• Annonce

Hvad er Twitter og hvordan bruger jeg det?

twitter-logo

“Twitter” refererer til en fugls kvidren.

I denne artikel vil jeg kort forklare, hvad Twitter er, hvordan man opretter en Twitter-konto og hvordan man kan bruge Twitter.

Hvad er Twitter?

Twitter er et socialt netværk ligesom fx Facebook og Google+. Twitter kan bruges på flere måder:

 • Man kan følge de statusopdateringer andre laver – statusopdateringer kaldes tweets – når man følger andres tweets er man follower – eller på dansk: følger
 • Man kan selv lave tweets disse tweets vil blive vist for dem, der følger dig – dem, der følger en anden, kaldes followers  – eller på dansk: følgere – man skal fatte sig korthed – tweets kan max. være på 140 tegn 
 • Man kan se alle tweets på Twitter – man behøver ikke være follower – man søge på både emner eller personer

Det er det basale. Lad os nu se på, hvordan man opretter en Twitter-konto.

OBS: Du kan både bruge Twitter på computeren (på twitter.com) og med en app på mobil eller tablet. Twitter findes naturligvis til både iPhone/iPad og Android. Her er det computer-udgaven, vi ser på.

Log ind eller tilmeld dig.

Log ind eller tilmeld dig.

Opret en Twitter-konto

Gå ind på Twitter tilmeld dig. Har du en konto i forvejen, bruger du naturligvis blot den. Når kontoen er oprettet, modtager du en mail med et link, du skal klikke på for at bekræfte oprettelsen. Du bliver derefter ledt gennem nogle trin, hvor du kan tilføje folk, du vil følge, men du også gøre det senere. I så fald skal du klikke på det lille “Spring over”-link. Det er næsten usynligt. Derefter kommer du frem til en side, hvor du kan indsætte et profilbillede. Det kan du også vente med. Du kan også vælge at indsætte et banner. Jeg har netop oprettet en side til Teknikalt, som du kan se her:

Teknikalts profilside

Teknikalts profilside med profilbillede og banner.

Brug Twitter

Nu skal vi i gang med at bruge Twitter, og først ser vi på de tweets, der sendes fra andre. Alt er som nævnt søgbart på Twitter, og lad os fx se, hvad der findes om Aftenshowet. Skriver vi aftenshowet i søgeboksen, får et et søgeresultat a la det, du kan se nedenfor. Øverst står der, at det er Top Tweets, der bliver vist – det er tweets, som Twitter finder særligt relevante. Klikkes der på Alle, vil der komme flere resultater. Man kan også klikke på Personer du følger for at afgrænse søgningen til – ja, gæt – personer du følger.

Søgning på "aftenshowet"

Søgning på “aftenshowet”

Som du kan se, indeholder første resultat nogle blå links:

 • #aftenshowet – står der “#” foran et ord, bliver ordet fremhævet som en slags emneord, og klikker man på det, vil man se andre tweets, som også har brugt dette emneord. Se mere nedenfor.
 • pic.twitter.com/1CB1ARnG – dette link peger på det billede, der omtales. Klikkes der på det, vises det i et nyt vindue.
 • Vis billede – dette link viser også billedet, men det vises indlejret (dvs lige nedenfor).

Når man holder musen over tweetet, vises der flere links: twitter-soeg2

 • Svar – svar direkte til afsenderen – man skriver direkte til en Twitter-bruger ved at skrive “@” foran navnet (fx @teknikalt) – bemærk, at andre kan se dine tweets
 • Retweet – del tweetet med dine følgere
 • Føj til foretrukne – gemmes som “bogmærke”, så du senere kan finde det
 • Mere – giver mulighed for at indlejre tweetet på din hjemmeside
Eksempel på et retweet: En læser har tweetet on Kelbys bog og Photoshop Elements, og det retweeter han så til sine følgere.

Eksempel på et retweet: En læser har tweetet om Kelbys bog om Photoshop Elements, og det retweeter han så til sine følgere.

Send et tweet

Her skrives tweetet.

Her skrives tweetet.

Nu vil jeg lave et tweet om en af artiklerne på Teknikalt: Jeg finder linket og indsætter det en kommentar i boksen i venstre hjørne (hvor der står Skriv et nyt tweet…). Nu bliver dette tweet vist for dem, der følger Teknikalt. Det svarer til at skrive på sin væg i Facebook, men på Twitter bliver det vist for alle følgere. På Facebook vises det kun for nogle af følgerne (som jo hedder venner på Facebook). Tweetet handler jo om lydbøger, iPad og iPhone, og jeg kunne have fremhæve disse emner ved at gøre dem til tags (eller nøgleord). Tags er kendetegnet ved at der sættes et # (kaldet hashtag eller havelåge) umiddelbart foran. Jeg kunne derfor have skrevet:

“Sådan hører du #lydbøger på din #iPad / #iPhone https://teknikalt.dk/3513/laeg-en-lydbog-pa-ipodiphoneipad/”

eller jeg kunne sætte de tre tags ind til sidst:

“Sådan hører du lydbøger på din iPad/iPhone https://teknikalt.dk/3513/laeg-en-lydbog-pa-ipodiphoneipad/ #lydbog #ipad #iphone”

Når ord markeres som tags, bliver de til bliver til links – klikker man på dem, vil man få vist andre tweets, der har brugt samme tags. Her er et andet tweet, hvor jeg har indsat tags:

Ord brliver til tags, når der sættes "#" foran.

Ord bliver til tags, når der sættes “#” foran.

Tags giver ikke altid den store mening. Fx er der ikke andre en mig, der har brugt #dybdeskarphed, så det giver ikke noget at klikke. Til gengæld er der mange, der har brugt #sensor, men de fleste er på engelsk, og mange af dem hander om sensor i andre betydninger.

Tweets er offentlige!

Her kan du sende private beskeder.

Her kan du sende private beskeder.

Langt det meste indhold på Twitter kan læses af alle (så pas på!), men der er mulighed for, at du kan skrive direkte til de personer, der følger dig. Det sker via menuen med tandhjulet til højre. Se billedet. Du kan besøge Teknikalt på Twitter via dette link twitter.com/teknikalt. Meld dig som følger, så du får tweets om nye artikler på Teknikalt. God fornøjelse med Twitter. Artikel slut

20 Comments:

 1. Jeg er “kommet til” at oprette to konti på Twitter.
  Jeg kan ikke find ud af at nedlægge den ene
  Hvordan gør man?
  ///Erik

  • Først logger du ind på kontoen på computeren (i browseren), så klikker du på dit ikon øverst til højre (Profil og indstillinger). Derefter vælger du Indstillinger og privatliv. Nederst på siden kan du derefter klikke på Deaktivér min konto. Kontoen er deaktiveret i 30 dage og derefter slettes den automatisk.

 2. Bodil Rasmussen

  Er det gratis at oprette en profil ?

 3. Hvordan redigerer jeg, hvem jeg følger. Kan ikke finde ud af hvordan. Det afholder mig fra at bruge mediet

  • Når du ser listen over dem, du følger, er der et ikon der viser at du følger. Det skal du blot trykke på.

 4. eva augustenborg sørensen

  Jeg kan ikke finde ud af, hvordan jeg skal sætte bannerbillede på mit profilbillede.

  • eva augustenborg sørensen

   Hvad er moderering?

   • På teknikalt.dk er der moderering – det betyder, at kommentarer skal godkendes, før de bliver vist. Jeg er moderator, og når jeg svarer på dit indlæg, bliver det samtidig godkendt…

  • Når du går ind på twitter.dk, klikker du på det nuværende banner på din profil. Nu klikker du så på “Rediger profil”, og så burde det give sig selv.

 5. Hej Peter
  Tak for info.
  Jeg har aldrig haft brug for en mobil med
  mail/netadgang, så ingen Twitter til mig –
  og klarer mig nok uden.

 6. Har to HP bærbare PC’er – en med Win7 og en
  helt ny med Win8 – begge med opdaterede
  browser IE og Google Chrome.
  Alle (mange) forsøg på at komme på Twitter
  som ny bruger mislykkes.
  Man bliver sendt til en ‘mobile-signon’,
  hvor man kan hente div. apps, men intet virker. Hvorfor??

 7. Hej.

  Jeg vil bruge Twitter i undervisningen, og var ved at lave en intruktionsvideo til hvordan man laver en profil, men det kan jeg ikke mere fra PC. Eller er det bare mig?
  Trykker man på tilmeld mig kommer man til en side op App’s, og jeg har klikket rundt, men ingen succes. Jeg har både prøvet det fra Explorer (ver.11), Chrome (ver.33) og Firefox (ver.27), så jeg har de nyeste versioner.
  Kan I hjælpe?

  • Twitter har åbenbart som forsøg indført, at skal man bruge en app for at oprette en konto. Forsøget er tilsyneladende begrænset til Danmark og New Zealand. Når kontoen er oprettet, kan man godt logge ind med pc i Windows. Der er mere info på TheNextWeb.

 8. Leif Christiansen

  Det ser ikke ud til man kan bruge win. Vista

  • Der skulle bestemt ikke være noget i vejen for at bruge Twitter med Windows Vista. Måske skal din browser (Internet Explorer, Firefox eller Google Chome opdateres).

 9. Let forståelig og ikke så meget nørtefnadder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 • Relevante artikler og annoncer