Hvor konverterer man en cd til MP3?

Når man vil konvertere en cd til et komprimeret digitalt format som fx MP3, WMA (Windows) eller AAC (Mac), skal den rippes, som det hedder.

Når en cd rippes, bliver lyden forringet i en eller anden grad, men man har selv indflydelse på, hvor meget, der skal “skæres” i lyden. Mere om det senere.

Der findes en masse forskellige programmer, der kan bruges til at rippe. Apple-brugere vil formentlig anvende iTunes, og Windows-brugere vil ofte anvende Windows Media Player.

Andre rippe-programmer

Nogle andre programmer, der kan bruges til at rippe, er fx foobar2000MusicBeeMediaMonkeyClementine og mange, mange andre. Nogle af dem er helt gratis, andre kan købes i udvidede betalingsversioner.

Eksempel: Windows Media Player

Her skal vi se på hvordan sådan et program fungerer, og som eksempel bruges Windows Media Player (her forkortet til WMP). WMP er bestemt ikke nogen perfekt rippe-app, men den er på forhånd installeret på alle Windows-maskiner, og den er derfor nem at komme i gang med.

Cd’en sættes i cd-drevet

Når cd’en sættes i cd-drevet starter WMP – måske. Det kan også være, at der er en andet cd-afspiller-app, der starter – eller måske sker der ikke noget. Det afhænger af computerens indstillinger og af, hvilke apps, der er installeret. 

I Windows kan du vælge standardapp her: Start > Indstillinger > Apps > Standardapps.

Start Windows Media Player manuelt

Om nødvendigt kan du starte WMP manuelt: Tryk på luppen ved siden af Windows-knappen nederst til venstre på skærmen og skriv “Windows Media Player” i søgefeltet og klik på resultatet.

Hvis cd’en sidder i, når WMP startes, vil den vise indholdet af cd’en. Det kan se sådan ud:

Programmet slår selv op i en online database og finder ud af, hvad det er for en cd. Nogle af de øvrige rippe-apps har adgang til flere databaser, og de kan derfor være bedre til at finde det rigtige match.

Hvis Windows Media Player er startet før cd’en bliver sat i drevet, opdager programmet ikke, at cd’en er sat i. Så må man hjælpe, og det kan man gøre ved at åbne Stifinder og klikke på cd/dvd-drevet (det gemmer sig under Denne pc). Man kan komme ud for at programmet skal genstartes, før det opdager, at der er indsat en ny cd. Ikke så smart.

Der rippes

Hvis man blot vil lytte til cd’en trykker man naturligvis på Play-knappen nederst i midten. Skal der rippes, sætter man flueben som vist på billedet til højre. Man kan også vælge/fravælge de enkelte spor. Når fluebenet er sat, trykker man på .

Mens ripningen foregår, kan man på skærmen følge i hvordan det skrider frem. En ripning af en cd på 60 minutter varer normalt kun få minutter (det afhænger af, hvor hurtig computeren er og af cd’ens kvalitet. 

Er cd’en slidt tager ripningen længere tid og nogle gange kan enkelte spor ikke rippes. En god vane er at fjerne fedtfingre og snavs, inden der rippes.

Der rippes…

I Organiser > Indstillinger… kan man vælge optageformat, optage kvalitet, filplacering og meget andet. Bemærk, at man ved at sætte flueben i Kopier (“rip”) cd’en automatisk, automatisk kan rippe alle de lyd-cd’er, der sættes i drevet.

Kvalitet

I dette eksempel vælges MP3 i kvaliteten 256 kbps, som giver et ok resultat. Som det ses på billedet, vil cd’en fylde ca. 115 MB, når den er rippet.

Man kan også vælge andre lydkvaliteter (bitrates) – fra 128 kbps til 320 kbps. Man kan også vælge andre formater – herunder flere tabsfrie formater:

MP3 er et gammelt format og nogle af de øvrige giver en bedre komprimering, men til gengæld kan MP3 bruges overalt uden problemer – fx understøtter iTunes direkte MP3, men fx Windows’ formatet WMA, bliver konverteret til Apples format, hvis det hentes ind i iTunes.

Albumoplysninger

Cd’en blev ikke genkendt.

Hvis ikke cd’en bliver genkendt, kan man prøve at løse problemet inden man ripper, men man kan også gøre det efterfølgende:

Åbn mappen med albums, og find den under U (Ukendt):

Højreklik nu på grafikken (noden) og vælg Søg efter albumoplysninger. Så kommer der et vindue op, der kan se sådan ud:

Nu kan man redigere oplysningerne og prøve at søge igen.

Intet match?

Findes der ikke noget match, kan man indtaste oplyningerne manuelt – fx ved at klikke Rediger ovenfor.

MusicBrainz

Når filerne er rippet, kan man også prøve at bruge et andet program – en MP3 tagger – til identificere cd’en. Der findes mange programmer, der kan den slags – fx MusicBrainz. Den er gratis og fås både til Windows og Mac.

Når cd’en er rippet, kan man lægge den ind på smartphonen. Man kan fx også eller uploade den til Google Play Musik, som du kan læse om i artiklen Google Play Musik – læg din musik gratis i skyen.Artikel slut

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *