Hjem » Mobilfoto » Mobilfoto: Tag bedre billeder

Mobilfoto: Tag bedre billeder

Du kan tage gode fotos med dit mobilkamera, og følger du nogle af de nedenstående råd, får du endnu bedre resultater.

Rens objektivet

Sørg for at objektet er rent – støv og fedtfingre gør ikke noget godt for dine billeder.

Det er ikke nogen godt ide at bruge din skjorte eller din t-shirt. Brug en brilleklud eller en multifiberklud.

Støttelinjer

For at sikre at dine billeder ikke får en skæv horisont, kan du bruge støttelinjer. På Android kaldes de Gitterlinjer og på iPhone kaldes de Net. Støttelinjerne kan se ud som vist på billedet.

På Android findes indstillingen i selve kamera-appen. På iPhone findes indstillingen under Indstillinger > Kamera. Mange mobilkameraer har i øvrigt et vaterpas, som man kan få vist på skærmen sammen med billedet.

Er der en gennemgående vandret opdeling af motivet, så placér den på en af de to vandrette støttelinjer – ikke midt i billedet.

Komposition

Ud over at linjerne hjælper dig med at få horisonten vandret, har de faktisk en vigtigere funktion – de hjælper dig nemlig med at få en bedre komposition.

Anbringer du en vigtig del af dit motiv, på en af linjerne eller et af de steder, hvor linjerne krydser hinanden, understøtter du billedets komposition. 

Når fyrtårnet anbringes lidt til siden, bliver billedet mere interessant.

Brug reflektioner

Har man mulighed for at finde en spejling, kan det også gøre billedet mere interessant.

Billedet er taget i “Den gyldne time”, og kombinerer tilmed det naturligt og kunstigt lys.

Golden Hour

Billedet af fyrtårnet er samtidig et eksempel på, at lyset omkring solopgang og solnedgang giver billederne et ekstra touch: lyset er blødt og der er ikke de hårde, flade kontraster, som der er om dagen. Fotograferne kalder tidspunktet Golden Hour.

Holder til mobilen, der er monteret på en lille trefod.

Problemet med Golden Hour er, at der en mindre lys, og dermed er der større risiko for rystede billeder, (fordi kameraet bruger en længere lukkertid). 

Stativ

Anvender du et stativ, kan det løse problemet med rystede billeder. Stativet kan også været nyttigt, hvis du vi tage billeder med selvudløser – en funktion mobilkameraet normalt også har. 

Se også artiklen Hvad er et fotostativ?.

Mobilcover og håndledsrem

Det er en god idé at have mobilen beskyttet af et cover. Når du fotograferer, er det praktisk med et cover – dels for at beskytte mobilen, hvis du taber den og dels for at kunne fastgøre en håndledsrem, så du ikke taber den.

Billederne nedenfor: 1) Simpelt plast- eller silikone-cover. 2) Montering af håndledsrem i de de to huller, der ofte er til formålet. 3) Er der ikke monteringshuller, kan man evt. finde på en eller anden kreativ løsning.

En håndledsrem hedder lanyard på engelsk – det kan være nyttigt at vide, hvis du vil google emnet.

Udnyt den stor dybdeskarphed …

Mobilkameraet er kendetegnet ved en meget stor dybdeskarphed, og det er både en fordel og en ulempe.

På nedenstående foto kan man se, at stort set hele billedet er skarpt. Fordelen er, at man kan se en masse detaljer – ulempen er, at alle detaljerne kan tage fokus fra hovedmotivet.

Udnyt den store dybdeskarphed ved at gå tæt på forgrunden. På billedet ovenfor betyder detaljerigdommen, at man kan se de mange spejlbilleder af hovedmotivet – så man kan gå på opdagelse i billedet.

Ved landskabsbilleder skal man sørge for at have noget i forgrunden (fx græs, en blomst eller andet). 

Portrætter

Når man tager portrætter, vil man normalt gerne have en sløret baggrund. Er det ikke muligt, kan man i stedet bruge baggrunden som en del af portrættet. 

Mange smartphones har en funktion, der via AI slører baggrunden. Se fx billederne nedenfor, hvor de ene udnytter Samsungs Portræt-funktion.

Andre tips

Panoramaer

De fleste mobilkameraer kan optage panoramaer (også lodrette – fx af et tårn). Når du bruger panoramafunktionen, så hold telefonen på højkant, når du optager et vandret panorama (og omvendt ved et lodret panorama.

GPS-lokation

Din telefon indeholder GPS og ved at slå lokation (eller hvad det nu hedder) til, bliver placeringen gemt i billedet. Det kan være en kæmpe fordel ved fx feriebilleder. Fænomenet kaldes geotagging (den geografiske placering bliver tilknyttet billedet).

iCloud- eller Google Fotos-backup

På iPhone kan du aktivere backup af dine fotos til iCloud. Logger du ind på iCloud på en computer, vil du kunne finde dine fotos der.

På Android kan du aktivere backup til Google Photos. Logger du ind på Google Fotos, vil du kunne finde dine fotos der.

iCloud giver 5 GB gratis plads til fotos, videoer, dokumenter os. Tilsvarende giver Google-kontoen 15 GB gratis plads.

Det er kun Apple-brugere, der har adgang til iCloud, men alle kan have en Google-konto. Hvis du vælger at bruge Google Fotos på din iPhone, bør du deaktivere iCloud-funktionen.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar