Check din pc for malware

germ-28874_640Det er desværre nemt at få malware (eller virus) på sin pc. Det kan fx komme fra websider, du besøger, eller fra links du klikker på.

For at undgå den slags, er det vigtigt at have et antivirusprogram installeret. Men Windows 10 følger Microsoft Security Essentials, og det er nogenlunde effektivt. Samtidig er det et meget brugervenligt program, som ikke prøver at sælge dig alt muligt.

Der findes andre gratis antivirusprogrammer, der er sikrere – fx Avast, AVG, Bitdefender og Avira, men desværre vil disse programmer jævnligt kræve din opmærksomhed, når de forsøger at få dig til at opgradere til en betalingsudgave. Læs mere i artiklen Gratis antivirus – sådan

Malwarebytes Anti Malware

Det er også en god ide at skanne pc’en med Malwarebytes Anti Malware

Programmet findes også i en købeudgave, der automatisk henter opdateringerne. I gratisudgaven skal du opdatere manuelt.

Hvad med den malware, anti-programmerne ikke fanger?

Hvis du synes, din maskine kører langsomt og underligt, kan det være du har fået malware – også selvom fx Malwarebytes Anti Malware ikke finder noget.

Kører der malware på maskinen, vil det kunne ses som en proces, og det kan du checke.

Du kan se de aktive processer i Joblisten (tryk Alt-Ctrl-Delete) og vælg Jobliste. Der kan være over 100 processer, og de kan have sære navne som fx ABService.exe og HeciServer.exe. Ved de fleste af dem vil der stå, hvilket firma der står bag, men det er ikke nødvendigvis nogen hjælp, for malwareprogrammerne prøver jo at gemme sig med alle midler.

Google låner plads til et projekt, der hedder VirusTotals, som trækker på erfaringer fra over 50 forskellige antivirusprogrammer. Hos dem kan man slå de enkelte navne op, og se om der er nogen mistænkelige processer imellem.

Sådan et check er imidlertid en tung omgang, men heldigvis findes der et program fra Microsoft, der hedder Process Explorer, som automatisk kan slå alle kørende processer op hos VirusTotals.

Brug Process Explorer

Hent først Process Explorer hos Microsoft. Pak programmet ud og kør det.

Under Options vælger du derfter VirusTotal.com > Check VirusTotal.com.

Der vi derefter være en boks, hvor du skal godkende licensbetingelserne.

Efter nogle sekunder vil der derefter dukke en kolonne op ude til højre, som viser resultaterne af opslagene hos VirusTotal:

malware1

Hvis tallet ude til højre (her: 1/57, 1/55, 0/57 osv) viser er et tal der er større end 2 (fx 4/57), er der formentlig tale om virus eller malware. Det er i hvert fald noget, der skal checkes nærmere.

Denne metode kan kun påvise virus og malware – evt. problemer må løses ad anden vej. Prøv fx at google processens navn, og se hvad der dukker op.

Du kan læse mere om brugen af bl.a. Process Explorer hos Infoworld.com.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *