Kabler og stik

ded
Her er nogle af de stik, der kan bruges til en pc.

Der findes et væld af stik på computer og tv, og her skal vi se lidt på, hvad de bruges til. Størrelserne på billederne kan godt være lidt fortegnede, men se evt. billedet ovenfor.

vaegstikAntennestik (COAX)

Tv- og FM-signaler overføres normal via et COAX-kabel. I stikdåsen på vægge er tv-stikket et han-stik mens FM-stikket er et hun-stik. Skal der overføres et tv-signal benyttes et kabel med hun-stik til vægstikket og et han-stik til tv’et. Der findes også coaxialstik, der skrues sammen, hvilket giver en bedre overførselskvalitet.

groen-jackMinijack

Bruges til lyd på computeren. Hovedtelefonstik er nogle gange grønne, og mikrofonstik kan være lyserøde. Ofte er stikkene sorte.

phono-lydPhonostik til lyd

Bruges både til lyd og forskellige typer videosignaler. Rød/sort bruges normal til lyd. Man ser ofte kabler, har phono i den ene ende og minijack i den anden. (Minijack’et i hovedtelefon-udgangen på pc’en og phonostikkene i en lyd-indgang på tv’et.)

composit-video-og-lydPhonostik til lyd og video

Stik med disse tre farver er beregnet til lyd (rød og sort) og video (gul). Når videosignalet overføres via et enkelt phonostik, er der tale om composit video.

vgaVGA 

Bruges til analoge skærme – fx gamle billedrørsskærme. Fladskærme har normalt også en analog VGA-indgang, men man skal bruge DVI eller HDMI, hvis både skærm og pc har det. Læs om om DVI og HDMI nedenfor.

cxvDVI 

Stik til digitale skærme. Overfører i visse tilfælde også lyd, hvilket kan være nyttigt, hvis der er indbyggede højttalere i skærmen. Denne stiktype bruges mest til at forbinde computer med digitalskærm.

Man kan købe DVI/HDMI-kabler, da det er samme typer signaler, der overføres.

hdmiHDMI

Stik til digital overførsel af billede og lyd. Bruges mest til i forbindelse med tv. Fx mellem tv og videooptager, tv og underholdningskonsol. Er også perfekt til at forbinde tv og pc.
 

s-videoS-video

Man kan finde denne type stik på både computere, tv’er og fx videorecordere. Overfører component video – en videostandard, hvor der bruges tre forbindelser til videosignalet. Der findes kabler med S-video i den ene ende og Scart eller tre phonostik (typisk kodet med farverne blå, grøn og rød). Overfører ikke lyd. Vær forsigtig med at forbinde apparater med rød-grøn-blå phonosstik – der er flere standarder! Læs evt. denne artikel hos avXperten, der bl.a. sælger kabler.

mus-tastaturMus og tastaturstik

På lidt ældre pc’er blev denne stiktype. Konventionen er at mus har grønne stik, men tastaturer har lilla stik. Men de kan også være grå. I dag bruges USB.

Parallelparallel

Gammel stiktype som primært blev brugt til printere. Moderne printere har enten USB eller netværksforbindelse i stedet.

usbUSB

En nærmerst universel stiktype, der bliver brugt til mus, tastaturer, printere, eksterne harddiske osv. osv. USB 3 og er en ny og hurtigere forbindelsestype, som især er nyttig når der skal overføres mange data – som fx til en ekstern harddisk. USB 3-stik er blå (også “indvendig”).

usb-stik-stikUSB-stik

På billedet ses et udvalg af den type stik, der kan sidde i den anden ende af et USB-kabel. Det er kabler, der bruges til mobiltelefoner, GPS’er, kameraer osv. Det er lidt af en jungle. Selvom kablet ligner et, der passer, kan det godt være, at det ikke fungerer. Det afhænger nemlig også af selve kablet.

USB type C og Micro-USB (nederst).

Micro-USB og USB type C

Til højre ses micro-USB og USB type C. En af de to stiktyper passer bl.a. i Android-telefoner, hvor de bruges til opladning og dataoverførsel. Stikkene bruges it til højre er USB type C, som er den nye type stik, der fx bliver brugt til mobilopladere. Det nyeste (USB C) har bl.a. den fordel, at det kan vendes begge veje. Man er dermed fri for at skulle finde ud af, hvordan stikket skal sættes i.

På mange telefoner kan man få vist skærmen på et tv ved hjælp af et kabel, der har et HDMI-stik i den anden ende. Selvom stikkene passer, er der ingen garanti for at mobilen rent faktisk understøtter funktionen. Samsung Galaxy Tab A understøtter fx ikke funktionen.

net-stikNetværksstik

Sammen med USB er netværkstikket nok et af de mest kendte computerstik. Der bruges til at forbinde computere, netværksprintere, routere osv. Det tekniske navn for stikket er RJ45. 

Serielseriel

Denne type stik var tidligere meget anvendt, når forskelligt udstyr skulle kobles til pc’en. Stikket på billedet sidder fx på en gammel mus. Det tekniske navn er RS-232.

ScartScart-stik

Scart-stik bruges i forbindelse med analog video. Fx til forbindelse mellem VHS-optager og tv. Scart overfører både lyd og billede og kan fungere begge veje.


Køb af stik og kabler

Jeg har gode erfaringer med at købe kabler på nettet. Prøv fx AV-cables, avXperten eller av-connection – de er alle e-mærkede. avXperten har en nyttig oversigt over navne og forkortelser.

Du kan også prøve Pricerunners oversigt over kabler

Skulle der være rettelser eller kommentarer til artiklen, så læg venligst en kommentar.Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

14 kommentarer til “Kabler og stik”

  • Kablet burde følge med. Efter setup kan den bruges trådløst. Kablet findes fra mange producenter og det ser sådan ud. Du ka også købe det hos Elgiganten eller den lokale Føtex.

   Svar
 1. Hej. Jeg har en gammel ipad med det brede stik. Den er ved at stå af, så jeg skal overføre mine foto til min pc…hvor kan jeg købe sådan et stik og hvad er det for et stik. På forhånd tak…mine stik er alle til at lade op med…mvh. Helle

  Svar
  • Tak for at du gør opmærksom på det. Problemet er, at billederne står i en en tabel med to kolonner, og det er kun den ene kolonne, der kan ses på en mobil (på højkant). Det får jeg rettet 🙂

   Svar
 2. Hej..jeg har lige købt et sorround Sound, med scart stik(det gamle) og mit tv har ikke scart stik. Hvad for et stik skal jeg så bruge.

  Svar
 3. Hvad for en kabel skal jeg bruge ?
  Jeg har købt en tablet Windows 8 som jeg skal bruge til at kopiere musik fra min pc over på
  Når jeg sætter den til pc med den USB kabel der var med er der ingen forbindelse
  Har fået at vide det er fordi det er 2 computer der skal konnektes??

  Svar
 4. Jeg har købt et keyboard til min datter.. Og stikket til høretelefoner er som vist på øverste billede, og noget større end det som sidder på hendes høretelefoner! Det ligner et minijack stik.. Kan man mon købe sådan en “omformer” sådan at hun kan bruge sine høretelefoner til keyboardet?
  På forhånd tak
  Mvh Gitte

  Svar
 5. Hvor kan jeg finde et minijack ( det øverste ) henne hvis jeg ikke skal bestille det på nettet.
  Tror i daglig brugsen kunne have sådan noget 😀

  Svar
  • Måske kan du finde det i Fona, Bilka eller Elgiganten, men det er meget billigere at købe det på nettet – også selvom der skal betales porto.

   Svar

Skriv en kommentar