Find gratis it-hjælp med Google

Hjælpen findes derude

– det er bare lige at finde den…

Google har indekseret millioner af sider på nettet – og kan finde dem på under et sekund. Skal du finde gratis hjælp på nettet, er det derfor oplagt at bruge søgemaskinen Google.

For at finde de sider, du har brug for, skal du bare lige vide, hvad du skal søge efter, og det får du nogle tip til her. Men vi ser først lige på, hvilke typer oplysninger, der findes derude.

Nogle typiske spørgsmål

Hvis du vil finde en god, gedigen gennemgang af fx Windows, kan det nok være svært at finde, for det er ikke særligt hyppigt, at den slags bliver lagt gratis ud.

Det er straks nemmere at findes svar på mere præcise problemer, så lad os se på nogle typiske spørgsmål om Windows:

  • Hvordan opretter jeg en genvej på skrivebordet i Windows?
  • Når jeg dobbeltklikker på en fil, åbnes et forkert program, hvad gør jeg?
  • Hvordan henter jeg billeder fra kameraet ind i Windows?
  • Findes der et gratis antivirusprogram, som jeg kan bruge?

Vi tager spørgsmålet om genvejen først.

Hvordan opretter jeg en genvej på skrivebordet i Windows?

Vi prøver først denne søgning i Google:

Hvordan opretter jeg en genvej på skrivebordet i Windows

og det giver disse resultater:

GenvejVi ser her de første de første otte af knap 20.000 resultater, og vi kan se, at ordene med fed er de ord, der står i vores søgning.


Vi kan nu gennemse søgeresultatet, og det ser ud til at de fleste af svarene kan bruges – så hvorfor ikke prøve det første resultat?


Klikker du på linket, vil du opdage, at det ser lidt uoverskueligt ud, for eksperten.dk er nemlig et forum, hvor brugerne spørger hinanden til råds, og det kan godt været svært at finde rundt i. Eksperten er i øvrigt et meget nyttigt sted at besøge, hvor man har mere komplicerede spørgsmål – læs evt. mere her.


Næste resultat er fra Microsoft (som jo laver Windows), og her er der bid, idet der gives en kort, præcis anvisning.

Hvis du ikke synes at svaret kan bruges, kan du jo selv prøve at lave søgningen og se på de øvrige resultater.

Tip: Du prøve at stryge nogle af fyldordene og i stedet søge på fx, det kan give en mere præcis søgning:

hvordan opret genvej skrivebord Windows

Når jeg dobbeltklikker på en fil, åbnes et forkert program, hvad gør jeg?

Du har formentlig prøvet at Windows pludselig åbner en bestemt type filer med et andet program end du er vant til. Det kan fx være, at fotos åbnes i andet program, end du er vant til. Forklaringen på dette er, at et af de andre programmer, du har installeret, har fortalt Windows, at det vil bruges til at vise fotos fremover. Men lad os se om Google kan hjælpe os – vi starter starter med at søge således:

Når jeg dobbeltklikker på en fil, åbnes et forkert program, hvad gør jeg?

Selvom Google ikke kender præcis denne sætning, giver søgningen alligevel nogle meget fornuftige resultater, men hvis vi fjerner nogle af  fyldordene, bliver resultatet endnu bedre:

åbnes forkert program Windows

Det gik jo nemt nok, og svar nummer 1, som var fra Microsoft, så helt fornuftigt ud.

Lad os se på endnu et eksempel.

Hvordan henter jeg billeder fra kameraet ind i Windows?

Efterhånden som computeren bruges, bliver den langsommere, og det kan ske, at den eneste løsning er at geninstallere hele styresystemet. Men lad os se, om Google kan finde hjælp til os. Vi søger på:

Hvordan henter jeg billeder fra kameraet ind i Windows?

De første to resultater er igen fra Microsoft, og det ser ud til at være et brugbart svar. Hvis vi ikke får et svar, der kan bruges, kan vi søge lidt anderledes – tricket er at søge på nogle ord, som forventes at stå i den artikel, vi gerne vil læse. Vi kan fx prøve

hent billeder fra kamera Windows

eller

tøm kamera Windows

eller

hent fotos kamera Windows

Prøv dig frem, og se hvad det giver – det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at finde de rigtige søgeord.

