Gode råd om køb af smartphone

iPhone 3G (2008) og Nokia 6300 (2007).

Overvejer du at udskifte din gamle Nokia med en smartphone, fordi du gerne vil have adgang til alle de ting, en smartphone kan bruges til, så er der nogle ulemper, du må leve med. Smartphonen …

 • fylder mere i lommen
 • vejer mere
 • har kun 1-2 dages batteritid
 • kræver et dyrere telefonabonnement

Gode råd om køb af smartphone

 • Køb evt. sidste års model
  Der er ingen grund til at købe de nyeste modeller. Specielt Android-telefoner bliver hurtigt billigere, og køber du sidste (eller forrige) års model, kan prisen godt være halveret. Se nedenfor.
 • Hold dig til de udbredte modeller, som forhandles mange steder
  Køber du en gængs model, er det nemmere at finde hjælp (fx på Youtube) og ekstraudstyr (fx covers). Se nedenfor.
 • Se på anmeldelser
  Der findes masser af anmeldelser af de mere udbredte modeller. Se nedenfor.
 • Køb en model med et godt kamera
  Mange smartphones har efterhånden så godt et kamera, at du helt kan undvære et almindeligt lommekamera. Læs evt. artiklerne Valg af kameramobil og Sammenligning af kameramobil og kompaktkamera.
 • Vent til der er tilbud
  Mange smartphones kommer hele tiden på tilbud, og der kan være nogle hundrede kroner at spare ved at vente et par uger. Se nedenfor.

Pricerunner giver masser af nyttige informationer

Pricerunner er et glimrende sted at orientere sig, inden man køber. Også selvom du gerne vil handle i en fysisk butik.

Pricerunner har en hel sektion om smartphones, hvor du kan se priser, prisudvikling, anmeldelser og specifikationer.

Lad os som eksempel se efter en smartphone til mellem kr. 899 og kr. 2.000

Her er de første fire resultater (baseret på popularitet – januar 2020):

De fire populæreste telefoner til mellem kr. 899-2.000 i følge Pricerunner (vist på computer).

 

Man kan sammenligne telefonerne med hinanden ved at klikke på “Sammenlign produkter” – og derefter vælge dem, man vil se på. Her har jeg udvalgt to Samsung (A50 og A10) og  Huawei P30 Lite:

Her kan man se at alle tre er fra 2019, de har samme styresystem (9.0 Android Pie). De har alle en Octa Core processor (processor med otte kerner), men Samsung A10 har en lavere clockfrekvens, og der er dermed langsommere.

De to dyreste har et stort lager (128 GB), men den billige kun har 32 GB. Mht. RAM har de dyre 4 GB, mens den billige har 2 GB). Du kan se hele sammenligningen her. Her kan du også læse om kamera, vægt, skærm osv.

Telefonabonnement

Du skal bruge et abonnement med både taletid og data (så du kan komme på nettet, selvom der ikke er adgang til WiFi). Oister, CBB, Telmore og Duka er blandt de billigste. Du kan fx checke priser hos Telepristjek.dk.

Ibrugtagning

Moderne smartphone er generelt ret nemme at gå til, men det kan drille at få flyttet telefonnumre og evt. billeder, hvis gamle mobil har kamera.

Det er svært at rådgive om hvordan det gøres, for det afhænger meget af de enkelte modeller. Har mobilen et stik til dataoverførsel (som den gamle Nokia på billedet), kan mobilens indhold normalt overføres til en computer (check brugervejledningen). Til Nokia bruges Nokia PC Suite og til Samsung bruges KIES.

Når billederne først ligger på computeren, kan du fx lægge dem på Google Fotos

Telefonnumre

Telefonumrene er det nok nemmest at lægge ind manuelt. En nem måde at gøre det på, er at bruge webbaseret mailprogram fra fx Google (Gmail) eller Microsoft (kan fx hedde Hotmail, Live, Outlook eller MSN).

Ud over mail indeholder disse tjenester nemlig også en webbaseret adressebog, og lægger du oplysningerne ind der, kan du nemt hente dem ind på din smartphone. Så har du telefonnumre og adresser ét sted, og du kan bruge dem overalt. 

 Hvis du kan eksportere telefonnumrene til en CSV-fil fra din gamle telefon, kan de importeres direkte i Googles adressebog. Læs mere hos Google.

Mail

Min erfaring er, at det nemmeste er at droppe dem mail, du fx har fra YouSee og skifte en en webbaseret mail (se ovenfor).

 Har du en konto hos fx TDC/YouSee, kan du hente de gamle mail over i Gmail, således at din gamle mailadresse forsat vil fungere, samtidig med du bruger den nye. Læs mere hos Google.

Med fx Gmail har du adgang til alle dine mails på alle dine enheder (computer, smartphone, tablet), og enhederne snakker sammen, så der holdes styr på, hvilke mails, du har læst/gemt/slettet. Læs mere om Gmail her.

Artiklen er fra 2017 og er opdateret.Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar