Hvad er tags?

Kirke
Relevante tags til dette billede kunne være “kirke”, “kirkegård” og “Lille Lyngby”

Tags er små mærker eller etiketter, der kan knyttes til et billede.

Du kender måske tagging fra Facebook, hvor det især er personer, der bliver tagget.

Til højre ser du Lille Lyngby Kirke ved Arresø. Dette billede kunne fx tagges “kirke”, “kirkegård” og “Lille Lyngby”.

Hvis billedet var taget i forbindelse med en bestemt begivenhed, kunne et relevant tag også være fx “bryllup”.

Hvordan tagges et billede?

Du skal bruge et program til at tagge et billede, og du kan fx anvende Picasa – Googles gratis fotoprogram, men der er mange andre muligheder.

Billedet er tagget – og hvad så?

Når du har tagget dine billeder, kan du hurtigt finde dem igen.

Lad os sige, at du har tagget alle dine sommerferiebilleder i Picasa med “strand”, “Mallorca”, “Legoland”, “Skanderborg festival”, “Kenny”, “Ole” osv. osv.

Når det er gjort, kan du søge i Picasa efter fx “Legoland” og vupti, så får du vist alle de billeder, der er tagget “Legoland”. Hvis du søger på “Legoland” og “Kenny”, får du vist alle billeder med taggene “Legoland” og “Kenny”.

Det kan kræve en indsats at få tagget alle sine digitale billeder, men det er umagen værd, for informationerne gemmes i selve billedet, og de følger med, selvom du senere ser billedet i et andet program.

Du kan læse om tagging i nogle af de udgivelser, der er nævnt her.

Andre tags

Dine tags gemmes i et format, der hedder IPTC, og IPTC understøtter mange forskellige typer informationer. Sætter du beskrivelser på dine billeder, gemmes de fx også i billedet efter IPTC-standarden.

Pas på

Nogle fotoprogrammer – fx ældre versioner af Picasa gemmer ikke tags på den rigtige måde, så husk at få checket om det program, du bruger, gemmer tags korrekt. Ellers kan du spilde en masse arbejde.

I Windows kan du højreklikke på et foto og vælge Egenskaber, og her vil du under Detaljer få vist evt. data om billedet – både tags og EXIF-data.

Bruger du Picasa 3, bliver dine tags gemt, som de skal.

Backup

Laver du backup af dine billeder (og det gør du vel!), så skal du være opmærksom på at lave en ny backup efter billederne er tagget. Artikel slut

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar