Hvad er en ebog?

Wikipedia definerer en ebog således:

En e-bog eller digital bog karakteriseres ofte som en elektronisk udgave af en almindelig papirbog. En e-bog er i princippet blot en dokumentfil, men er ikke formateret til et bestemt papirformat og kan dermed dynamisk formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning – og med omfattende metadata muligheder.


I praksis opfattes ebøger som dokumenter i PDF- eller EPUB-format.

Beskyttet eller ubeskyttet

Både PDF og EPUB findes i beskyttede og ubeskyttede udgaver. De beskyttede er elektronisk sikrede mod kopiering mv. Fx er de ebøger, der kan lånes på bibliotekerne, beskyttede.

De ubeskyttede ebøger kan frit flyttes mellem forskellige apparater.

Der findes også ebøger med blød beskyttelse – her er princippet, at ebøgerne er mærkede med fx navn, så man kan se hvor de kommer fra, hvis de fx kan downloades fra nettet i uautoriserede udgaver.

Læs artiklen om blød og hård beskyttelse (DRM) her.

Fast eller fleksibelt format

EPUB er et fleksibelt format, hvor tekst og billeder tilpasser sig den skærm, de læses på. Tilsvarende kan teksten tilpasse sig skærmen, når den forstørres.

EPUB-normal
Hver vises teksten normalt
EPUB-zoom
Her er teksten forstørret og har tilpasset sig skærmen.

Det fleksible format passer bedst til ren tekst. Er der billeder og “fancy” opsætning af teksten, er et fast format at foretrække. EPUB er dermed meget velegnet til fx romaner, mens kompliceret indhold med spalter og billeder ikke fungerer så godt

I PDF-formatet er tekst og billeder er låst, og det fungerer ikke godt hvis der zoomes. Se eksemplet nedenfor.

PDF-full
Her ses hele teksten.
PDF-zoom
PDF i zoom-tilstand – en del af teksten forsvinder

Eboglæsere er bedst til ukomplicerede tekster, skal kan læses i EPUB-format. Mere komplekse tekster fungerer ikke så godt, når man zoomer. Har man en ebogslæser med stor skærm, kan PDF-fungere fint, fordi man ikke behøver at zoome.

PDF’er er ikke altid helt låst
Nogle PDF’er indeholder så meget “struktur”, så en ebogslæser som fx Sony Reader kan finde ud af at ombryde teksten, når man skifter skiftstørrelse.
Har man en side i to spalter, kan ebogslæseren også indstilles til at opdele siden i fire dele, som man kan bladre mellem.

Når forlagene udgiver ebøger, ligger det lige for at bruge PDF-format. Alle nyere bøger ligger nemlig allerede i PDF-format på forlagets server. EPUB-formatet kræver en del efterbearbejdning.

Læs artiklen om ebogslæsere her.Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar