt refundere dit tab.

Pas på med køb i udenlandske netbutikker

Hvis du handler i en udenlandsk netbutik, er der ofte penge at spare, men garantiperioden er max. ét år, og det kan være svært at få sin ret. Du kan også komme ud for at brugervejledning, og måske endda kameraets menuer mv. ikke er på dansk, og det kan være irriterende.

Jeg købte et kamera hos Simply Electronics, som aldrig blev leveret. Jeg fik heller ikke pengene retur, men det kunne banken heldigvis hjælpe med, da jeg havde betalt med betalingskort. Dér handler jeg ikke igen.

Hvis du handler uden for EU, vil den normalt blive lagt moms og told på – og så kan det næppe betale sig. I denne artikel kan du læse lidt om told, skat og porto.

Anmeldelse af Canon-kamera fundet på Youtube (på engelsk). Der er tilmed mulighed for engelske undertekster (og danske maskinoversatte undertekster).
Anmeldelse af Canon-kamera fundet på Youtube (på engelsk). Der er tilmed mulighed for engelske undertekster (og danske, maskinoversatte undertekster).

Find det rigtige kamera

Når du har gjort dig klart hvilken type kamera, du vil købe, skal du finde den rigtige model. Her kan du som nævnt kigge på Pricerunner, men du kan også gå en tur til en fotohandler (eller fx Elgiganten) og høre, hvad de kan tilbyde dig. Måske har de et godt tilbud.

Du kan også søge andre steder på nettet. Photographyblog har fx en liste over de kameraer, de aktuelt anbefaler – se listen her

Bemærk, at Canons kameraer ofte har andre navne på på engelsk. IXUS-serien heder fx Digital Elph i USA, og EOS 600D hedder EOS Rebel T3i.

Læs mere om tests af kameraer
Artikel slut

Opdateret udgave af artikel fra december 2011.

2 kommentarer til “Køb af kamera – hvad skal du vælge?”

  1. Hvad angår internethandel, så risikerer man at blive opkrævet for moms. Her vælger told og skat at varen skal afleveres af et pakketransportfirma til adressen, selvom man har bestilt aflevering til en pakkeboks. Du betaler ikke for leveringen, men firmaet tager sig betalt for opkrævningen af momsen og dette beløb kan sagtens overstige beløbet for selve momsen. Sidste gang jeg var ude for det drejede det sig om en mobiltelefon til ca. 1000 kr. som kom til at koste yderligere ca. 500 kr. og der var kontant afregning ved modtagelsen. Mobile pay var dog accepteret.
    Har også været ude for at handle for mindre, hvor momsen beløb sig til ca. 40 kroner og opkrævning af momsen kostede ca. 250 kr. Den blev returneret.

    Svar

Skriv en kommentar