Hjem » Fotografering » Hvad er et spejlfrit (mirrorless) kamera?

Hvad er et spejlfrit (mirrorless) kamera?

Et spejlfrit kamera er så at sige et spejlreflekskamera uden spejl.

Et spejlreflekskamera er – ud over spejlet – kendetegnet ved, at det har udskiftelige optikker og en relativt stor sensor (læs artiklen om spejlreflekskameraet).

Hvis man har et kamera, som har spejlreflekskameraets kendetegn – bortset fra spejlet – kalder man det et spejlfrit kamera (eller mirrorless camera).

Det er jo tåbeligt at definere et kamera ved noget, det ikke har, og mon ikke der snart dukker en bedre betegnelse op? – og i princippet er alle kompaktkameraer og mobilkameraer jo spejlfrie.

Engelske Wikipedia kalder den slags kamera for Mirrorless Interchangeable-Lens camera (MILS), men oplyser også, at der er forslag til andre navne i spil: Compact System Camera (CSC), Mirrorless System Camera (MSC), Digital Single Lens Mirrorless (DSLM), digital interchangeable-lens system camera, og electronic viewfinder with interchangeable lens (EVIL). På engelsk kaldes et spejlreflekskamera i øvrigt for Digital Single Lens Refleks (DSLR).

Et stort kompaktkamera med udskiftelig optik

Et spejlfrit kamera er altså i princippet et stort kompaktkamera med en relativt stor, lysstærk sensor og udskiftelig optik.

Elektronisk søger på Sony A6000.

Alle modeller har et LCD-display bag på, og de fleste (men ikke alle) har en elektronisk søger (hvor DSLR jo har en optisk søger).

Det er en kæmpe fordel at have mulighed  for at bruge en optisk eller elektronisk søger, når man skal anvende kameraet, hvor der er meget lys, hvor reflekserne gør det meget svært at se noget på LCD-displayet.

De elektroniske søgere nærmer sig kvaliteten af de optiske søgere, men ingen skærm kan gengive bedre end et spejl.

Sony Alpha

Sony spejlfrie kameraer meget populære, og priserne går fra ca. kr. 4.000 til over det 10-dobbelte.

Dette full frame spejlfrie Sony koster omkring kr. 40.000 – uden objektiv.

En sammenligning af størrelser

Her ses to full frame kameraer – et mirrorless fra Sony og et DSLR fra Pentax. Sony-kameraet fylder mindre, da der ikke er noget spejl. På Sony’en ses sensoren, mens det på Pentax’en er det skråtstillede spejl, man man se.

Full frame: mirrorless og DSLR. Sammenligning fra Camerasize.com.

Sensorer

Der laves pt. spejlfrie systemkameraer med fire størrelser sensorer: CX (116 mm2), Four-Thirds (225 mm2), AP-C (370 mm2) og Full Frame (864 mm2). Læs mere om sensorstørrelser i artiklen Hvad er en sensor?

Til spejlfrie kameraer bruges CX-senoren af Nikon, mens Four-Thirds (eller “4/3”) kun bruges af Panasonic og Olympus.

Her er eksempler på alle fire og deres relative størrelser:

Repræsentanter for de fire forskellige sensorstørrelser Sammenligning fra Camerasize.com.

… og her er et spejlfrit kamera og et DSLR, som begge har en APS-C-sensor på 24 MP. De ligger i nogenlunde samme prisleje: 

To “ens” kameraer – med og uden spejl. Sammenligning fra Camerasize.com

Objektiver

Der findes et stort udvalg af objektiver til spejlfrie kameraer, men der findes – ligesom på DSLR-området – mange forskellige standarder. 

Genbrug gamle objektiver

Der er faktisk gode muligheder for at bruge DSLR-optikker på mirrorless-kameraer. Det kræver en adapter, og lysmåling og fokusering skal ske manuelt. Til Sony findes der fx adaptere til fx Pentax, Nikon og Canon. Det er nok værd at checke nærmere, hvis du skifter til mirrorless og allerede har DSLR-objektiver.

Er Fremtiden

I fremtiden vil de spejlfrie systemkameraer blive endnu bedre, og de vil være mindre, lettere, mere robuste og billigere at fremstille, fordi der ikke er noget spejl. 

Man må derfor forvente, at de fortsat vil tage markedsandele fra spejlreflekskameraerne.

Køb af et spejlfrit kamera

Overvejer du at se nærmere på et spejlfrit systemkamera, kan du med fordel checke priser, specifikationer og anmeldelser på Pricerunner.

 

Annonce i samarbejde med PriceRunner

For en nærmere præsentation af et spejlfrit systemkamera kan du evt. læse artiklen om Sony A6000.

Denne artikel er oprindeligt fra 2014, men er opdateret september 2017.

Artikel slut

Skriv en kommentar