Ebogslæsere – hvordan og hvorledes?

Image by Perfecto_Capucine from Pixabay

Da Mofibo kom ind på markedet med abonnementsbaserede ebøger, var det noget af et opbrud: Hvor man tidligere downloadede ebøger enkeltvis (i epub-format), fik man nu adgang til 10.000-vis af ebøger, på samme måde som man bruger Spotify og Netflix – altså streaming.

For at streame ebøger kræves en app til mobil eller tablet. Ofte kan man også tilgå tjenesterne på en computer.

Hvad er en ebogslæser?

En “ebogslæser” er et drilsk udtryk, for det har flere betydninger. Det kan være:

  • En lille håndholdt enhed med epaper-skærm (se boksen nedenfor), der er beregnet til at læse ebøger på.
  • En mobil eller tablet med en app, der bruges til læse ebøger. Bruger man eksempelvis Mofibo eller eReolen på en iPad, fungerer den som ebogslæser.
  • Ja, og så er en ebogslæser vel også en person, der læser ebøger 😉
Epaper-skærm = e-ink-skærm = passiv skærm
En epaper-skærm er en skærm, som næsten ser ud som almindeligt papir: Skærmen lyser ikke (som en iPad fx gør), og den kræver lys, for at man kan læse på den – ligesom en bog kræver lys. Ofte kan man se en epaper-skærmen omtalt som en e-ink-skærm (e-ink = elektronisk blæk) eller en passiv skærm (passiv fordi den ikke lyser, men skal belyses).
  Denne type skærme er kendetegnet ved, at de ikke bruger strøm for at vise teksten – der bruges kun energi, når der bladres. Det betyder, at de kan klare sig i ugevis uden at skulle oplades.
  Til gengæld er de ikke gode til at vise grafik – og slet ikke grafik, der bevæger sig. De fleste passive skærme (som er det udtryk, jeg foretrækker) er uden farver, men der findes udgaver, som har farveskærm.
  Mange passive skærme har indbygget lys, så man alligevel kan bruge dem, når der ikke er tilstrækkeligt lys.

Farvel til de gamle ebogslæsere

Dengang man downloadede ebøger i epub-format, kunne man læse dem på en klassisk ebogslæser som fx Sony Reader og Kindle. Når man bruger Mofibo, Chapter, Saxo Premium, Bookmate, eReolen eller en af de mange andre ebogstjenester, kan man desværre ikke bruge sin gamle ebogslæser, for streamingtjenesterne er nemlig app-baserede.

Det almindeligste er derfor, at man bruger en tablet (fx iPad) til at læse ebøger, og det har en række ulemper:

  • En tablet er relativt tung, den vejer ofte 500 gram eller mere (en Sony Reader vejer 170 gram).
  • En tablet er trættende for øjnene, da den udsender lys
  • En tablet skal oplades ofte.
  • Man bliver ofte distraheret, når man bruger en tablet, fordi den bruges til så mange andre formål.

En tablet har til gengæld også fordele, fordi den kan bruges til alt muligt andet.

Undtagelser fra reglen

Reglen er, at du skal bruge en tablet (eller mobil) for at bruge ebogstjenesterne (bortset fra at du ofte også kan bruge computeren, hvilket ikke er særlig handy).

Onyx tablets

Der findes faktisk tablets, der er optimeret til at fungere som ebogslæsere – de har passiv skærm og man kan installere apps på dem. De mindste af dem vejer under 150 gram. Til gengæld er de ikke egnede til andet end ebøger og lydbøger. Læs artiklen Onyx Boox – en rigtig ebogslæser til Mofibo, Bookmate og eReolen.

Mofibo Reader

Mofibo har fået udviklet en rigtig ebogslæser med passiv skærm, som så at sige har Mofibo-app’en indbygget. Det er formentlig en fin løsning, men du er bundet til Mofibo, da den ikke kan bruges til andre ebogstjenster. Læs mere hos Mofibo om Mofibo Reader.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar