Hjem » GPS og kort » GPS-navigation på mobilen

GPS-navigation på mobilen

gps0Min Garmin GPS er efterhånden 2-3 år gammel, og dermed er kortene ved at være lidt bedagede. 

Tidligere kostede et års opdatering af kortene ca. kr. 500, men nu kan man få en livstidsopdatering til ca. kr. 700,-.

Det er på en måde billigere end før, men til gengæld kan man få en ny Garmin-enhed med livstidsopdatering for samme pris, så det er også en mulighed.

Imidlertid kan man jo også bruge smartphonen til GPS-navigation, og det er der flere og flere, der gør.

Jeg har set på tre af dem.

Googles navigation viser vejarbejder.
Googles navigation viser vejarbejder.

Google Maps med navigation

Google Maps er vist kendt af alle, og med app’en er der også mulighed for fin navigation, som både findes til Android og iPhone.

Der er dog et minus, at app’en skal være online, og det betyder datatrafik. Det betyder ikke det store herhjemme, hvor den slags kan fås billigt, men i udlandet kan det koste dyrt.

Der er dog mulighed for på forhånd at downloade kortmaterialet (dog ikke i alle lande), og det reducerer omkostningerne.

Til gengæld giver Googles navigation infomation om trafikuheld og vejarbejde, og beregningerne sker hurtigt, fordi de sker på Google servere og  ikke på selve mobilen.

Jeg brugte Googles navigation ved nordkysten i nærheden af Helsingør, og her skiftede mobilen nogle gange over på et svensk mobilnetværk. Da jeg har roaming slået fra, mistede app’en netforbindelsen, og det betød, at navigationen var meget forvirrende. 

 Man kunne ønske sig en offline-mode, og det ville også være fint formation om fartgrænser, og det ville også være rart, at den aktuelle hastighed blev vist.

Se artiklen GPS navigation med Google Maps.

Et alternativ er Krak Navigation.

Krak Navigation

Denne app findes ikke mere, men Krak har en apps fritidssejlerne.
Krak navigation i demo-mode.
Krak navigation i demo-mode.

Kraks navigationsapp (til Andriod og iPhone) er gratis og dækker Skandinavien. Ønsker man kort til fx Europa, kræver det betaling, men prisen er meget rimelig (kr. 160 for livstid).

Informationer om trafik koster kr. 7 pr. måned, og information fotofælder koster kr. 70 (livstid).

Det er sådan set et fint koncept: man kan bruge app’en til hverdag, og er man tilfreds med den, kan man købe kort til ferier mv.

Jeg har prøvet den, og der er meget godt at sige om den:

  • Pænt og overskueligt skærmbillede med hastighedsgrænser mv. se billedet til højre.
    – hastighedsgrænserne blev dog ikke vist konsekvent.
  • Mange interessepunkter (bl.a. benzinstationer, spisesteder, overnatning oma.)
  • Bruges offline (kortet downloades).

Der er dog også problemer, og det mest generende er selve navigationen. Kører man ind i en rundkørsel, siges der ofte : “drej skarpt til højre”. Andre gange får man at vide, at man skal holde til venstre, når man passerer en alm. motorvejsafkørsel.

Hvis man vælger ikke at følge ruten, skal app’en genberegne, men det får man ikke noget at vide om, og det skaber noget usikkerhed.

Alt i alt er der grund til at se, om der er bedre alternativer, og her er Navfree et godt bud.

Navfree

navfree
Navfree under navigation (bilen holder stille). Der vises ikke reklamer på navigationsskærmen.

Navfree er – som navnet antyder – gratis. Der er dog mulighed for forskellige tilkøb, men priserne er rimelige. Den findes både til Android og iPhone.

Der er små reklamer i app’en, og dem kan man få fjernet for kr. 13, og  de penge er nok værd at ofre.

Navfree er baseret på gratis kort fra OpenStreetMap, men mere professionelle kort fra Navtec kan tilkøbes, og de er grotesk dyre: De koster ca. kr. 225 pr. land – uanset størrelsen (fx koster Andorra det samme som Tyskland). Vil man bruge professionelle kort, er det nok ikke denne løsning, man skal vælge til den store tur i Europa – det kan jo løbe op i flere tusinde kroner.

Man kan også købe info om fotofælder, live parkeringspladser, stemmer mv. Live trafik-info er gratis. Live-tjenesterne kræver indlysende nok, at mobilen er online.

Se artiklen Navfree – gratis GPS-navigation til bilen.

Andre features

Navfree har mange andre indbyggede features: Hastighedsgrænser, advarsler om fartkontrol, valg at køretøj (bil, campingvogn, lastbil, cykel eller til fods), interessepunkter (kan vises på kort).

Når mobilen er online, kan man også få vist billeder fra Google Streeview.

En feature, der ikke understøttes, er zoom ved at knibe – her er man henvist til de to zoom-knapper. Måske betragtes det som værende mere trafiksikkert…

Navfree i praksis

Mit indtryk er, at programmet klarer sig godt. Kender man forholdene, er det tydeligt at det ikke altid er den hurtigste rute, der bliver valgt i byområder. Fx blev jeg sendt gennem flere gader med vejbump, men man når frem, og vejledningen er nem at forstå.

Kører man forkert i forhold til vejledningen, vil Navfree beregne en ny rute. Mens det foregår, ser skærmen lidt underlig ud – fx var jeg ude for at pilen (bilen) kørte sidelæns i et minut eller mere.

Alt i alt er Navfree et positivt bekendtskab. Læs artiklen om Navfree.

Andre apps

Andre gratis GPS-apps, der er værd at prøve, er fx Mapfactor (Windows Phone og Android), Waze (Windows phone, Android og iOS) og Maps.me (Android og iOS).

Nokias GPS-navigation Here maps findes nu både til Android og iOS, og der er mange spændende features – fx offline navigation. På Android kan kort mv. placeres på SD-kortet. Læs artikel om Here maps.

Artiklen er fra august 2014 og er opdateret maj 2015. Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar