Hvad er kamera-automatik?

Kameratilbetik
Dette er skærmen bag på et kamera, og man ser automatikken på spil. Den viser bl.a. hvad den vil vælge af fokusområde, blænde, hastighed og ISO, hvis billedet tages.

Moderne kameraer indeholder en lang række automatik-funktioner, som hjælper med at tage bedre billeder.

Sjovt nok er det nærmest sådan, at de billige kompaktkameraer indeholder mere automatik end de dyre spejlreflekskameraer. En af finesserne ved de store kameraer er nemlig, at man selv har langt mere kontrol med de ting, som automatikken klarer på kompaktkameraerne. Lad os se på nogle af de automatikker, vi finder i et moderne kamera.

Autofokus

Autofokus måler automatisk afstanden til motivet, så billedet kan blive skarpt. Der findes to hovedtyper måling: centermåling (spotmåling) eller “intelligent” måling, hvor kameraet analyserer motivet og vælger fokus. Læs mere om afstandsmåling og fokusering.

Lysmåler

Som navnet siger, måler en lysmåler lysmængden. Det gør en automatisk lysmåler også, men den indstiller også kameraet derefter. Der er mange parametre at stille på, og kameraautomatikken prøver at finde den mest optimale indstilling.

Den automatiske lysmåler forsøger at vægte blænde, lukkerhastighed og følsomhed (ISO) for at opnå den korrekte eksponering. Og er der ikke tilstrækkeligt lys, kan den automatisk aktivere flashenLæs mere om lysmåleren.

Programautomatik

Ideen med programautomatikker er, at man fortæller kameraet hvilken type motiv, man vil tage et billede af. Det kan fx være Sport, Fyrværkeri, Sne, Aften osv. Automatikken forsøger så at vægte indstillingerne, så billedet bliver så godt som muligt. Hvis man fx vælger Sport, vil kameraet prioritere en hurtig lukkertid, fordi motivet er i bevægelse på sportsbilleder. Det er en god ide at bruge disse programautomatikker, men husk at bruge det rigtige program. Et sportsbillede bliver ikke godt, hvis det er taget med indstillinger, der er optimeret til fyrværkeri på en mørk nattehimmel.

Programvælger på Canon A590
Her er programvælgeren på kompaktkameraet Canon Powershot A590, der har relativt mange indstillingsmuligheder. Her findes både programautomatik (nævnt ovenfor) og eksponeringsfunktioner (nævnt nedenfor).

Eksponeringsfunktioner

Eksponeringsfunktioner er halvautomatiske programmer, der er meget anvendt på dyrere kameraer. Der findes fire-fem typer, som ofte er kendetegnet et eller to bogstaver:

  • Program (P)Svarer lidt til fuldautomatikken, men der er fx mulighed for at stille på følsomheden (ISO-indstillingen)
  • Lukkerprioritet (Av)Man vælger selv lukkerhastigheden og kameraet indstiller automatisk blænde og følsomhed
  • Blændeprioritet (Tv)Man vælger selv blændeåbningen og kameraet indstiller automatisk lukkerhastighed og følsomhed
  • Følsomhedsprioritet (Sv)Man vælger selv følsomheden (ISO), og kameraet vælger så blænde og lukker
  • Manuel (M)Man indstiller selv det hele

Eksponeringskorrektion

Med eksponeringskorrektion er der en mulighed for at justere lysmålerautomatikken. Læs mere i artiklen om lysmåleren.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar