Hjem » Ebøger og lydbøger » Lydbøger – hvordan og hvorledes

Lydbøger – hvordan og hvorledes

Der er flere måder at høre lydbøger på. Tidligere var den mest almindelige metode at høre dem på cd eller kassettebånd. I dag ske langt den meste lytning på telefon eller tablet. Vi ser på de forskellige muligheder.

Cd og kassettebånd

Man kan stadig købe lydbøger på cd. Cd’en indsættes i cd-afspilleren i bilen, ghettoblasteren, stereoanlægget eller computeren. Cd-afspilleren skal kunne afspille mp3-filer. Der vil typisk stå “MP3” på afspilleren. Cd-drev i computere kan altid afspille mp3.

Cd-afspiller med mp3.

Wave eller mp3

På en almindelig cd ligger ligger lyden i wave-format, og der er plads til op til 80 minutters lyd på sådan en skive. Hvis lyden i stedet ligger i mp3-format, er der plads til ca. 10 gange så meget på en cd, fordi mp3 er et komprimeret format.

Tidligere kunne man købe lydbøger i almindeligt cd-format, men til gengæld skulle der mange cd’er til. En 10-timers lydbog fylder otte almindelige cd’er eller en enkelt mp3-cd. Bibliotekerne har dem stadig, og man kan formentlig også finde ældre lydbøger på kassettebånd på biblioteket.

Mp3-lydkvaliteten er nogenlunde den samme wave-lyd (især når det “kun” er tale), og det er jo pratisk at slippe for at håndtere en masse cd’er.

Mp3 til download

Der findes også et stort udvalg af lydbøger i mp3-format, som kan downloades – se fx udvalget hos Saxo. Prisen er nogenlunde den samme som for lydbøger på cd.

Kopibeskyttelse

Mp3-filer er ikke kopibeskyttede, så de kan lægges over på mobil eller tablet, på samme måde som man lægger musik over.

Lydbogstjenester

Den mest almindelige måde at lytte lydbøger på er at benytte en streamingtjeneste. Hos Mofibo, Bookmate, Saxo Premium og Politiken Books tegner man abonnement og kan aflytte et ubegrænset antal lydbøger – nogenlunde på samme måde, som man hører musik på Spotify eller en af de andre musiktjenester. Bibliotekerne har også en lydbogstjeneste der hedder eReolen, hvor der kun kan høres et begrænset antal lydbøger pr. måned. Der er i øvrigt også ebøger med i abonnementerne.

Lydbøgerne er pakket ind i noget kryptering, så de kan ikke kopieres.

Man skal bruge en app

For at benytte en lydbogstjeneste, skal man have en app (på smartphone eller tablet) fra de respektive tjenester. 

Stream eller download

Lydbøgerne kan enten aflyttes direkte, eller de kan downloades og høres senere. Downloader man lydbøgerne, kan man høre lydbøgerne uden adgang til en data-forbindelse (og downloader man over over wifi, slipper man for at belaste sit dataforbrug). 

Mofibo/Storytell

Mofibo er blevet købt af svenske Storytell, men i Danmark bruge Mofibo-navnet stadig, men nu hedder app’en Storytell. Et abonnement koster kr. 129,-. Læs artiklen om Mofibo

Bedømmelse af Mofibo-app

App Store: | Google Play:

Bookmate

Bookmate er russisk ejet og er findes i mange lande. Bookmate har mange titler på andre sprog og kan også benyttes på computeren. Prisen er kr. 99,- pr. måned. Læs artiklen om Bookmate.

Bedømmelse af Bookmate-app

App Store: | Google Play:

Saxo Premium

Saxo Premium er som navnet indikerer ejet af internetboghandlen Saxo. I november 2018 blev Saxo købt af Politiken. Tjenesten koster kr. 99,- pr måned og inkluderer nogle fordele, når der købes fysiske bøger. Fra september 2019 er Politiken Books lagt sammen med Saxo Premum.

Bedømmelse af Saxo-app

App Store: | Google Play:

Gratis lydbøger

Hvis man googler gratis lydbøger (linket åbnes i nyt faneblad), kommer der en masse resultater. Mange af dem er til gratis mp3-filer, men der er også links til eReolen, som i princippet fungerer som tjenesterne ovenfor.

eReolen

eReolen er ejet af bibliotekerne og er også baseret på en app. Udvalget er mindre, og antallet af udlån pr. måned er begrænset. eReolen kan også benyttes på computeren.

Bedømmelse af eReolen-app

App Store: | Google Play:

Mere info

De forskellige tjenester kan bedømmes på mange måder:

  • Fungerer app’en rent teknisk?
  • Er app’en nem at bruge?
    (det er nok især brugeroplevelsen, der vurderes af brugerne i App Store og Google Play)
  • Hvor stort er udvalget af danske udgivelser?
  • Hvor stort er udvalget af udenlandske udgivelser?
  • Er det nemt at blive inspireret til nye lytteoplevelser?

De forskellige tjenester kan prøves gratis og der findes også anmeldelser rundt omkring. Kig fx hos Lydbogormen.dk.

Opdateret september 2019.Artikel slut

 

 

Skriv en kommentar