...
Hjem » Fotografering » Makrofotografering for næsten ingen penge

Makrofotografering for næsten ingen penge

Hvis du har et systemkamera (med udskifteligt objektiv), kan du lave makrofotos uden at skulle bruge ret mange penge på det. Vi ser på disse metoder:

  • Vend objektivet om
    – koster ingenting
  • Brug en reverse adapter
    – koster max en 50’er
  • Brug en mellemring
    – koster nogle få hundrede kroner
  • Brug en makroforsats
    – koster også nogle få hundrede kroner
  • Brug et telezoom fra makromulighed
    – måske har du allerede sådan en zoom, ellers skal du op på kr. 1.500-2.500 – men så får du jo også en superzoom med i købet 😉

Endelig kan du bruge et makroobjektiv, men det er ikke helt billigt. 

Vend objektivet om

Denne metode går i al sin enkelhed ud på at du tager objektivet af, vender det om og holder det ind mod kamerahuset. Kameraets automatik fungerer ikke, så du må indstille blænde, hastighed og ISO manuelt. Du fokuserer ved at flytte kamera/objektiv i forhold til det, du vil fotografere, og du kan finjustere med fokusringen. 

På billedet illustreres princippet, men objektivet skal naturligvis holdes helt ind til kamerahuset.

Brug en reverseadapter

Her bruges princippet ovenfor, men der bruges en reverseadapter, som har gevind (til objektivets filtergevind) på den ene side og bajonet (til kamerahuset) på den anden side. 

Du skal naturligvis købe en adapter, der så at sige passer i begge ender af objektivet. 

Billedet, der er fundet på eBay, viser princippet. Prisen er kr. 10-20.

Det er blot en “dum” adapter, så det hele skal indstilles manuelt, men i forhold til metoden ovenfor, så er der her mulighed for at bruge stativ, fordi objektivet sidder fast på kameraet.

Brug en mellemring

En mellemring indsættes mellem objektiv og kamerahus, men uden at objektivet vendes om. Jo længere mellemringen er, jo tættere kan objektivet komme på motivet og jo større forstørrelse kan der opnås.

Der findes to slags: “dumme” og automatiske. De “dumme” skal indstilles helt manuelt, mens de automatiske overfører informationerne mellem objektiv og kamera.

De fleste udgaver består at to eller tre trin, så man kan variere afstanden mellem objektiv og kamerahus.

På billedet (fra eBay) vises de to typer: Øverst den automatiske og nederst den manuelle. Som man kan se, koster den automatiske kun godt £10, men købes den fra Danmark løber der både told og moms på, så prisen havner på ca. kr. 270. 

Vær opmærksom på, at der er en del brugere, der klager over, at de billige adaptere ødelægger de elektriske kontakter på objektivet, så pas på! Måske er det en god ide, at købe den slags på Amazon eller i en dansk butik.

Jeg vil gætte på, at det er mindre risikabelt at købe den “dumme” adapter. Den kan fås for kr. 50 på eBay, og prisen er dermed under kr. 80,-, så der løber ikke told og moms på. Læs evt. artiklen Shop på Ebay og spar penge.

Brug en makroforsats

Man kan også sætte en lup foran objektivet. Sådan en forsats skrues på som et filter. 

Den slags findes i mange kvaliteter – og priser.

Brug en telezoom fra makrofunktion

Sigma 70-300 med makroindstilling.

Har du en telezoom, har du måske allerede en makromulighed. Mange telezooms har nemlig en indbygget mulighed for makro.

Det gælder fx for Sigmas 70-300 mm, som kan fås kr. 1.500-2.000 til Canon og til Nikon. Sigma 18-200 mm har også makro.

Linsen på billedet er en Sigma 70-300 til Pentax. Da jeg bruger Sony A6000 nu, benytter jeg en PK-NEX-adapter, som du kan læse om her.

Med et spejlfrit kamera som A6000 har man i øvrigt den fordel, at lysmåleren fungerer med manuelle optikker.

Makroobjektiver

Et rigtigt makroobjektiv er naturligvis den bedste løsning. Den slags findes i alle prisklasser – Leica har fx en model til over kr. 40.000. 

Nogle tips

Stativ

Sony A6000 monteret med mellemring (nederst), Pentax-adapter og manuelt Pentax-objektiv.

Når du fotograferer makro, er det vigtigt at bruge stativ for at undgå rystelser. Brug også gerne fjernudløser eller timer for at undgå at billederne bliver slørede.

Kun største blændeåbning (desværre)

Hvis du bruger manuel mellemring eller en reverseadapter, kan du kun ændre blændeåbningen, hvis du har et (ældre) objektiv med blændering – ellers benyttes største blændeåbning.

Dybdeskarphed

Dybdeskarpheden er ikke ret stor ved makrofotografering. Bruger du en mindre blændeåbning, får du større dybdeskarphed.

Gå indendørs

Er det muligt, så tag billederne indendørs – så undgår du at vinden driller. Der er mindre lys indenfor, men når du bruger stativ, går det jo alligevel.

Vælg en rolig baggrund

Baggrunden skal helst være helt uskarp. Billedet til højre er taget med ovennævnte Sigma-zoom. Da det er taget med en telelinse, er der faktisk 3-4 meter fra kameraet til motivet – men baggrunden er hele fem gange længere væk. Det er umuligt at tage sådan et billede uden stativ – i hvert fald med en telezoom…

Kameramobil?

Moderne smartphones kan gå meget tæt på motiverne, og derfor kan de også bruges til makrobilleder (eller i hvert fald nærbilleder). Mobilkameraet har tilmed en meget stor dybdeskarphed, så det er relativt nemt at få motivet skarpt.

Men faktisk kan dybdeskarpheden være et problem, fordi der ofte er for meget, der bliver skarpt.

Man kan i øvrigt få en billig makroforsats til smartphones, som faktisk fungerer meget godt. Læs evt. artiklen Smart makro/vidvinkelforsats til mobilen.Artikel slut

 

Skriv en kommentar

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.