Ebogsord med lidt forklaring

EbogsordBeskæftiger man sig lidt med ebøger og lydbøger, kan man nemt løbe ind i begreber, som man måske savner en forklaring på.

Her er en samling ebogs- og lydbogs relaterede ord med lidt forklaring.

De er opstillet alfabetisk, men måske er det  nemmest at søge. Det gør du ved at bruge browserfunktionen Find på siden, som normalt kaldes frem med Ctrl-F. På Mac er det ?-F.

Ebogsord Forklaring
Adobe Digital Editions Gratis program til pc og Mac til at læse ebøger. Understøtter DRM.
Adobe InDesign InDesign er det mest udbredte program til opsætning af bøger. InDesign er også meget anvendt til at lave ebøger. Findes til Windows og Mac.
Adobe Reader Gratis program til at læser PDF-filer. Understøtter DRM.
Android Det mest udbredte styresystem til smartphones og tablets. Udviklet af Google.
Bluefire Reader Ebogslæser-app til både iOS og Android.
Calibre Program at håndtere ebøger. Calibre kan bl.a. bruges til at organisere, konvertere og redigere epub-filer. Calibre er gratis og fås til Windows, Mac og Linux.
CSS (Cascading Style Sheet). En CSS-fil der bestemmer, hvordan indholdet af en HTML-fil vises. Fx kan det definere hvordan overskrifterne ser ud. Et stylesheet kaldes et typografiark på dansk. 
DRM (Digital Rights Management). En betegnelse for den type beskyttelse, der benyttes til at forhindre uautoriseret kopiering af digitale filer. Læs mere i artiklen Hvad er DRM?
e-paper, e-ink Elektronisk papir – betegnelse for teknologien bag en skærm, der ligner papir og som ikke udsender lys. En sådan skærm kaldes ofte for en passiv skærm og den bruges bl.a. af Kindle, Nook og Sony Reader.
ebog En ebog er en elektronisk bog. Det er en fil i fx PDF- eller epub-format, og den kan indeholde både tekst og billeder. En bog kan normalt læses på en computer, en tablet og en ebogslæser. Læs artiklen Hvad er en ebog?
ebogslæser (elæser) En ebogslæser er et apparat til at læse ebøger på. Egentlig dækker betegnelsen en enhed med passiv skærm, men de fleste ebøger læses på tablets og større mobiltelefoner.
epub Epub er det mest benyttede filformat til e-bøger. Epub-formatet er responsivt – det tilpasser sig skærmens størrelse. Epub er baseret på CSS og HTML. Læs mere i artiklen En epub-fil.
HTML (Hyper Text Markup Language). Format der bruges til kodning af bl.a. hjemmesider. Indholdet i epub-filer ligger i HTML-filer, og udseendet bestemmes af en CSS-fil.
iBooks Apples betegnelse for ebøger, der er specielt udviklet til iPad/iPhone.
iOS Styresystem til iPhone og iPad.
iPad Apples tablet er nok den mest almindelige enhed at læse ebøger på. Ud over Apples eget iBooks-format kan man via apps læse næsten alle typer ebøger på en iPad. Fx eReolen og Mofibo til iPad.
Kindle Ebogsformat fra Amazon. Kindle-formatet er en baseret på epub, og der kan frit konverteres mellem epub og Kindle – forudsat at filerne ikke er DRM-beskyttet.
passiv skærm Se e-paper.
PDF ( Portable Document Format). Adobes meget udbredte format til visning af tekst og grafik. Det fleste formater (fx Word) kan konverteres til PDF.
Sigil Program til at redigere epub-filer. Sigil er gratis og fås til Windows, Mac og Linux.
Skyen (Engelsk: Cloud). Er en fil “i Skyen”, ligger den på en server et eller andet sted.

 

Artikel slut

Har du kommentarer eller forslag til nye ord, som tilføj en kommentar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *