Tips om PVR-optagelser på fladskærms-tv’et

PVR-optagelse sker via USB-porten på tv eller DVB-boks.
PVR-optagelse sker via USB-porten på tv eller DVB-boks.

De fleste nyere fjernsyn kan optage tv-udsendelser (herunder film) på en USB-nøgle eller en USB-harddisk, som sættes i tv’ets USB-port. Det sker med den indbyggede PVR-funktion (Personal Video Recording).

PVR er smart, for dermed har man jo reelt en videooptager – endda med timer-recording, pausefunktion mv. (check manualen til dit tv, for at se hvordan du gør).

Der er imidlertid nogle begrænsninger:

 • Tv’et har normalt kun én tuner, og derfor kan man ikke optage ét program, mens man ser et andet
 • Optagelsen kan oftest kun ses på det tv, hvor den er optaget.

Tips om PVR

Køb den rigtige USB-nøgle eller -harddisk

2½" ekstern harddisk.
2½” ekstern harddisk.

En time i HD-format kan godt fylde op til 4-5 GB, så sørg for at have rigeligt plads. Skal du optage for se forskudt, kan du måske klare dig med en USB-nøgle på 32 eller 64 GB, men hvis du også vil gemme optagelser til senere, er det bedst med en USB-harddisk på fx 500 eller 1.000 GB. 

USB-nøgle: Du skal sikre dig, at overførselshastigheden er tilstrækkelig til, at den kan bruges til at optage video. 

USB-harddisk: Det er bedst at bruge en 2½” harddisk, som får strøm fra USB-forbindelsen. På den måde slipper du for en strømforsyning. 3½” harddiske kræver en ekstern strømforsyning.

Optag et program, men du ser et andet

DVB-C-boks fra Harald Nyborg.
DVB-C-boks fra Harald Nyborg.

Hvis ikke dit tv har to tunere, kan du købe en ekstern digitalboks (typisk DVB-C (kabel) eller DVB-T (luft)). Den kan du sætte en harddisk på og optage, mens du ser et andet program på tv’et.

Sådan en boks fås fra under kr. 400 (se på Pricerunner) og med en 2½”-harddisk, som også kan købes for under kr. 400 (se på Pricerunner), har du en komplet videooptager.

Overvej en rigtig harddiskoptager
Et rigtig godt alternativ er at købe en Blu-ray-afspiller med harddiskoptager. Fx kan Samsung BD-H8900 1TB fås for under kr. 2.000. Her får man Blu-ray, indbygget harddisk, to tunere (så man kan optage et program, mens man ser noget andet), trådløs wi-fi og Samsung Smart-TV (så man fx kan se Netflix). Den kan bruges med et lidt ældre tv (eller blot en computerskærm). Se priser hos Pricerunner her.

dvb-tv-forbindelseHvordan forbindes enhederne?

Fra antennestikket i væggen føres et antennekabel ind i DVB-boksens antenneindgang, og et andet antennekabel føres fra DVB-boksens antenneudgang ind i tv’ets antenneindgang. DVB-boksen forbindes med harddisken med et USB-kabel. Endelig forbindes DVB-boksen til tv’et med et HDMI-kabel.

Hvis HDMI-kablet sidder i HDMI-1 på tv’et, vælges HDMI-1 som source via tv’et fjernbetjening, når man skal se tv fra boksen.

Skal man optage fra boksen, gør man typisk således:

 • Tænd boksen
 • Tænd tv og vælg source HDMI-1 (hvis det er HDMI-1, der bruges)
  – nu viser tv’et, hvad der sker på boksen
 • Vælg kanal på boksen
 • Programmer optagelse (læs hvordan i manualen til boksen)
  (bruges der en 2½” harddisk, får den strøm vi USB-kablet, og den vil tænde og slukke sammen med boksen)
 • Nu kan boksen slukkes og den vil automatisk optage det, den er programmeret til.
 • Imens kan man se tv på normal vis (vælg source tv) – eller man kan slukke tv’et.

Se PVR-optagelser på andre enheder

PVR-filerne ligger i bidder af knap en time.
PVR-filerne ligger i bidder af knap en time. Her er det ikke HD-format, og to timer fylder ca. 4 GB..

Tommelfingerreglen er, at det kan man ikke. Optagelserne krypteres af hensyn til rettighedshaverne, og derfor kan de normalt kun ses på et tv af samme tyde, som optagelsen er lavet på.

Jeg har en billig DVB-C-boks, som ikke koder optagelserne, og derfor kan jeg se dem på min computer. Om det gælder nye, billige bokse som fx Denver, ved jeg ikke.

Konvertering af PVR-optagelser

PVR-filerne hedder .TS (Transport Stream), og normalt kan man ikke konvertere dem pga den ovenfor nævnte kodning. Er de ikke kodede, kan man prøve at konvertere TS-streamingformatet til et rigtigt videoformat som fx AVI eller MPG4. Prøv fx Freemake Video Converter

Artikel slutDa et program som VLC kan afspille ukodede PVR-filerne direkte, er der næppe grund at bruge tid og energi på at konvertere. VLC er gratis og findes på mange platforme – herunder pc og Mac.

Print Friendly, PDF & Email

45 kommentarer til “Tips om PVR-optagelser på fladskærms-tv’et”

 1. Optager PVR via fællessangen. Når det drejer sig om film fra f.eks. tyske kanaler, med dansk undertekst, kommer teksten ikke med på optagelsen??!

  Med venlig hilsen
  Mario

  Svar
 2. Jeg har brug for lidt hjælp,
  Har købt et SAMSUNG UE55H6675 LED-TV hvor jeg vil bruge en Extern Harddisk (SEAGATE 1TB Expansion).
  Når jeg har optaget en udsendelse/film som skal gemmes, vil jeg gerne kunne ordne dem i mapper på Harddisken,
  Jeg har også problemer med optagelser i forhold til til tider på tv.4 (Jeg har kontrolleret tiden på tv.?
  hvordan kan det gøres?
  Håber du/i kan hjælpe
  Mvh.
  MM

  Svar
  • Jeg tør ikke sige om det er muligt, og jeg bruger ikke PVR, da jeg har IPTV. Prøv evt at kontakte Samsungs support, de er normalt flinke til at hjælpe.

   Svar
 3. Fint med PVR optalelse, men jeg oplever tit at udsendelsen er forsinket, og så får jeg ikke det sidste med, på mit Samsung tv til 2400 kr. Er det fordi TVet er uden styring af om udsendelsen er forsinket, eller findes dette ikke mere, som det var i videobåndoptagerens tid, hvor der var styring af selve udsendelsen måske via teksttv, men tekniken fungerede de fleste gange.

  Svar
  • Jeg synes ikke, jeg er stødt på noget, der svarer til den PDC-funktion, der fandtes på nogle VHS-optagere – og som i øvrigt ikke var videre pålideligt. Jeg plejer at forlænge optagelsen med 10 minutter, og det virker fint.

   Svar
 4. Det er måske et dumt spørgsmål, men er du sikker på man kan bruge en ekstern digitalboks fx dvb-c som ekstra tuner således man har to når man regner den i tv’et med, og på den måde kan optage en kanal imens man ser en anden…? Grunden til jeg spørger er at jeg har fået oplyst at den dogitaleboks skal have to tunere indbygget og sådan en har jeg svært ved at finde…

  Harald Nyborg skriver forresten i manualen flg:

  USB harddisk på produkter med PVR function:
  Vi anbefaler at man bruger en harddisk med EGEN strømforsyning på denne enhed. Dette er for at sikre sig at den har strøm nok til at virke ordentligt.
  Man kan købe mange harddiske uden strømforsyning, men vores erfaring er at de behøver for meget strøm til at fungere stabilt. MAX strømforbrug de må have er 500mAh, hvis de bruger mere end dette så vil de fejle når de skal optage.

  På forhånd tak for svar

  Svar
  • Hvis tv’et har en tuner, bruges den til at se tv direkte, mens boksens tuner kan bruges (samtidig eller forskudt) til at optage noget andet. Boksen skal have kun to tunere, hvis du bruger den til at se tv, mens du samtidig optager noget andet. Jeg ved slet ikke om den slags bokse findes, men i så fald er formentlig billigere at købe to bokse.
   Min erfaring er, at der ikke er problemer med strøm (jeg brugte en USB 2.0 Verbatim 320 GB). Typisk er der slet ikke mulighed for at tilslutte en separat strømforsyning til de små 2½” eksterne drev. Det er bøvlet at bruge en harddisk, der skal have ekstern strøm, fordi man skal huske at tænde den – eller have den tændt hele tiden.
   Opstår der problemer tilstrækkelig strøm til til en ekstern 2½” disk, kan man formentlig løse problemet med et USB strømkabel (se fx avXperten). Alternativt kan man bruge en stor USB-nøgle, hvor man slippe med godt kr. 200 for en 256 GB-nøgle (se fx Pricerunner). (opdateret 2020).

   Svar
 5. Kan det passe at min harddisk ikke gemmer optagelsen, hvis Tv’et slukker? (det gør det jo altid efter en tid, hvis man ikke får reageret på advarslen på skærmen)
  Jeg har lige indkøbt en harddisk og lavet et par prøve optagelser og det gik fint. så skulle der optages formel1 i aftes, men desværre gik tv’et ud og der er intet gemt af optagelsen øv øv

  Svar
  • Ja, tv’et skal være tændt under optagelse. Hvis tv’et har timeroptagelse indbygget (og det har de fleste vist), kan du bruge den: Så tænder tv’et selv, mens optagelsen står på.

   Svar
   • Jeg har aldrig tændt mit tv det er klart tænk hvis ferie – men den skal bare stå på stand by – jeg har mange forskellige hddoptager og bokse og tv med usb til hdd – men nogen gange kan man ikke se tv på en boks hvis man ikke vælger loop threw tv altså signalet men dte er en anden snak

    Svar
 6. Hej – Det lyder som et godt sted at spørger – Teknikalt lyder klog til at hjælpe mig – prøver kort har købt philips tv med usb til at sætte 2,5 hdd i og optage det virker perfekt – men da min hdd er 1 TB og jeg kun optager ca 6-8 ting (timer) om ugen og ser det samme uge – er det jo lidt træls at have en harddisk så stor til så lidt og så ikke samtidig kan bruge den til pc backup. Jeg mangler nemlig én til det og synes dumt at købe én mere til de ca 200 GB jeg skal tage backup af på min alm stationær pc. ½ årlig. For hver gang man ligger filer på hdd og sætter i tv vil den jo formaterer i dens system. og så skal jeg jo slette alt min backup af PC ting. Men tænkte kan man dele hdd så en del er pc system ntfs (ja ved ikke hvorfor man kan ikke formaterer til fat32 på win 10 ??? ved ikke hvorfor kun exFat og ntfs) hvor min backup kan ligge og så en del til at optage tv programmer i tv’ets system ?

  Svar
  • Jeg har ikke erfaringer med det, og kan ikke afprøve det, så jeg kan ikke rigtigt svare. Men var det ikke en ide at købe en 16 eller 32 GB USB-nøgle til at optage på? Har du en USB-nøgle, kan du jo prøve om det virker.

   Svar
   • Hej den er for lille skal mindst være 256 GB – men jeg har fundet ud af det i dag efter diverse tests m.m jeg har opdelt min 1 TB ekstern HDD i 2 partioner og nu kan jeg have tv’ets system på en ene del og optage og har formateret den anden del i ntfs og har backup af hel mine pc liggende, så det virker bare FEDT

    Svar
    • Hej. Husk for Guds skyld backup ude af huset. Ved indbrud, brand eller lynnedslag kan både dine originale filer samt fin backup forsvinde samtidig.
     Jeg havde nok valgt at købe en ekstra disk til de 400kr de koster på tilbud, krypteret den med bitlocker og lagt den hos naboen/nogle venner og når der så skal laves backup hente den igen. Eller i en bankboks hvis du har.

     Svar
 7. Hej….dejlige artikler der er lette at forstå.
  Må jeg spørge ??
  Mit LG fjernsyn beder mig “Kontroler Timeren på din harddisk” mener dog ikke at der er en timer på en almindelig 2;5 harddisk der blot er sat i usb stikket for at optage.
  Det sker dog at der mangler noget af optagelsen hvis jeg bruger tv program information-hvad kan det mon skyldes??
  P.S. Det er ikke særlig populært at mangle slutningen af krimien.Hehehe.
  Pft.Tim

  Svar
  • Forklaringen kan være, at nogle harddiske kan gå i dvale for at spare strøm, men det bør de jo ikke gøre, mens de er i gang med at optage. Når LG-tv’et har en fejlmelding vedr. dette, står der sikkert mere om det i manualen. Ellers kontakt LG. Du kan evt. også prøve om harddiskens manual oplyser noget. Kan du adgang til en anden harddisk, kan du jo prøve om den opfører sig anderledes.

   Svar
 8. Står for at købe nyt 32″ tv til mit sommerhus (kun til gratis kanaler). Vil gerne kunne pause-tv (og spole tilbage?) via usb. Har kig på et philips tv (32phs5502) men sælgeren påstår at pvr funktionen er “sløjfet” i alle nyere 32″ tv selvom specifikationerne siger noget andet – “det er ikke længere nødvendigt for alle ser jo tv on demand nu om stunder”…!
  Er det virkelig korrekt? Hvis ikke, er det muligt blot at benytte et usb stik til denne funktion?

  Svar
 9. Hej. Hvilken DVB boks har du brugt til at optage? Og så tænker jeg på kvaliteten.. kan man regne med at en ny DVB Denver boks kan optage i fuld HD og go kvalitet?

  Svar
  • Min boks hedder Ennovia, men den minder om Denver-modellen. Den kostede det samme og begge har 1080i. Optagelserne er fine.

   Svar
 10. Hej.
  Kæresten og jeg har lige købt det nye LG 65UH650V. Vi fik af vide at vi at det havde 2 tuner i, så det kan optage et program samtidigt med vi ser andet program. Vi prøvet lidt frem og tilbage og indtil videre kan vi kun optage det program vi sidder og ser og det var ikke det vi ønskede.. Nogen der kan hjælpe?? Vi har købt sådan en ekstern harddisk og sat til..

  Svar
 11. Jeg er om kort tid tvunget over i YouSee fra Trefor (Wauu). Jeg har i øjeblikket Trefors TV boks med harddiskopdager og digital (netkabel) antenneindgang.
  YouSee har også sådan en TV boks, men den har kun indgang med antennekabel (coax)
  Jeg har ikke på nettet kunne finde optagere med tween tuner og digital antenneindgang.
  Nogen hjælp at hente her

  Svar
  • Det er vist lidt af en jungle, og jeg vil foreslå, at du spørger Yousee. Telia (og åbenbart også Wauu) har bokse, der kan optage IPTV, så mon ikke også Yousee har eller får en. Det ser i hvert fald ud til at Yousee bevæger sig mere og mere i retning af tv via bredbånd. Måske er der andre, der kan hjælpe?

   Svar
   • Som jeg skrev har YouSee KUN en TV boks med coax indgang, og når man spørger har de tilsyneladende ingen planer om at lave en boks med digital indgang.

    Svar
  • Det er nemt.

   Jeg har købt en Raspberry pi til 450kr med alt og en netværks tv-tuner (HDHR3-EU) til 1100kr.
   På Raspberry pi’en har jeg installeret openelec (gratis) på den med et HD Homerun plugin.
   Alle ukodet kanaler (dem uden CI kort) fra Yousee kan optages.
   Du kan overveje at købe TS Doctor der kan fjerne reklamer og trimme start/slut på dine optagne .ts filer.
   Christian

   Svar
 12. Hej har et Samsung tv nyt UE48ju6575 48″ hvordan programerer jeg det til at optage en udsendelse ? Kan godt direkte det jeg ser, men il gerne kunne optage en dag jeg ikke er hjemme?? Mvh Gert

  Svar
  • Det står formentlig i manualen, men som regel kan det gøres via programoversigten, (som på Samsung gemmer sig på knappen Guide på fjernbetjeningen). Du finder udsendelsen og trykker OK, og så kan du vælge optagelse.

   Svar
 13. Jeg har et Panasonic tv TX-47 AS 800 E
  Hvor vi før havde en extern harddisk af mærket LaCie, men kun 100 GB så den blev hurtigt fyldt med børnenes film.
  Nu har jeg købt en Toshiba 1TB og den burde virke til TV optagelse
  Bagpå står Der den er til PVR, men også “Windows 7/8” og 3.0 eller 2.0 USB stik
  Selvom jeg fint kan konvertere den, kan jeg ikke få den til at optage (TV’et bliver ved med at sige, at der ikke er nogen optage enhed registreret. )
  Og desuden er TV begyndt at slukke og genstarte af sig selv flere gange under en udsendelse, når USB enheden er sat til? Hvad gør jeg forkert.

  Svar
  • Jeg synes, du skal kontakte Panasonics support og spørge. Måske understøtter tv’et ikke så store harddiske…

   Svar
 14. Har et Medion tv og har købt en Toshiba 3.5 desktop for at optage. Har sat den til i USB porten men kan ikke optage. Hvad gør jeg eller skal jeg købe noget andet. Tv’et har en C tuner.

  Svar
  • Mener du en 3½” ekstern harddisk? Det burde virke, men det er at foretrække at bruge en 2½” ekstern harddisk, da den ikke behøver strømforsyning. Du kan evt prøve at sætte en USB-nøgle i, for at se om du overhovedet kan optage.

   Svar
 15. Har sådan en boks timer så man kan indstille hvilke dag og tidspunkt der skal optages . Kan man optage med tv.et slukket

  Svar
 16. Jeg har et nyt Philips Tv med PVR funktion (men kun 1 tuner) og USB stik for tilslutning af indkøbt 1 TB Intenso Hard Disk.

  Da jeg gerne vil kunne optage et andet Tv program end det jeg ser har jeg anskaffet en Denver T2 boks
  med PVR funktion.

  Jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg forbinder boks og Hard disken til TVet.(der har en separat USB indgang til PVR funktionen.)

  Denver Boksen har ind og udgang til antenneforbindelsen , et HDMI indgang og desuden en USB indgang.

  Jeg håber at den kan komme til at fungere ud fra jeres indlæg.

  Hører gerne fra jer.

  Poul Jacobsen

  Svar
  • Du fører antennekablet ind i Denver-boksens antenneindgang. Derefter sætter du et antennekabel fra boksens antenneudgang og ind i tv’et. Du forbinder også boksen med et HDMI-kabel til tv’et. Harddisken sættes til boksens USB. Tv’ets USB bruger du ikke.

   Svar
   • Jeg har fået tilsluttet Hard disken til Denver boxens USB indgang,
    men jeg kan stadig væk ikke optage, og så fandt jeg ud af det ikke var en C boks til kabel TV men en B boks til satellit, jeg havde koblet på.
    Efterfølgende har jeg været i kontakt med Philips, og de siger, at PVR funktonen kræver en Hard disk med strøm til. Godt nok bøvlet for et nyt TV.

    Har I kendskab til om der findes en sådan HD boks, således at jeg kan se 1 program og optage et andet samtidigt.

    Svar
    • Har du kabel-tv er det en DVB-C-boks, du skal have. En 2½” ekstern harddisk har ikke ekstern strømforsyning – den får strøm fra USB, og med en boks som den, der er beskrevet i artiklen, fungerer det.

     Svar

Skriv en kommentar