Lightroom – backupstrategi

lightroomlogoLightroom er et uovertruffent værktøj til at organisere og behandle billeder – især, hvis du tager fotos i RAW-format (typisk med DSLR).

I Lightroom organiseres billederne i mapper og undermapper – og evt også i tværgående Collections.

Når billederne redigeres, placeres i collections, flyttes til andre mapper osv. registreres det hele i Lightrooms database (catalog).

Når man laver backup, skal man derfor sørge for at få sikkerhedskopieret både billeder og catalog – og gerne også plugins og extension.

Billeder

Lightroom kan godt holde styr på billederne, selvom de ligger mange forskellige steder på harddisken, men for din egen skyld er det en god ide at have billederne i én mappe (med undermapper) – så er det nemlig nemt at lave backup af dem.

Du kan lave en lokal backup ved at kopiere billederne over på en ekstern harddisk, eller du kan lave backup til nettet – fx ved at lægge dem i Dropbox eller Onedrive. 

Vil du bruge nettet ,er Onedrive en billig løsning – her kan du få 100 GB plads i Onedrive for ca. kr. 15 pr. måned, og vælger du denne løsning, skal du placere dine billeder i Onedrive-mappen, så de automatisk lægges på nettet.  Alternativt kan du bruge teknikken med symbolske links, som er beskrevet i artiklen om Dropboxifier (som også fungerer med Onedrive).

Onedrive og Dropbox er ikke rigtig backup
Bemærk, at der med tjenester som Dropbox og Onedrive ikke laves en rigtig backup – der sker en synkronisering mellem computeren og skyen, så indholdet hele tiden er det samme begge steder. Det betyder dermed, at hvis du sletter filerne på computeren, slettes de også på nettet. Læs mere om hvordan synkroniseringen fungerer i denne Onedrive-artikel

Catalog, plugins og extensions 

Du kan læse om, hvor disse filer ligger hos Adobe. Der står også noget om emnet i artiklen Geninstallation af Lightroom.

Lav backup af disse filer på en ekstern harddisk eller brug Dropboxifier-metoden, der er nævnt ovenfor. 

Med backupprogrammet Aomei Backupper kan du både lave backup af udvalgte mapper eller af hele diske.

Begrænsningen ved backup på nettet

Laver du backup af dine Lightroom-billeder på nettet er der den begrænsning, at det er de rå, uredigerede billeder, du får vist, hvis du fx ser dem i Onedrive. Er billederne i RAW-format, kan du risikere, at du slet ikke kan se dem, fordi Onedrive (eller fx Dropbox) ikke “kender” formatet. I så fald er det blot filer, som selvfølgelig stadig kan fungere som backup.

Hvis du bruger Google Fotos til backup, er der den fordel, at Google Fotos kender en del RAW-formater. Billederne vil blive gemt som JPG, og det er da bedre end ingenting. Du kan få dem gemt i det originale RAW-format, men så modregnes den forbrugte plads i din Google plads-kvota.

Vil du have adgang til at kunne se dine færdigredigerede billeder på nettet, skal de eksporteres fra Lightroom, inden de lægges på nettet.Artikel slut

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar