Bredbånd fra YouSee

yousee-logoJeg er ikke den store fan af TDC, men trods det har jeg længe haft tv fra YouSee, for det er nu den kabel-tv-løsning, der tilbydes hvor jeg bor. Billig er den ikke.

Gennem et par år har jeg brugt Fullrate som bredbåndsleverandør. Deres slogan var oprindeligt high speed – low cost, men så blev de købt af TDC, og sloganet bruges ikke mere(!).

YouSee tilbyder også bredbånd, og da det er ikke dyrere end andre løsninger, kiggede jeg lidt nærmere på det, og det så faktisk ikke så tosset ud.

YouSee-bredbånd er kun for YouSee-kunder, og man får disse ekstra fordele i forhold til en almindelig telefonibaseret bredbåndsforbindelse:

 • Mulighed for højere hastigheder
  – YouSee bredbånd er ikke begrænset af telefonlinjen, da der bruges coax-kabel.
 • Mulighed for at justere upload/download-hastighed
  – Normalt er download 5-10 gange hurtigere end download, men skal man fx uploade en masse billeder, kan man altså selv styre fordelingen. 
 • Web-tv
  – Man kan se sine tv-kanaler på mobil, tablet og computer forudsat at man er på sit hjemmenetværk. Mange tv-kanaler kan også ses på “fremmede” netværk.
 • YouMusic
  – Man har gratis adgang til en løsning, der svarer til Spotity, Wimp og Rdio. Brugeroplevelsen er ikke imponerende, men musikken er der…
YouSee bredbånd uden tv
Flere og flere dropper kabel-tv, og det gør ondt på YouSee. YouSee forbereder derfor at tilbyde bredbånd uden krav om, at man samtidig har et YouSee kabel-tv-abonnement. Detaljerne kendes ikke pt, men lanceringen sker formentlig 1. april 2016. 

Problemer med kabling

Et af problemerne ved at skifte fra telefoni- til kabel-tv-baseret bredbånd er, at YouSee-stikket typisk ikke sidder samme sted som telefonstikket. I mit tilfælde sidder YouSee-stikket på en ydervæg i stuen, mens telefonstikket (og dermed routeren) sidder i et helt andet rum.

Hvis alt ens udstyr er trådløst, er der muligvis ingen problemer, men jeg har bl.a. en printer, der sidder direkte i routeren. Og printeren skal ikke stå i stuen.

yousee-stikdaase

Yousee stikdåse.

Jeg prøvede at hente gode råd hos YouSee, men jeg fandt ikke nogen, der rigtigt forstod problemet.

Da der er 14 dages fortrydelsesret, sprang jeg alligevel ud i det.

Yousee-stikket

Yousee-stikdåsen kan se ud som vist på billedet. Her er tv-stikket til venstre, stik til modem/router i midten og stik til radio til højre.

Det medfølgende kabel til routeren er på ca. en meter, men det viste sig, at man godt kunne forlænge det. Jeg bruger et kabel på ca. 10 meter uden problemer.

Der bruges i princippet et antennekabel, men det er ikke antennestik, men F-connector-stik, der skal bruges. Se B på billedet nedenfor.

I mit tilfælde bruger jeg et dobbeltskærmet 6 mm coax-antennekabel med en F-connector i hver ende.

F-kabel med stik kan købes færdigt, hvis du ikke selv vil samle det. 10 meter kabel med stik koster under kr. 100,-.

Grunden til at jeg selv samler kablerne er, at kablet føres gennem flere vægge, og jeg vil gerne nøjes med at bore små huller (hvor selve stikket ikke kan komme igennem).

Lidt skarpere

Jeg synes YouSee bredbånd er en god løsning, som giver selve kabel-tv-abonnementet større værdi.

Lidt om antennestik, -kabel og -fordelere

Det kan godt svare sig at bruge antennekabler og -stik af god kvalitet til selve tv-signalet. 

yousee-kabelstik

A: coax-kabel. B: F-connector. C: Coax-antennestik i metal.

På billedet ses A: et afisoleret coax-kabel, der enten kan bruges med en F-connector (B) eller et antennestik (C).

Det kan i øvrigt være en ide at indsætte en antenneforstærker lige efter Yousee-dåsen, hvis signalerne ikke er ok på de fjernsyn, der står længst væk.

Hvis du oplever at nogle af kanalerne er plaget af et dårligt signal (fx TV3+), kan en antenneforstærker med tilt/slope. 

yousee-splitter

Antennefordeler med tre udgange.

Hvis tv-signalet skal bruges til mere end et tv, skal man bruge en splitter, og hvis du ikke har ordentligt signal, kan du prøve at bruge en antennefordeler, som vist på billedet nedenfor. Den er bedre end et almindelig T-formet dobbeltstik.

Jeg købte de enkelte dele hos AV-cables.dk, men du få også fin service hos fx AV-connection.dk. Begge er e-mærkede.

Artikel slut

Oprindelig artikel er fra oktober 2013.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *