Dropbox – backup og deling af data

DropboxComputerne bliver mere og mere integreret med med nettet, og efterhånden kan det være svært at bruge computeren, hvis der ikke er netforbindelse: Vi er på Facebook, vi ser videoer på Youtube, vi sender mails med Hotmail eller Gmail, vi bestiller varer, checker Rejseplanen osv. osv.

Backup og deling af data – i skyen

Man kan også lave backup og dele data (billeder, dokumenter mv) på nettet, og når man bruger nettet til lagring af data hedder det af en eller anden grund ikke data på nettet, men data i skyen.

Udtrykket kommer fra engelsk, hvor det hedder cloud computing. Man kunne ligeså godt sige, at man gik på Facebook i skyen, men udtrykket bruges altså mest om lagring af data.

Gratis plads i skyen

Der er flere forskellige tjenester, der tilbyder gratis lagring af data på nettet (eller i skyen).

Man har i mange år kunnet få plads til backup, men det har været for besværligt at arbejde med og pladsen har været for begrænset.

Det blev der imidlertid lavet om på, da Dropbox kom på scenen for et par år siden med en helt ny tilgang til emnet.

Princippet er, at man installerer et Dropbox-program på sin computer, og dette program søger for, at en bestemt mappe på computeren automatisk synkroniseres med en mappe på en Dropbox-server på nettet.

Dermed behøver man ikke bekymre sig om at overføre data til skyen – det klarer Dropbox automatisk, hvis data blot lægges i Dropbox-mappen (eller en evt. undermappe).

Har man ikke adgang til sin computer, kan man blot logge ind på sin konto på Dropbox.com og få adgang til data der. Smart.

Flere computere

Installerer man Dropbox på flere computere bliver det endnu smartere, for så sørger Dropbox for at synkronisere Dropbox-mapperne på de forskellige computere.

Lægger du fx et billede i din Dropbox-mappe på din stationære computer, vil det automatisk blive kopieret til Dropbox-mappen på din bærbare computer.

Dropbox
Dropbox kan fx synkronisere din stationære computer med den bærbare og med din Smartphone.

Deling af data

En anden smart feature den måde data kan deles på.

Der er nemlig en særlig undermappe i Dropbox-mappen, der hedder Public. Lægger du en fil i denne mappe, kan du højreklikke på den og vælge Copy public link.

Copy public link
Højrekliksmenuen, der viser “Copy public link”. Dette link kan fx indsættes i en mail.

Linket kan nu sendes via mail til dine venner, uden du behøver at vedhæfte selve filen. Linket vil fungere, indtil du fjerner filen fra Public-mappen.

Man kan også dele hele mapper – det er nem måde at dele fx feriebilleder på.

Flere faciliteter

Dropbox har endnu flere faciliteter: Du kan fx vælge hvilke mapper, du vil synkronisere og du kan genfinde filer, du tidligere har slettet.

Man starter med at have 2 GB, men man kan nemt få mere plads. Fx kan du få ½ GB i belønning for hver ny Dropbox-bruger, du skaffer. Pt. er grænsen for gratis plads 18 GB – og er det ikke nok, kan du købe mere plads.

Få mere gratis plads og upload billeder fra smartphonen automatisk
Du kan få mere end 20 GB plads helt gratis, og du kan automatisk uploade billeder fra smartphonen med Dropbox. Læs mere i denne artikel.

Dropbox til backup

Hvis du vænner dig til at gemme alle dine dokumenter i Dropbox, har du automatisk backup af dem.

Undgår du at bruge Dropbox til permanent lagring af billeder, video og musik, er 2 GB rigeligt.

Bruger du Microsoft Office eller LibreOffice, kan du i indstillingerne opsætte Dropbox-mappen som standardplacering. På den måde behøver du slet ikke tænke over at bruge Dropbox. Det fungerer bare.

Placér Dokumenter i Dropbox
Jeg har flyttet hele min Dokumenter-mappe til Dropbox. På den måde har jeg altid backup af dem og adgang til dem på nettet. Du ændrer indstillingen for, hvilken mappe Windows 7 bruger som standardplaceringen af Dokumenter således:
1) Find dokumenter på menuen Start og højreklik.
2) På højrekliksmenuen vælger du Egenskaber.
3) Klik på Medtag en mappe og vælg Dropbox-mappen (eller en undermappe).
4) Markér denne mappe og klik Angiv placering til lagring.Nu gemmes dokumenter som standard i Dropbox.  Du kan efterfølgende flytte dine gamle dokumenter til den nye placering.

Indstilling af Word til at gemme i Dropbox

Vil du have nogle af dine programmer til som standard at gemme i Dropbox, kan du normalt indstille det i enkelte program. Som eksempel ser vi på Word 2007:

I Word 2007 ændrer man standardfilplacering under Word-indstillinger (ligger under Office-kappen øverst til venstre).

Word-indstillinger
I Word 2007 indstilles standardplaceringen i denne dialogboks.
To-faktor godkendelse
Hvis du er nervøs for at have dine dokumenter liggende på nettet i Dropbox, kan du tilføje ekstra sikkerhed med to-faktor godkendelse – samme princip som Nem-ID er baseret på. Læs mere i denne artikel.

Dropbox-alternativer

Der er flere alternativer til Dropbox. Nogle af de vigtigste er Google DrevOneDrive og Box.

De giver alle mere plads end Dropbox, men lige nu foretrækker jeg Dropbox.

Cubby
Et anderledes alternativ er Cubby. Dels kan man synkronisere et ubegrænset antal filer mellem to computere (de skal være online samtidig), og dels kan man gøre alle mapper til Cubby-mapper.

Man får 5 GB gratis – se video om Cubby.
Artikel slut

 

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer til “Dropbox – backup og deling af data”

 1. Kan man ikke købe mere plads i sin dropbox uden at det bliver en månedlig betaling? Altså bare købe fx. 50 gb for et beløb? Mvh Julie

  Svar
  • Det kan man ikke, men man kan få mere plads ved at hjælpe Dropbox med at få nye brugere (500 MB pr. styk). Der kommer en artikel om det en af dagene.

   Svar
 2. Super fin artikel. Jeg anvender selv Dropbox og har gjort det i et par år efterhånden. En kort stund gik jeg over til Google Drev men skiftede desværre hurtigt tilbage. Google Drev eller Google Drive var simpelthen alt for langsomt og det lille program som installeres på ens computer brugte så meget CPU at min computer næsten ikke kunne foreteage sig andet end at synkronisere filer.

  Desuden har Dropbox sænket deres priser på lagerplads så de nu kan konkurere med Google Drev og mange af de andre synkroniserings værktøjer på netter.

  Svar

Skriv en kommentar