Hjem » Aktuelle artikler » Scanning af gamle fotos og lysbilleder

Scanning af gamle fotos og lysbilleder

Gammelt klassebilledeHvis du har en masse gamle papir- eller lysbilleder liggende, kan du få dem digitaliseret, så du kan se dem på computeren, dele dem på Facebook osv. Samtidig får du også sikret dem, mens tid er.

Digitaliseringen kan ske på flere måder. Du kan betale dig fra det, og få det lavet “i byen”, eller du kan købe en scanner og selv klare opgaven (læs nedenfor).

Få scannet i byen

De fleste fotohandlere kan sende lysbilleder, negativer eller papirbilleder til scanning. Der er typisk et startgebyr plus en pris pr. billede.

Du kan også finde en leverandør på nettet – her er tre eksempler:

Memoryscan.dk
Memoryscan.dk ser ud til at være noget dyrere, men firmaet fremtræder også mere checket og professionelt. Memoryscan har en meget positiv vurdering på Trustpilot.

Billigscan.dk
Billigscan.dk fremtræder professionelt og priserne for scanning af papirbilleder ligger fra kr. 2,15 (0-500 stk) til kr. 1,35 ved over 1.500 stk.

Jeg har intet kendskab til disse leverandører, så ovenstående er blot eksempler på, hvad der kan findes på nettet.

Du kan selv prøve at finde en leverandør ved at bruge denne søgning på Google. Check evt. Trustpilot inden du handler. Kig også efter e-mærket (som ingen af de tre eksempler overfor er tilsluttet).

Priserne

Generelt er det billigst at få scannet film eller negativer i strimler eller ruller. Lidt dyrere er det at få scannet lysbilleder i pap eller plastrammer. 

Skal der ske rensning eller redigering, gør det naturligvis også scanningen dyrere.

Scan selv

Vil du selv scanne, skal du anskaffe dig en scanner. Skal du scanne papirbilleder, skal du have en flatbedscanner, mens du skal bruge en filmscanner, hvis det drejer sig om lysbilleder eller negativer.

Flatbedscanner

Multifunktionsprinter
En printer til under kr. 500, der også indeholder scanner-funktion.

En flatbedscanner findes i mange udgaver, og den behøver ikke koste mange penge.

Man kan købe en multifunktionsprinter, som også kan scanne, for under kr. 500. Har du sådan en, så prøv at bruge den i første omgang.

En “rigtig” scanner
Vil du købe en “rigtig” scanner, har jeg gode erfaringer med en lille fiks sag fra Canon, der hedder CanoScan LiDE 210. Den sættes til USB-porten og her får den også strømmen fra. Der skal dermed ikke ekstra strømforsyning til, så den er nem at flytte.

Der følger software med, og den koster godt kr. 600.

canoscan 210
En lille kompakt sag, der er velegnet til scanning af papirbilleder.

Du kan få scannere, der er både bedre og dyrere, men jeg tvivler på, at det betyder det store i denne sammenhæng. Scanning af papirbilleder giver i alle tilfælde ikke de helt tilfredsstillende resultater.

Filmscanner

Papirbillederne er jo lavet ud fra negativer, så det giver et bedre resultat at scanne dem – forudsat at du har dem, og de ikke er ridsede.

Til scanning af negativer (og lysbilleder) skal du have fat i en filmscanner.

Filmscannere findes i mange prislag, og der er forskel på både kvalitet, hastighed og brugervenlighed. De kaldes også dias-scannere, og man kan både scanne lysbilleder (også kaldet diapositiver) og negativer på dem.

Man kan af og til købe en filmscanner til under kr. 500 – fx hos Aldi, men jeg tør ikke sige noget om kvaliteten. Måske er den ok.

dias-scanner
Jeg brugte denne model, og den var fin til både negativer og lysbilleder. Man kunne både scanne monterede og umonterede billeder.

Køb en dyrere model – og sælg den igen

Da jeg skulle scanne mine lysbilleder, købte jeg en dyrere model, som jeg solgte igen i Den Blå Avis uden det store tab.

Hvis du køber en brugt scanner og sælger den igen efter nogle måneder, vil din udgift formentlig være meget begrænset.

Måske kender du endda nogen, du kan dele scanneren (og udgiften) med.

Hos Datanord.dk kan du leje scanningsudstyr – og de kan også scanne for dig.

Hvilken model?

Jeg havde gode erfaringer med en model, der hedder Dimage Scan Dual fra Konica-Minolta, men den ser ikke ud til at være på markedet mere.

Prøv at søge på Pricerunner efter negativsscanner eller filmscanner. Der er flere modeller vælge imellem.

 

Annonce i samarbejde med PriceRunner

Erfaringer med scanning

Da jeg scannede mine lysbilleder, var det et projekt, der tog en hel vinter.

Trinene i processen er typisk:

 • Scanning og registrering
  Notér data om billederne, mens du scanner
 • Sortér i mapper
  Læg sammenhørende billeder i mapper
 • Efterbehandling i billedbehandlingsprogram
  Med et simpelt billedbehandlingsprogram kan du beskære, justere lys, farver og kontrast. Skal du også fjerne pletter mv, skal du have fat i nogte lidt mere avanceret. Du kan klare det hele med Photoshop Elements. Der er også gratis online-programmer, der kan klare opgaven – prøv fx Photoshop Express Editor eller Pixlr X. Hvis du stadig har Picasa, kan det også bruges – se et eksempel her. Vil du lægge dine billeder i Google Photos, kan du også redigere billederne her, men du kan ikke lave lokale redigeringer (som fx at fjerne pletter).

Her er nogle af de erfaringer, jeg gjorde mig:

 • Scan i god kvalitet
  Scan papirbilleder i 600 dpi, og lysbilleder/negativer i 2.400 dpi og gem i en god JPG-kvalitet.
 • Lysbilleder monteret i glasrammer
  Glassene er tit fedtede, så tag billederne ud af glassene.
 • Vask evt. lysbilleder og negativer
  Er de meget beskidte kan man evt. vaske dem i lunkent vand. Det kan de normalt godt tåle, men det kan være vanskeligt at få den tørret, uden der kommer kalkringe. Hvis et lysbillede er klistret fast til glasset, kan du lægge det i blød.
 • Registrer efterhånden
  Sørg for en passende navngivning af billederne – gerne med datering, hvis det er muligt.
 • Lav en prøvekørsel
  Scan fx 50 billeder og gennemfør hele processen (navngivning, sortering og billedbehandling), så du er sikker på, du har det rigtige workflow.
 • Gem de originale scanninger
  Når du redigerer billederne, så arbejd med kopier. På den måde kan du altid gå tilbage til den originale scanning.
 • Det tager tid
  Regn med 1-2 minutter pr. billede til scanning og registrering. Der er en del ventetid undervejs, så du kan nå at høre en masse spændende radio imens. Og måske kan du redigere nogle af de billeder, du har allerede scannet. Ofte kan man montere 5-6 billeder i en holder (se billedet) og scanne dem samlet.
 • Negativer er bøvlede
  Det er besværligt at arbejde med  negativer, fordi det er vanskeligt at se, hvad de forestiller. Det kan desværre betyde, at man bruger tid på at scanne en masse billeder, som man blot sletter efterfølgende.

Du kan finde flere scanningstips hos Datanord.dk.

Et hurtigt alternativ

Skitsering af opstilling
Skitse af opstilling. Der vil uundgåeligt blive en forvrængning af perspektivet, men jo tættere kamera og lysbilledeapparat er på hinanden, jo bedre bliver resultatet.

Hvis du har en masse lysbilleder, som du gerne vil have scannet i en fart, er der er genvej, som du evt. kan bruge:

 • Sæt dit gamle lysbilledapparat og dit lærred op
 • Sæt dit kamera på et stativ foran lysbilledappartet
 • Fotografér billederne fra lærredet et for et
Du skal indstille kameraet manuelt, men til gengæld kan du bruge samme indstilling (afstand og tid/blænde) hele vejen igennem. Ingen brug af flash!

Metoden er som nævnt hurtig, men resultatet er også derefter. Det bliver ikke kønt, men du kan se, hvad der er på billederne, og du kan (om ikke andet) bruge resultatet til en registrering af dine lysbilleder.

Du kan bruge et billedbehandlingsprogram til at rette perspektivfejlen. Brug fx Zoner, som er gratis. Zoner er omtalt her.

(Revideret oktober 2022, oprindelig artikel marts 2012).teknikalt

 

 

Print Friendly, PDF & Email

18 kommentarer til “Scanning af gamle fotos og lysbilleder”

 1. Mojn fra Synnejylland.
  Jeg har brug for lidt vejledning om scannere af ikke blot om dias, enkeltvis, strimler i / uden rammer 5 x 5 cm, men især også scannere, der kan scanne gamle negativer OG konvertere dem til digitale positivbilleder også fra f. eks. fra gamle box-kameraer med negativformater op til ca. 8 x 11 cm. Jeg kan ikke få fyldestgørende hjælp fra AV-Experten (Grenaa). Hvilke scannere kan det, og som har ‘slæder / holdere til også disse store formater? 1) Jeg er ved at færdiggøre en artikel til en lokalhistorisk årbog med deadline snarest. Billeder er ønsket- og 2) arbejder på at skrive “min bog om mig og min tid” iht. Kungfutses: Du skal opdrage en søn, plante et træ log skrive en bog. Håber, du kan give mig et godt råd. På forhånd tak. 🙂

  Svar
  • Et format som 8×11 cm understøttes ikke af gængse scannere. Prøv at kontakte en fotobutik for professionelle som fx Foto/C (www.fotoc.dk, 33 14 24 14‎) eller Goecker (www.goecker.dk, 35 82 11 00). Hvis de ikke kan hjælpe, kan de måske hjælpe dig videre. En anden mulighed er at finde et bureau, som kan scanne for dig – det kan de to butikker måske også hjælpe med.

   Svar
 2. Hej jeg har min farfars diapositiv platten i størrelse bredte 82x82x3,2 mm.
  De er fra 1925 og deromkring de fleste er fra olympiade hvor han deltog 2 gange så jeg vil gerne have dem over på DVD
  Er der nogle der har erfaring med denne størrelse
  Eventuelt en fremviser
  På forhånd tak
  Søren Christensen.
  07/02 2022

  Svar
 3. Hej. Jeg har købt mig en Rollei DF-S 310SE til at scanne min fars mange Dias, samt mine egne. Far havde lagt sine dias i “Combi Quick 24×36” Disse består af 2 lag glas, en folie holder til billedet samt 4 papirklistermærker til at danne en ramme omkring kanterne! Disse klistermærker gav mig nogle udfordringer, der bevirkede at tappen der driver slæden i Rollei’s diasholder knækkede. Fik med lidt bøvl scannet resten ved hjælp af en syl jeg brugte til at drive slæden….
  Nu skal jeg til at scanne mine egne dias. De er af det svenske mærke “Gepe” Disse Dias er for tykke til at kunne fødes ved hjælp af Slæden der fulgte med scanneren.

  Er der nogle der har et forslag til hvordan jeg rimligt let kan scanne disse dias. Eventuelt et forslag til en anden scanner?

  mvh Torben

  Svar
 4. Kære J. Nielsen

  Jeg har rigtigt mange lysbilleder liggende-og da jeg skulle se dem, kunne min gamle projektor ikke mere. Jeg købte et andet på DBA – men mistede bare mine 400 kroner -og fik aldrig apparatet. Derefter skrev jeg til DBA – som jeg ikke hørte fra. Det er surt og frustrerende. Nu har jeg fundet dine artikler på nettet – og tænker : Nu gør jeg det selv -digitaliserer. Tak for dine råd- som med din egen erfaring rammer plet -og igen – jeg er jo ikke alene om problemet .Mange venlige hilsener fra Kirsten Dysum

  Svar
  • Jeg har taget Billigscan.dk med i oversigten, men lavest pris er tilsyneladende kr. 1,35 ved +1.500, og der scannes kun papirbilleder.

   Svar
 5. Vedr. scanning af fotoalbum.
  Jeg kan anbefale programmet Vuescan. det har en auto crop (klip ud) funktion som lokaliserer billeder på en side og fx. gemmer 4 fotos på en side i et album som 4 separate jpg filer.
  Vuescan kører scanneren direkte, det er ikke nødvendigt at bruge scannerens software. Man kan downloade en gratis trial (lægger vandmærker i scan billedet ) og prøve inden man køber.

  Vuescan kan croppe flere billeder både manuelt og automatisk. Her er en beskrivelse af manuel crop. http://www.instructables.com/id/How-to-Scan-Four-Photos-at-Once/step1/Set-up-VueScan-to-Multi-crop-with-a-2-by-2-grid/

  Vuescan kan også lave visse korrektioner på billedet inden det gemmes. Men det bedste resultat får du ved at scanne i en forholdsvis neutral setting og billedbehandle bagefter. Her er Lightroom god hvis du har mange billeder. Elers er det gratis Paint.net forbløffende god. Prøv fx. “Auto levels” og “sharpen”.

  Hvis problemet er at du ikke kan få albummet ned på glaspladen kan du affotogrefere siden med et godt kamera. Der skal være godt lys, fx. sollys ind ad vinduet, men ikke direkte på billedet. Brug derefter software fx. som beskrevet ovenfor under “smart scanning af gammelt fotoalbum” til at “croppe” billederne. Det er hurtigt og fungerer ofte forbløffende godt. Men det kan være svært at undgå reflekser.

  Svar
 6. Hej
  Jeg har et fotoalbum som er gammelt, Billederne er limet ind i det hvordan kan man få dem digital??
  jeg har scannet ca 2000 billeder men dette album der sidder jeg bare fast.

  Svar

Skriv en kommentar