Hjem » Computer » Køb af printer I: Hvilken printer har du brug for?

Køb af printer I: Hvilken printer har du brug for?

printer-INår man skal købe en hjemmeprinter, er det noget af en jungle, man begiver sig ud i.

I denne artikel kan du læse lidt om, hvad du har behov for at vide om printere, når du skal afklare dine printerbehov.

Næste trin er så at finde den helt rigtige model – det kan du læse om  i artiklen Køb af printer II: Find det bedste tilbud.

Først er der en række spørgsmål, du skal afklare, når du skal finde ud af, hvad du har behov for: Skal det være farve eller sort-hvid? – laser eller inkjet? – skal der printes fotos? – skal du kunne  scanne? – skal det være en netværksprinter eller skal den være trådløs? — hvad må den koste, og hvad med driftsudgifterne?

Farve eller sort-hvid?

Det er billigere at printe i sort-hvid end i farve, så kan man nøjes med sort-hvid, er der penge at spare. Men farveprintere kan jo godt indstilles til kun at printe sort-hvid.

Laser eller inkjet?

Der findes i dag to hovedtyper: Laserprintere og inkjetprintere (blækprintere). Laserprintere laves både som sort-hvid og som farveprintere. Inkjet laves kun som farveprintere.

Kinesiske Pantum koster kun kr. 500.
Den kinesiske Pantum laserprinter koster kun kr. 500.

Laserprintere

Laserprintere bruger pulver, som via en temmelig kompliceret proces overføres til papiret. Til sort bruges der én sort tonerpatron og til farve bruges der yderligere tre.

De er relativt hurtige, og de er rigtig gode til at printe sort tekst. Farver og fotos er ikke laserprinternes stærke side, men de bliver bedre og bedre.

Prismæssigt koster laserprintere fra ca. kr. 500, og det gælder både sort/hvid og farve. De dyrere printere er hurtigere, bedre, kan printe duplex (på begge sider af papiret), har flere og større papirbakker.

Farvelaseren Lexmark CS417dn koster fx kun kr. 500 med toner til ca. 750 sider. Til gengæld er en enkelt original tonerpatron (2300 sider) dyrere end en ny printer!

Inkjet-printer fra Epson.
Inkjetprinter fra Epson.

Inkjet

Inkjetprintere er farveprintere, der bruger flydende blæk. Der bruges fire blækpatroner (sort, magenta, cyan og gul). Generelt er de bedre til billeder end til tekst.

Nogle inkjet-fotoprintere har en ekstra patron til “fotosort”, som sikrer flottere fotoprint.

Inkjetprintere koster fra kr. 3-400 og op til over kr. 100.000 for de rigtigt avancerede modeller.

Skal der printes fotos?

Hvis der skal printes fotos i superkvalitet, skal man vælge en inkjet-fotoprinter, men almindelige inkjetprintere leverer nu også et ganske pænt resultat – især hvis man bruger det rigtige fotopapir.

Et flot print kan være dyrt i blæk og papir, så det er billigere at få printet billeder hos Pixum, Bilka eller tilsvarende.

Skal den også kunne scanne og kopiere?

Mange inkjetprintere (og færre laserprintere) er multifunktionsprintere. Den slags kaldes også for All-in-one-printere og de kan både printe, scanne og kopiere. De er ofte på tilbud i Bilka, Føtex, Coop mv.

Den slags behøver ikke koste mere end kr. 4-500, så har man ikke en scanner, kan det være et oplagt valg.

Hvad må den koste?

Når man ser på prisen, er det vigtigt at huske på, at forbrugsstofferne er relativt dyre.

En Canon Pixma iP7250 koster godt fra kr. 600 (inklusive blæk). Et sæt nye originale patroner koster ca. det samme. Skal der skiftes tromle, er det formentlig billigere at købe en ny printer i stedet.

Det er tydeligt, at især de billigste printere nærmest foræres væk. Pengene kommer ind på salg af blæk/toner.

En printer til kr. 1.000 eller kr. kan nemt være billigere end en printer til kr. 500 over et år eller to, hvis forbruget af forbrugsstofferne kommer med i regnskabet.

Hvad med blæk og driftsudgifter?

Toner til en Brother inkjet-printer.
Toner til en Brother inkjetprinter.

Patroner er dyre. Blæk til ovennævnte Canon-printer rækker angiveligt til ca. 250 sider, og det betyder dermed at 250 sider koster lidt over en krone stykket. Printes der mange billeder kan sideprisen blive noget højere.

Ofte indeholder de blækpatroner, der følger med printeren, mindre toner end de tonerpatroner man køber efterfølgende. Det kan derfor være en god ide at købe ekstra blæk med det samme – det er dumt at løbe tør.

Kr. 17.000 pr. liter!
Toneren til Canon Pixma iP7250 på 7 ml (fx cyan) koster op til ca. kr. 120 hos Canon. Det svarer til ca. kr. 17.000 pr. liter. Kopi-tonere er væsentlig billigere. 

Ofte er det sådan, at printeren ikke kan bruges, hvis blot en af patronerne er i bund. Det kan betyde, at man ikke kan printe sort-hvide sider, fordi der mangler farve.

Det hele bliver endnu mere problematisk, hvis printeren ikke bruger separate printerpatroner – så skal patronen skiftes, hvis blot én farve løber tør.

Rensning

Inkjetprinteren skal jævnlig have renset dyserne, det sker automatisk, men der bruges blæk i processen.

Blæk tørrer ind

Da blæk er en væske, vil den langsomt fordampe, så derfor kan man risikere at den “løber tør”, mens den blot står ubrugt hen.

Laser er mindre kritisk

Min erfaring er, at laserprinterne er mindre problematiske (i hvert fald de sort-hvide). De bruger pulver, og de skal ikke køre en renseprocedure og pulveret fordamper ikke.

Store printere er billigere i drift, men…

De store printere er billigere i drift, fordi de bruger større patroner, og større patroner er – relativt set – billigere end små patroner.

Når man udskifter sin printer, kan man godt indstille sig på, at man kommer til at smide halvtomme printerpatroner ud, for patronerne bliver ikke tomme samtidig, og de gamle partoner passer næppe i din nye printer.

Strømforbrug

Det er også en god ide at se på printerens energiforbrug – især i standby. Er standbyforbruget tilstrækkeligt lavt, kan man have den tændt hele tiden. Kig evt. efter Energy Star eller Svanemærket.

Nogle inkjetprintere skal helst være tændt konstant, for hvis de er slukket “rigtigt” kræver det en større renseproces, når de tændes. Og det koster til og printerblæk.

Der af masser af annoncer for printerpatroner på Google.
Der af masser af annoncer for printerpatroner på Google.

Hvad med kopi-patroner?

Da er printerpatroner er så dyre, er der opstået et stort marked for kopi-patroner. Printerfabrikanterne fraråder dem naturligvis på det kraftigste, men der er mange der bruger dem, så helt ringe er de vel ikke.

Ud over advarslerne er printerproducenterne er også begyndt at bruge kopibeskyttelse i form af en chip, men de alternative tonerleverandører er derfor også begyndt at levere tonere med chip.

Hvis jeg skulle købe kopi-patroner, ville jeg nok vælge en webshop med e-mærket – det giver en vis garanti for seriøsitet. Læs om køb af printerpatroner her.

USB, netværk eller trådløs?

Printerne kan normalt forbindes med computeren via USB (men nogle gange skal USB-kablet købes separat), men næsten alle printere er efterhånden trådløse.

De skal tilsluttes til routeren og med den rigtige driver installeret, kan alle computere printe via netværket.

Er der andet at tage højde for?

Printerens størrelse kan også være en vigtig parameter, og bemærk at især multifunktionsprinter normal fylder temmelig meget.

Det kan også være rart at papirbakken kan rumme mere end 30-40 ark, så man er fri for at den hele tide skal fyldes op.

Endelig er det en fordel, at printeren et display. Det er nemlig mere brugervenligt, fordi der kan informeres om fejl mv. på en forståelig måde. Lamper, der blinker i forskellige kombinationer, er ikke intuitive..

Find det bedste tilbud

Når du har bestemt dig for hvilken type printer, du kigger efter (laser/inkjet/multifunktion, farve/sort-hvid, USB/netværk/trådløs, prisniveau, pris på forbrugsstoffer osv, kan du med fordel læse artiklen Køb af printer II: Find det bedste tilbud, hvor du får tips til at finde den printer, der er “bedst til prisen”.

Artiklen er fra 2014 og er opdateret januar 2020.Artikel slut

14 kommentarer til “Køb af printer I: Hvilken printer har du brug for?”

  1. Interessant guide om blækpatroner, og en sjov udregning du har lavet, hvor man kan se at blæk i dit eksempel kan koster 20.000 kr. pr. liter. Det lyder vildt.

    Bemærk iøvrigt, og tilføj eventuelt til din guide om printerpatroner / blækpatroner, at Epson har lanceret en ny serie printere som har en indbygget blæktank ved siden af printeren.
    Ifølge Epson selv holder én tank til 2 års forbrug (hvordan det så end er regnet ud), men det er en interessant udvikling i markedet, da disse blæktanke tidligere kom fra undergrunds-firmaer i østen, som lavede kompatible blækpatroner (altså uoriginale kopier) og genopfyldningssystemer.

    Det kunne være sjovt med en udregning på hvad disse Epson koster i forhold til en almindelig blækprinter i det løbende forbrug. Jeg har desværre endnu ikke selv haft lejligheden til at teste eller se nærmere på disse på egen hånd.

    Svar
    • Det er da en interessant udvikling, at Epson tilbyder en printer med genopfyldelige blæktanke. Selve printeren er relativt dyr, så den er nok ikke så interessant til privat brug. Men det kan jo være, konceptet breder sig.

      Svar
      • Den printer I nævner her mener jeg at have set i en støre elektronik kæde hvor sælger fortalte mig at den model også bruger pulver i sort og farver så faren for udtørring ikke er der og at det system bliver afløseren for laserprinter.
        en multifunktions farveprinter koster ca. 2500.- og 1 flaske pulverfarve eller sort koster ca. 100.- hvor der skal være nok til ca. 1000 sider.

        Svar
  2. Det forvirrer mig meget at du kalder det er bruges til blækprintere for en toner. Jeg tror du mener patron. De t er blækpatroner man bruger til blækprintere. Og det er tonere man bruger til laserprintere – og de indeholder pulver.

    Svar
  3. Jeg leder efter en printer der kan scanne, ikke er for dyr, er kompatibel med Apple-produkter og samtidig bruger billige blæk-patroner. Nogen forslag?

    Svar
    • Det tør jeg ikke sige, men prøv evt. at se på multifunktionsprintere på Amazon, hvor der er masser af brugeranmeldelser – både med stjerner og tekst. En del af modellerne fås også i Danmark.

      Svar
  4. Jeg har en Epson 3880 da jeg printer mange billeder ud der skal være høj kvalitet. Dvs jeg havde, den er desværre gået i udu – de sorte farver kan jeg ikke få igennem dyserne.
    Da jeg ikke har “forretning” mere – vil jeg gerne ha en printer der kan klare A4 + A3 — skal kunne printe i s/h uden mystiske sidefarver så som blåt eller grønt.
    Så hvilken printer skal jeg ha – uden det skal være en af de helt store ?

    mvh
    Lene Thomsen

    Svar
    • Det mener jeg ikke, man kan sige noget generelt om, da det afhænger af printertype, antal print mv. Jeg gætter på at billige inkjet-printere har et kort liv, mens dyrere sort-hvide laserprintere lever længe.

      Svar

Skriv en kommentar