Restaurering af et gammelt billede i Picasa

Slugten ved Sjælsø i 60'erne
Billedet er temmelig medtaget: Farverne er næsten væk, og der er meget snavs.

Har du scannet et gammelt billede, der trænger til at blive forbedret, kan man bruge Picasa til det. Picasa er bestemt ikke det bedste program til formålet, men det er gratis, og det er nemt at gå til. Skal man have flere muligheder, kan man fx bruge Photoshop, Photoshop Elements eller fx Zoner Photo Studio Free. Lad os se på et eksempel. Jeg har scannet et gammelt lysbillede fra slugten ved Sjælsø ved Birkerød, og det er blevet temmelig ramponeret af at have siddet mellem de to glas i rammen i 30 år.

De lysbilleder jeg havde glasmonteret, var generelt i meget dårligere stand, end dem der var monteret i glasløse rammer. I mange tilfælde var lysbilledet og glasset klistret sammen, så jeg måtte lægge det hele i blød, for at få billede og glas skilt ad. Heldigvis brugte jeg oftest plastrammer uden glas.

Redigering i Picasa

I Picasa vil jeg gøre disse tre ting ved billedet:

  • Justere lyset
  • Fjerne det værste snavs
  • Lave det til sort/hvid

Værktøjerne

De værktøjer, vi bruger, findes på de tre faner.

  • På den første fane bruges beskæring og retouchering.
  • På den anden fane justeres lyset.
  • På tredje fane kan billedet lavet til sort/hvid. Se mere nedenfor.

Billedet lysnes

Vi starter på fane to med at justere lyset:

picasa-181427
Lyset justeres: Bemærk at nogle af skyderne til venstre er flyttet.

Billedet er lysnet i de mørke områder.

Beskæring og retouchering

Med værktøjet på fane ét beskæres billedet – det kan det godt tåle, og så slipper vi for det fejlen ude til højre.

Billedet beskæres.
Billedet beskæres.

Når billedet er beskåret, kan vi gå i gang med retoucheringen. Her er der et smart værktøj i Picasa, og det befinder sig også på fane ét:

Retouchering.
Retouchering.

Når retoucheringsværktøjet er valgt, bliver cursoren til en cirkel (størrelsen kan justeres ude til venste). Nu kan man kopiere et område af billedet til at dække et andet område: Klik på et område, der skal retoucheres (som vist overfor). Flyt derefter cirklen ind i et område, som skal erstatte det markerede. Og klik igen. Processen gentages, indtil vi har fået fjernet det værste snavs. Prøv selv denne funktion i Picasa. Den er nem at bruge, og alle rettelser kan fortrydes.

Det værste snavs er nu væk.
Det værste snavs er nu væk.

Det færdige billede

Sådan ser billedet ud, når det er renset.
Sådan ser billedet ud, når det er renset.

Konverter til sort/hvid

Da farverne på billedet er så dårlige, at de ikke kan rettes op, kan man evt. lave en sort-hvid udgave. Klik på fane tre og vælg “Sort-hvid filter”. Når funktionen er valgt, har man mulighed for at forbedre konverteringen med en farvevælger. Prøv dig blot frem – husk, alt kan fortrydes.

Et ekstra lille tvist

Som et ekstra lille tvist kan til tilføje en billedeffekt. Prøv fx “Orton-stil” (på fane fire), som giver en lidt diffus, drømmeagtigt effekt. Samtidig sløres noget af det snavs, der er tilbage.

 

Læs om scanning af billeder her. Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar