Hvad er Google Drev?

google-drevMed Google Drev (eller Google Drive på engelsk) får du gratis stillet plads til rådighed på Googles servere på nettet (eller i skyen, som det også hedder).

Du skal have en Google-konto for at få adgang til Google Drev, men har du fx Gmail eller en Android-telefon, så har du allerede en konto – og ellers kan den oprettes gratis.

Du har nem adgang til dine data, for som billedet til højre illustrerer, har du adgang til Google Drev fra både computere, smartphones og tablets.

Her er fokus primært på Google Drev på computeren.

På nettet

google-drev-logo (gult)Når man logger ind på Google Drev på nettet via browseren, har man adgang alle de data, man har uploadet – og der er både adgang til at uploade eksisterende dokumenter og oprette nye.

Nyt dokument – de forskellige typer

Man kan en række dokumettyper, og tilknytter man ekstra apps, kan man oprette endnu flere. Fra start har man disse muligheder for at oprette dokumenter:

 • Google Docs
  Tekstbehandler – svarer nogenlunde til Word. Læs et par tricks til Google Docs nedenfor.
 • Google Sheets
  Regneark – svarer nogenlunde til Excel. 
 • Google Slides
  Præsentation – svarer nogenlunde til PowerPoint. 
 • Google Analyse
  Værktøj til at lave afstemninger mv i. Resultaterne opsamles i Google Sheets.
 • Google Tegninger
  Her kan du lave forskellige figurer. Fx diagrammer. 
 • Google My Maps
  Baseret på Google Maps kan man lave egne kort med ruter, noter, seværdigheder mv.
 • Google Sites
  Her kan man lave hjemmesider, fx for familien eller for en forening
 • Google Apps Scripts
  Man kan bygge makroer (App Scripts) i fx Google Sheets. Her kan man se dem samlet. For programmeringskyndige.
 • Google Jamboard
  Et whiteboard (en elektroniks tavle), som kan bruges af flere samtidig.

Det er med andre ord nærmest hel lille Office-pakke, man har adgang til. 

Når dokumenterne er oprettet, kan de deles med andre, så de kan læse og redigere dem – perfekt til gruppearbejde.

Der er også mulighed for at konvertere tekstdokumenter til Word-format, regneark til Excel-format osv. Og alle filer kan derudover konverteres til PDF-format.

På computeren

google-drev-computerSom nævnt kan man via browseren gå ind på Google Drev, men man kan også installere et program (a la Dropbox), som automatisk synkroniserer med Google Drev.

Bruger du Google Drev på computeren, kan du dermed indrette det sådan, at du kan komme til dine filer, selvom du ikke har adgang til din egen computer.

På smartphone og tablet

google-drev-mobil

På smartphones og tablets kan man naturligvis også bruge browseren for at komme ind på Google Drev, men det smarteste er at bruge en app – og Google Drev findes som app til både Android, iPhone og Windows Phone.

Når app’en er installeret, kan man hurtigt få adgang til sine filer og mapper, så man kan åbne dem med et enkelt klik – ja, man kan endda redigere Google-dokumenter direkte.

Indbygget scanner i app’en

Her er de tre muligheder Google Drev-app'en.
Her er de tre muligheder Google Drev-app’en.

En af de mere smarte funktioner er Scan. Scanningsfunktionen bruger det indbyggede kamera og gemmer scanningen som en PDF-fil på Google Drev.

Scanning fungere bedst, hvis kameraet har autofokus og hvis der er rigeligt lys.

Masser af Scanner-apps til både Android og iPhone
Der findes et væld af apps til både iPhone og Android, som kan hjælpe dig med at scanne dokumenter til PDF-formatet. Søg blot på “pdf scanner” i enten App Store eller Google Play, så dukker der masser af relevante apps op.

Upload dokumenter til Google Drev

Når man klikker på Ny i Google Drev, kan man oprette nye dokumenter af de typer, der er nævnt ovenfor. Men der er også mulighed for at importere færdige dokumenter – det kan fx være Word-, Excel- eller PowerPoint-filer.

