Hjem » Fotografering » Om Adobe Lightroom

Om Adobe Lightroom

Adobe Photoshop Lightroom laves af Adobe, som også laver fx Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom, Flash, Adobe Reader, Illustrator og InDesign.

Profil
Lightroom indeholder bl.a. billeddatabase og fotoredigering, og programmet er rettet mod folk, der tager fotografering seriøst –  næsten alle professionelle fotografer bruger programmet. I mange tilfælde kan billedbehandlingen klares i Lightroom, så man ikke behøver at bruge Photoshop. Læs artiklen om Lightroom.

Versioner
Lightroom 1 udkom i 2007, og Lightroom 6 kom i 2015 – dette var programmer, man købte og kunne bruge til evig tid. Siden da er Lightroom CC kommet til – og her er princippet, at man abonnerer på programmet, men fra oktober 2017 blev det noget mere kompliceret. Mildt sagt.

Lightroom Classic CC / CC

Lightroom er nu enten Lightroom Classic CC eller Lightroom CC.

Lightroom Classic CC

Lightroom Classic CC er den nye udgave af Lightroom, som afløser Lightroom 6 og Lightroom CC: Det er et program, der installeres på Mac eller pc og som kører lokalt på harddisken, og alle billeder lagres lokalt. Men nu er det et abonnements-program, hvilket har den positive side, at man altid har den nyeste version af programmet. 

Til gengæld skal man betale hver måned. Man kan fx abonnere på Lightroom CC og Photoshop CC for godt kr. 90 pr. måned – altså mere end kr. 1.000 om året. Funktionsmæssigt kan Lightroom Classic CC betragtes som det, der kunne have været Lightroom 7.

Det nye Lightroom CC

Det nye Lightroom CC er cloudbaseret – alle filer gemmes direkte i skyen, og de kan tilgås fra både pc/Mac, iOS og Android. 

Det gamle Lightroom CC
I en overgangsperiode fra 2015 til 2017 var Lightroom CC nogenlunde det samme som Lightroom 6 – bortset fra, at man ikke ejede programmet, men skulle abonnere på det. Det var et program, man installerede på harddisken – præcis som tidligere Lightroom-versioner. Det er dette program, der nu hedder Lightroom Classic CC. Der var også noget, der hed Lightroom Mobile – dette var apps til iOS og Android, som var light-udgaver Lightroom. Disse apps er nu en del af Lightroom CC-abonnementet

Systemkrav
Programmet findes til Windows og Mac og som apps. 

Links
Læs mere om programmet hos Adobe og på Wikipedia.

Artiklen er opdateret oktober 2021.Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar