Ebogsord med lidt forklaring

EbogsordBeskæftiger man sig lidt med ebøger og lydbøger, kan man nemt løbe ind i begreber, som man måske savner en forklaring på.

Her er en samling ebogs- og lydbogs relaterede ord med lidt forklaring.

De er opstillet alfabetisk, men måske er det  nemmest at søge. Det gør du ved at bruge browserfunktionen Find på siden, som normalt kaldes frem med Ctrl-F. På Mac er det ?-F.

EbogsordForklaring
Adobe Digital EditionsGratis program til pc og Mac til at læse ebøger. Understøtter DRM.
Adobe InDesignInDesign er det mest udbredte program til opsætning af bøger. InDesign er også meget anvendt til at lave ebøger. Findes til Windows og Mac.
Adobe ReaderGratis program til at læser PDF-filer. Understøtter DRM.
AndroidDet mest udbredte styresystem til smartphones og tablets. Udviklet af Google.
Bluefire ReaderEbogslæser-app til både iOS og Android.
CalibreProgram at håndtere ebøger. Calibre kan bl.a. bruges til at organisere, konvertere og redigere epub-filer. Calibre er gratis og fås til Windows, Mac og Linux.
CSS(Cascading Style Sheet). En CSS-fil der bestemmer, hvordan indholdet af en HTML-fil vises. Fx kan det definere hvordan overskrifterne ser ud. Et stylesheet kaldes et typografiark på dansk. 
DRM(Digital Rights Management). En betegnelse for den type beskyttelse, der benyttes til at forhindre uautoriseret kopiering af digitale filer. Læs mere i artiklen Hvad er DRM?
e-paper, e-inkElektronisk papir – betegnelse for teknologien bag en skærm, der ligner papir og som ikke udsender lys. En sådan skærm kaldes ofte for en passiv skærm og den bruges bl.a. af Kindle, Nook og Sony Reader.
ebogEn ebog er en elektronisk bog. Det er en fil i fx PDF- eller epub-format, og den kan indeholde både tekst og billeder. En bog kan normalt læses på en computer, en tablet og en ebogslæser. Læs artiklen Hvad er en ebog?
ebogslæser (elæser)En ebogslæser er et apparat til at læse ebøger på. Egentlig dækker betegnelsen en enhed med passiv skærm, men de fleste ebøger læses på tablets og større mobiltelefoner.
epubEpub er det mest benyttede filformat til e-bøger. Epub-formatet er responsivt – det tilpasser sig skærmens størrelse. Epub er baseret på CSS og HTML. Læs mere i artiklen En epub-fil.
HTML(Hyper Text Markup Language). Format der bruges til kodning af bl.a. hjemmesider. Indholdet i epub-filer ligger i HTML-filer, og udseendet bestemmes af en CSS-fil.
iBooksApples betegnelse for ebøger, der er specielt udviklet til iPad/iPhone.
iOSStyresystem til iPhone og iPad.
iPadApples tablet er nok den mest almindelige enhed at læse ebøger på. Ud over Apples eget iBooks-format kan man via apps læse næsten alle typer ebøger på en iPad. Fx eReolen og Mofibo til iPad.
KindleEbogsformat fra Amazon. Kindle-formatet er en baseret på epub, og der kan frit konverteres mellem epub og Kindle – forudsat at filerne ikke er DRM-beskyttet.
passiv skærmSe e-paper.
PDF( Portable Document Format). Adobes meget udbredte format til visning af tekst og grafik. Det fleste formater (fx Word) kan konverteres til PDF.
SigilProgram til at redigere epub-filer. Sigil er gratis og fås til Windows, Mac og Linux.
Skyen(Engelsk: Cloud). Er en fil “i Skyen”, ligger den på en server et eller andet sted.

 

Artikel slut

Har du kommentarer eller forslag til nye ord, som tilføj en kommentar.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar