Lav en ebog i EPUB-format

EPUB er det mest populære format til ebøger, og EPUB er kendetegnet ved, at tekst og billeder tilpasser sig til den skærm, de læses på. Læs mere i Hvad er en ebog.

På samme måde som det er relativt nemt at lave noget, der ligner bogsider i Word, er det også relativt nemt at lave en EPUB-bog. Men i begge tilfælde kan der måske nok kan mangle det sidste, professionelle touch.

EPUB – rent teknisk
En EPUB-fil er faktisk en zip-fil, der indeholder en mappe med billeder, en mappe med selve indholdet i HTML-format og en CSS-fil. CSS-filen bestemmer hvordan indholdet præsenteres.

Man kan kigge ind i en EPUB-fil ved at omdøbe den til zip (fx ebog.epub > ebog.zip). Nu kan man åbne den ved blot at dobbeltklikke.

En simpel EPUB-bog

Den tjenester, der er nævnt her, er lukket. Prøv i stedet fx https://www.canva.com/create/ebooks/ .

Jeg vil nu vise, hvordan man kan lave en simpel EPUB-bog, og til det formål har jeg valgt at bruge en gratis side på nettet – My Ebook Maker. Da servicen er gratis, er den er plastret til med annoncer, men det må vi leve med.

myebookmaker
My Ebook Makers hjemmeside. Klik på “Create Account” for at oprette en konto.

Gå ind på myebookmaker.com og klik på Create Account. Opret dig med brugernavn, emailadresse og password.

myebookmaker - new bookDu modtager nu en email, som du skal bekræfte, før du kan logge ind. (På den måde sikrer My Ebook Maker sig, at du faktisk har den anførte adresse.)

Når du har logget ind, kan du lave en ny ebog ved at klikke på New Book (se billede til højre).

Nu kan du give anføre titel, forfatter, noter og forsidebillede. Forsiden kan sættes på senere.

Klik på Continue for at komme frem til redigeringsvinduet, hvor vi kan lavet et kapitel til vores bog.

Redigeringsvinduet med værktøjslinjer. Hvis musen holdes over knapperne, kommer der en lille forklaring, og nogle steder er den endda på dansk. Bemærk knappen “Fuld skærm”. Klik for at se i fuld størrelse…

Indsæt tekst

Nu prøver jeg at indsætte noget tekst. Hvis du indsætter tekst fra Word, så husk at bruge knappen Indsæt tekst fra Word, ellers kommer den en masse forstyrrende koder med ind i dokumentet.

Teksten er en såkaldt mumletekst, som bruges, når selve tekstens indhold ikke er relevant.

Jeg har indsat overskrifter (dropdownmenuen Formater) og jeg har formateret noget af brødteksten via dropdownmenuen Typografi.

myebookmaker - indsæt billede
Her indsættes et billede fra nettet. Som det ses er billedet højrestillet og der er sat en ramme om. I baggrunden ses den indsatte tekst med overskifter mv.

Via værktøjslinjerne kan sideskift og meget andet indsættes. Nu gemmer jeg dokumentet på My Ebook Makers server via Gem-knappen.

Derefter åbner jeg dokumentet igen og downloader det til min computer som EPUB-fil (via den gule knap nederst i redigeringsvinduet).

Ebogen åbnes

Når filen er downloadet, kan jeg åbne den ved at dobbeltklikke på den – forudsat jeg har et program installeret, der kan åbne EPUB. (Har du ikke en velgenet ebogslæser, kan du fx hente Sonys Reader her.)

myebookmaker - se EPUB
Sådan kan EPUB’en se ud i Sonys Reader. Bemærk at man kan ændres skriftstørrelsen i boksen nederst til højre. Readeren centrer overskrift 1 og 2, selvom de står til venstre i EPUB’en. I andre reader-programmer kan det fungere anderledes. Klik for at forstørre.

Nedenfor har jeg gjort skriftstørrelsen mindre. Bemærk at billedet kommer “i klemme”, så teksten ikke kan flyde om på siden  til venstre.

myebookmaker - EPUB vises 2
Billedet hindrer teksten i at fylde op nederst på siden til venstre.

EPUB er nemmest at bruge til ren tekst uden billeder og tabeller.

Vil du lege lidt med min EPUB-fil, kan du hente den her.

Der mangler forside osv., men der er da lidt at prøve med.Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

6 kommentarer til “Lav en ebog i EPUB-format”

 1. Jeg har en bog, som jeg har scannet ind som pdf. 31 kap. og der er så 31 pdf. filer. Et forside billede i jpeg. Hvordan kan jeg sætte disse sammen til en e-bog?

  Svar
  • Du kan samle mange pdf’er til én med den glimrende onlinetjeneste Smallpdf. Du kan også konvertere jpg til pdf med Smallpdf. Man kan også finde online-convertere af pdf til epub, men det kræver meget efterbehandling og finpudsning.

   Svar
 2. Hvad software bruges til at lave e-bog cover med?
  Og hvad “cm” e-bog størrelse skal selve e-bogen være i som standard i formatteringen?

  Svar
  • Du kan bruge en JPG-fil. Den kan du lave i fx Photoshop Elements eller PowerPoint. Professionelle vil typisk bruge Photoshop eller InDesign. Selve billedet kan du give dimensionerne 600 x 800 eller evt. 768 x 1024. Prøv og se, hvad der fungerer.

   Svar
 3. Hejsa, som grafisk virksomhed bliver jeg tit spurgt om hvilken metode er den bedste til at sammensætte sin e-bog. Selvom vi har valgt kun at fokusere på forside designs og mockups til e-bøger, så biver vi tit spurgt til råds om emner som dette! Så tak for en grundig gennemgang!

  Svar

Skriv en kommentar