Før streamingtjenester som fx Mofibo blev populære, var der mange, der brugte en dedikeret ebogslæser som fx Sony Reader.
Dedikerede ebogslæsere har den fordel, at de har passive skærme – skærme, der minder meget om papir: Der kræves lys, hvis man skal kunne læse på dem, og de er mindre trættende for øjnene at læse på, fordi de ikke lyser. En fordel er også, at man kan også bruge dem udendørs – også i direkte sollys.
Ebøger på tablets
Med streamingtjenester som Mofibo, Bookmate, Saxo Premium, Chapter, Nextory og eReolen er ebogslæsningen blevet app-baseret, og derfor skal man bruge en tablet (iPad eller Android).
En iPad har jo en aktiv skærm – en skærm, der lyser. Den er derfor ikke optimal at læse på, og det samme gælder Android-tablets.
Løsningen på problemet er en tablet med passiv skærm, og sådan nogle fremstiller firmaet Onyx.
Onyx Boox Poke 3
Jeg har fået stillet en Onyx Boox Poke 3 til rådighed af ebookreader.dk. Det er en lille, let Android-tablet med en 6″ passiv skærm, og den kan du læse om her. Der findes også større modeller, som bl.a. har farveskærm.
Lidt om specifikationerne
Onyx Boox Poke 3 kører Android 10, der er en af de nyeste Android-versioner. Enheden har 32 GB lager, hvoraf ca. 10 GB bruges af styresystemet, så der er god plads til en masse ebøger og lydbøger. Derudover har den 2 GB RAM og en Octa-core processor – hvilket er fint.
Lille og let
De ydre mål er 15,3 x 10,7 x 6,8 cm, og selve skærmen er 9 x 12 cm og den vejer under 150 g. I en klassisk Tranebog er tekstfeltet på ca. 9 x 15 cm, og Poke 3 har et tekstfelt på 8,5 x 10,5 cm – altså lidt mindre. Skærmen har en opløsning på 1.448 x 1.072 (svarende til 300 dpi – hvilket er fint). Skærmen er sort/hvid med 16 gråtoner, hvilket er fint til tekst.
Onyx Boox Poke 3 kan også afspille lyd – enten via USB-C stikket eller via Bluetooth. Der er ikke nogen indbygget højttaler.
Mere om passive skærme En passiv skærm kaldes også en e-ink- eller e-paper-skærm. Den passive skærm bruger også meget lidt strøm, fordi der kun bruges energi på at danne skærmbilledet – ikke på at vise det. Mange ebogslæsere fungerer også i mørke, da de har indbygget lys. |
Ibrugtagning
Onyx Boox Poke 3 leveres i en lille sort æske, som indeholder en minimal quick startguide og et opladningskabel (USB-C). Derudover er en manual på engelsk tilgængelig online.
Ebookreader.dk har lavet en dansk kom-i-gang-vejledning, og den er der god brug for, for opsætningen er ikke helt nem. Fx skal man selv aktivere Google Play og aktivere enheden, så man kan installere fx Mofibo og eReolen.
Aktivering af enheden drillede lidt for mig, men efter et par genstarter lykkedes det.
Brugerfladen
Navigation Ball
Brugerfladen minder bestemt ikke om en normal Android-tablet. Der er en menu forneden samt en Navigation Ball som kan flyttes rundt på skærmen.
Når man trykker på den, kommer der en vifteformet menu frem, som man fx kan bruge til at gå til oversigten over åbne apps. I indstillingerne kan man selv bestemme hvilke funktioner, man vil have på “viften”.
Jeg har ændret et par af dem, så jeg har genveje til at tage skærmbilleder og til at styre baggrundslyset.
Dobbelttrykker man på navigationsknappen, kommer man til startsiden.
Startside
Her ses startsiden, som er Library – biblioteket. I indstillingerne kan man selv bestemme hvilken side, der skal være startside.
Her ses en PDF og to EPUB-filer, som jeg har hentet til enheden. Poke 3 kan nemlig også bruges som en almindelig ebogslæser – ikke kun til apps, og jeg havde et par filer, jeg kunne lægge ind.
Andre understøttede formater
Poke 3 kan bl.a. vise disse dokumentformater: PDF, EPUB, TXT, HTML, RTF, DOC og MOBI. Den kan også vise billeder (i 16 gråtoner): PNG, JPG, TIFF, BMP. Lydformaterne WAV og MP3 kan afspilles.
Apps på Poke 3
Jeg har installeret eReolen, Mofibo og Bookmate fra Google Play på Poke 3, og det fungerer, som det skal.
På billedet ses Apps-siden, eReolen, Mofibo og Bookmate.
Samlet indtryk
Mit samlede indtryk af Poke 3 er positivt.
Annonce i samarbejde med PriceRunner
Den er god at læse på både i mørke (pga. baggrundsbelysningen), i dagslys og udenfor, hvor alle normale tablets og smartphones har problemer. Farven på baggrundsbelysningen kan i øvrigt justeres.
Den sort/hvide skærm er naturligvis et problem, hvis man skal se farvebilleder, og den lille skærm er naturligvis ikke velegnet til PDF-filer i stort format (fx A4).
For nogle vil det måske være et problem, at brugerfladen er på engelsk, og skal man fx importere en fil (fx EPUB), vil nogen nok synes fremgangsmåden er lidt bøvlet.
Den er lille og let
Skærmen har samme areal som en typisk smartphone, og forhånd tænkte jeg, at en 6″-skærm var i underkanten. Pokes proportioner er imidlertid tilpasset læsning, og det fungerer fint.
Med 150 g vejer den ca. det samme som en mobiltelefon. En tablet kan nemt veje tre-fire gange så meget.
Når man lige har vænnet sig til den anderledes brugerflade, og når først Mofibo, eReolen (eller hvad man nu bruger) er installeret, er den nem at bruge.
Mofibo har også en ebogslæser med passiv skærm, men den kan ikke bruges til fx eReolen og tilsvarende apps.
Poke 3 og de øvrige Onyx-modeller kan bl.a. købes hos eBookReader.dk.
Jeg kan ikke finde ud at starte ny bog. Den downloader, men der er ingen knap til læs.
Hvis det er et generelt problem med din tablet, skal du spørge forhandleren. Hvis problemet er i en app (Fx Mofibo eller Saxo), kan du prøvet at spørge app-leverandøren.
Jeg har fået en i julegave, men kan ikke få mit morfibo indstalleret. – kan det passe man skal installere sine betalingsoplysninger før man kan installere appen og logge ind?
Jeg tror godt du kan installere Mofibo uden betalingsoplysninger, men for at skille tingene ad, kan du først oprette din Mofibo-konto på computeren (eller mobil/tablet). Når du derefter installerer Mofibo på ebogslæseren, skal du blot logge ind. Husk at læse brugervejledningen fra ebookreader.dk, som der linkes til i artiklen.
Findes der en dansk brugsanvisning ti 5.ern?
Den vejledning, der linkes til i artiklen, er en generel vejledning. Måske kan den bruges. Ellers kan du kan prøve at spørge hos ebookreader.dk.
Hvordan fungerer det med at tage noter til bøgerne fra eReolen. Kan man gøre noget, så man kan tage noter direkte, mens man læser?
Det ser ikke ud til at det er muligt at tage noter – hverken i Ereolen eller i Saxo. Selvom det var muligt, er de små Onyx Boox-læsere alt for små langsomme til, at det kan lade sig gøre i praksis.
Hej
Kan jeg download en hel bog fra ereolen eller SKAL jeg bære på nettet for at kunne læse side efter side ?
Det kan du godt – ligesom du kan på mobilen.