Disse filer vil så ligge i Google Drev. Hvis man vælger at åbne dem med Google Drev, vil de bliver åbnet i det tilsvarende program (Word-filer bliver fx åbnet i Google Docs).

Mulighederne i “Ny”: Man kan lave en mappe, uploade en fil, uploade en mappe eller oprette et nyt dokument.

Når de har været åbnet, vil der blive oprettet en Google Drev-udgave, som vil være stort set magen til den originale udgave, (med mindre det er nogen meget komplekse filer).

Spar plads

Hvis du vil, kan du derefter slette den originale udgave, og det sparer meget plads. Forklaringen er, at dokumenter i Googles egne formater ikke tæller med i dit pladsforbrug.

Du kan når som helst downloade dine dokumenter igen, og de bliver gemt i hhv. Word-, Excel- og PowerPoint-format.

Google Docs

Google Docs er som nævnt et teksbehandlingsprogram, som minder en del om Word. Google Docs (de de øvrige apps) gemmer automatisk, og du kan altid gå tilbage til tidligere versioner.

Vi skal ikke gå ind i brugen af Google Docs her, men der er et par meget nyttige funktioner, vi lige skal se på.

Konverter PDF-filer til Word

Har du en PDF-fil, du gerne vil redigere, kan du uploade den til Google Drev og åbne den med Google Docs (højreklik og vælge Åben med … Google Docs).

Nu bliver PDF-filen konverteret til til et tekstdokument, som du kan redigere i. Du kan også blot gå ud af dokumentet igen og downloade det. Og vupti – du har dokumentet i Word-format.

Konverteringen fungerer bedst med PDF’er, der ikke er alt for komplekse. Hvis der er spalter og billeder, bliver resultatet ikke altid godt, men normalt vil du i hvert fald kunne få teksten ud i et redigerbart format.

OCR

Som omtalt i artiklen Nem og gratis konvertering af billede til tekst (OCR), kan du også bruge Google Docs til at konvertere en scannet tekst (altså et billede) til tekst.

Deling

Du kan også nemt dele dokumenter. Du kan både dele med bestemte personer, og du kan oprette et link, som vil åbne dokumentet. Du kan også bestemme, og dem du deler med må redigere eller kun se.

Samme funktionalitet findes i Google Slides og Google Sheets. Deler man et dokument i Google Sheets (med redigeringsret), kan man endda redigere et regneark samtidig!  Første gang man oplever det, er det en ret speciel oplevelse.

Artiklen er fra 2014, men er opdateret 2020.Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

7 kommentarer til “Hvad er Google Drev?”

 1. Er der nogen der kan hjælpe her?
  Hvis man inviterer andre til sit google-drev-mappe og de via mailen IKKE kan åbne mappen (fordi de ikke har en gmail eller lign) hvad skal de så gøre?

  Svar
  • Hvis du inviterer andre, skal de bruge en Google-konto for at logge ind. Vil du undgå det, skal du enten vælge “Offentlig på nettet” eller “Alle med linket”. Du vælger her: Del > Få link til deling > …

   Svar
 2. Kan nogle hjælpe mig? Jeg har over 1000 billeder på min iPhone. Google drev kan kun finde 132.. hvordan får man den til at finde dem alle sammen? På forhånd tak!

  Svar
   • Fedt, tusind tak, nu kunne den finde alle mine billeder ? Så kan man trygt slette dem på telefonen, og så er de gemt på nettet?

    Svar
    • Du kan slette fra mobilens kamerarulle, galleri eller hvad billedsamlingen nu hedder, når de er hentet over i Google Fotos. Men pas på at du ikke sletter billeder i Google Fotos-app’en, for den afspejler jo, hvad der ligger i Google Fotos, og sletter du billeder i Google Fotos, slettes de helt (fra Google Fotos). Billederne i Google Fotos på mobilen fylder dog ikke ret meget – det er kun “genveje” til de rigtige billeder.

     Svar

Skriv en kommentar