Lad os prøve at finde et godt antivirusprogram:

Findes der et gratis antivirusprogram, som jeg kan bruge?

Vi vil prøve at finde et godt gratis antivirusprogram, og prøver at søge på

gratis antivirus

Det giver masser af resultater – både reklamer og engelske sider.

Gratis antivirusHvis vi kun vil have danske sider, kan vi klikke på “Sider på dansk” eller “Sider fra Danmark” i ude i venstre side (Klik evt. på billedet for at se det i en større udgave).Når vi filtrerer de engelske sider fra kommer, bliver det naturligvis nemmere at finde relevante danske sider.

Som du kan se i den røde ramme på billedet ovenfor, er der også et link, der kan oversætte de engelske sider, så de kan læses på en slags dansk. Faktisk sker der det, at Google gentager søgningen uden at prioritere danske sider – men til gengæld oversætter Google siderne til dansk. Det kan være værd at prøve, hvis du ikke kan finde relevante danske resultater, når du søger.

Der er også et link, der hedder “Flere værktøjer”. Klikker du på “Flere værktøjer”, dukker der nye muligheder op. Fx kan du vælge kun at se resultater fra den seneste uge eller det seneste år – eller fra en periode, du selv definerer.

Lad os se nærmere på de danske sider og knytte nogle ord på dem. Se billedet nedenfor.

Gratis antivirusTynde sider
Klikker man på link 1) , 2), 5) og 9) opdager man hurtigt, at det er sider med et yderst tyndt indhold, som kun er lavet i håbet om at tjene nogle nemme penge på reklamer. Det er heller ikke lige til at se, hvem der stå bag disse sider.

Onlinemagasiner
3), 4) og 6) er fra kendte afsendere – og der kan være gode råd at hente hos komputer.dk, pcworld.dk og politiken.dk.

Besøger man 8), ser man straks, at Ludvigs Hjørne har en masse indhold, så den er også værd at kigge nærmere på.

Flere af ovennævnte links er dog ikke helt friske, så indholdet kan være forældet.

Samlet ser ud til, at Microsofts gratis antivirusprogram vil været et fornuftigt valg – det er i hvert fald værd at se nærmere på.

På næste side prøver vi at søge efter et godt, gratis antivirusprogram på engelske sider.

Søgning på engelsk efter et antivirusprogram

Der findes langt, langt flere sider på engelsk om it, og der er mange flere der drives professionelt. Der er også mange flere brugere – og brugerne er vil ofte gerne dele deres mening om fx it-programmer med andre.

Søger man efter “gratis antivirus” og vælger oversættelse til engelsk, er søgeresultaterne domineret af producenterne, så i stedet prøver vi at søge på

bedste gratis antivirus

Når vi vælger Oversatte udenlandske sider, se søgeresultatet sådan ud for mig:

Gratis antivirus1) og 6) er producenter, så dem springer vi over her.

Klikker man på 2), 3), 4) og 5), vil man se, at det er store websites, der har brugt lidt kræfter på at undersøge sagen.

2) pcmag.com  har Ad-Aware Free Internet Security 9.0  som testvinder.

3) techsupportalert.com er et website, som har specialiseret sig i at finde de bedste gratis-programmer indenfor en række områder, men de har slet ikke d-Aware Free Internet Security 9.0 med på listen. Hos techsupportalert.com er der hele fem programmer, der får anbefalinger med på vejen.

Kig evt. også nærmere på 4) (about.com, der så at sige specialiserer sig i at skrive om hvad-som-helst), og 5) (chip.eu, der er et tysk computerblad.)

PS: Alle links ovenfor linker til de maskinoversatte sider

Jeg håber, du er blevet inspireret til bruge Google til at få it-hjælp og bemærk, at du også kan bruge Google til at finde videoer fra fx Youtube.

Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar