Trådløs musik for en tyver

Bluetooth-enhed og et lille kabel. Købt for kr. 20 på Ebay.
Bluetooth-enhed og et lille kabel. Købt for kr. 20 på eBay.

Med en billig Bluetooth-dims, kan du afspille lyd fra din telefon, tablet eller computer over dit stereoanlæg. 

Smartphones, tablets og computere er normalt udstyret med Bluetooth. Bluetooth bruges til at overføre lyd trådløst til fx et headset, en bilradio eller altså et stereoanlæg.

Langt de fleste stereoanlæg har ikke indbygget Bluetooth, og derfor har man brug for en enhed, som den der er vist på billedet.

Sådan fungerer det

bluetooth-aux
Forstærker med AUX-indgang på fronten.

Bluetooth-enheden tilsluttes til en AUX-indgang på forstærken, og har forstærkeren en AUX-indgang med minijack, kan den blot sættes i.

Er der ikke en minijack-indgang, er der formentlig phono-indgange på bagsiden (se billedet nedenfor).

Phono-stik på gammel forstærker. Både Tuner, Phono, AUX og Tape (play) kan benyttes.
Phono-stik på gammel forstærker. Både Tuner, Phono, AUX og Tape (play) kan benyttes.

Til phonostikket skal man have et kabel, som har minijack i den ene ende og phono i den anden ende. 

Minijack-minijack/phono-kabel.
Minijack-minijack/phono-kabel.

Kablet på billedet har endda både phono og minijack i den ene ende, så det kan bruges til både minijack-minijack og minijack-phono.

Bluetooth-enheden skal bruge strøm for at fungere, og strømmen får den via USB.

USB-stikket på Bluetooth-enheden bruges nemlig udelukkende til strømforsyning, og den kan fx sætte i en gammel USB-oplader.

På billedet nedenfor ses hvordan det hele sættes sammen. 

bluetooht-forbundet
Kablet forbindes til en indgang på forstærkeren som beskrevet ovenfor.

Play!

Nu skal telefon/tablet/computer og Bluetooth-enhed finde hinanden. Nedenfor er en ældre Android-telefon brugt som eksempel.

For at være sikker på at der er “hul igennem” på forstærkeren, kan du sætte minijackstikket i hovedtelefonudgangen på telefonen og prøve at afspille noget musik, som så skal kunne høres på stereoanlægget. Hvis det er OK, sætter du i stedet stikket i Bluetooth-enheden.

bluetooth-blinkDer parres første gang

Når Bluetooth-enheden tændes, begynder den at udsende hurtige, blå blink. Det viser, at den søger en enhed, den kan parre sig med.

Når Bluetooth aktiveres på telefonen vil den normalt søge efter Bluetooth-enheder i nærheden, og Bluetooth-enheden vil formentlig hurtigt dukke op. (Er den ikke op, så tryk Søg).

bluetooth-parringI dette eksempel hedder den YET-M1 – vælg den. Når den er valgt, vil enheden gå over til langsomme, blå blink (og over højttaleren på stereoanlægget vil en stemme sige “Paired”).

Sætter du nu telefonen til at spille (fx lyd fra Youtube), vil den spille over stereoanlægget – hvis det hele er sat rigtigt op.

Når du er færdig med at høre musik, slukker du blot for enheden. Du kan også slå Bluetooth fra på telefonen, men mange lader den altid være tændt.

Når der parres næste gang

Hvis telefonens Bluetooth er aktiveret (og den ikke er parret med andre enheder), så vil den automatisk forbinde sig med Bluetooth-enheden, når den tændes (hvis den er i nærheden).

Så er det blot at spille musik, lytte til podcast eller hvad du ellers afspiller på din telefon.

Det er en billig løsning

Det er en billig løsning, og man kan af og til opleve, at der er udfald i lyden (især hvis du bruger telefonen til andet imens den spiller), men alt i alt er det en fin løsning – og lyden er i hvert fald langt, langt bedre end den lyd telefonens indbyggede højttaler kan præstere.

Da det er en simpel Bluetooth-enhed, som blot skal afspille musik over en forstærker, er alt overflødigt skåret væk. Fx er er intet timeout (hvor enheden går på standby, hvis der ikke etableres forbindelse), og der er ingen sikkerhedskode, der skal tastes ind på telefonen. Det spiller bare 😉

Hvor købes den? 

bluetooth-ebayDen slags Bluetooth-enheder sælges bl.a. på eBay. Navnet på den jeg købte var 3.5mm USB Bluetooth Wireless Stereo Audio Music Speaker Receiver Adapter Donglepå eBay får produkterne altid meget lange navne, for så er der større chance for de dukker op i en søgning.

Den slags grej sendes fra fjernøsten, og leveringstiden kan godt være 3-5 uger.

Du kan imidlertid også finde Bluetooth musikmodtagere i Danmark, og nogle af dem har flere faciliteter – fx indbygget batteri. Se en oversigt hos Pricerunner, hvor der også er andre typer trådløse løsninger.Artikel slut

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar