Hvad er podcast – og hvordan bruges det?

PodcastlogoHvis man ikke får hørt en udsendelse direkte i radioen, har man ofte mulighed for at høre den forskudt – altså som radio on demand.

Wikipedia forklarer, at podcast betyder personal on demand cast, som kan oversættes til personlige udsendelser til afhentning.

Udsendelser fra bl.a. DR kan hentes som podcasts.

Før i tiden optog jeg ofte udsendelser, jeg gerne ville høre. Så kunne jeg fx høre dem, når jeg kørte i bil, gik en tur eller lavede mad – fremfor at høre dem, når de blev sendt.

I dag er det nemmere: Jeg abonnerer blot på en række podcasts på min smartphone, og så hører jeg dem senere.

Min podcast-app henter automatisk oversigter over de udsendelser, jeg abonnerer på. Jeg kan så høre dem, hvis og når det passer mig.

Stream eller download
De fleste podcast-apps kan både streame og downloade. Hvis der streames, hentes indholdet løbende (via WiFi eller dataforbindelse). Ved download hentes indholdet selvsagt ned på mobilen. Streaming kan blive en dyr affære, hvis du ikke er på WiFi eller har et rummeligt dataabonnement (men det har de fleste nu om dage). 

Er det primært DRs udsendelser du vil høre, er det nemmeste at bruge DRs Radio-app, som du kan læse lidt om sidst i denne artikel.

Podcasts i praksis

I praksis fungerer det på den måde, at jeg har en podcast-app på mobilen, som abonnerer på de podcasts, jeg gerne vil høre.

Mange apps

Der findes mange podcast apps – nogle er gratis og andre koster et mindre beløb.

Menuen på i AntennaPod. Som det ses, har jeg allerede tilføjet Mads og monopolet.
Menuen på i AntennaPod. Som det ses, har jeg allerede tilføjet Mads og monopolet.

Her skal vi se på AntennaPod til Android – app’en er gratis (Open Source), og den er relativt nem at bruge. (Nederst på siden er der en oversigt over forskellige andre podcast-apps til både Android og iOS).

Find AntennaPod i Google Play og installer den. Når app’en er installeret, ser menuen ud som billedet til højre. Se mere nedenfor.

Når vi skal tilføje en podcast, trykkes der på Tilføj podcast

Tilføj podcast

Nu kan man enten indsætte en URL (en adresse), eller man kan søge efter podcastet på iTunes eller gpodder.net. Det sidste er det nemmeste, så det vælger vi.

Tryk på Gennemse gpodder.net. Gpodder.net indeholder et kæmpe katalog over podcasts, og man kan blot søge efter det, man ønsker.

Man kan også gå frem efter kategorier.

Søgning på P6 BEAT elsker.
Søgning på P6 BEAT elsker.

Når jeg søger på P6 BEAT elsker, får jeg en side med søgeresultatet op, som vist til venstre.

Trykker jeg nu på P6 BEAT elsker, går der et par sekunder og derefter er der mulighed for at abonnere på podcastet, som derefter downloades.

P6 BEAT elsker.
P6 BEAT elsker.

Det er ikke selve udsendelserne, der downloades, men en oversigt over de enkelte udsendelser, (og det er vist meget godt, for hver udsendelse varer seks timer og fylder en halv GB).

Trykker man nu på titlen, kommer man ind på en side, hvor man kan høre udsendelsen med det samme (streame – hvilket er fint, hvis man er på WiFi, så er man fri for at vente på download – og fri for at bruge plads på det), eller man kan downloade, så man har udsendelsen på mobilen og kan lytte til den når som helst. Download bør normalt også ske på WiFi. 

Downloader man en udsendelse, vil der efterfølgende dukke en afspilningspil (en play-knap), som man kan bruge til at starte afspilningen.

En anden måde at tilføje podcasts på
Hvis man – med browseren på mobilen – finder en side, hvor der er et feed til et podcast (linket hedder typisk XML), kan man blot trykke på det. Så får man mulighed for at tilføje det til sin podcast-app direkte.
Her ses et udsnit af Alle episoder. Dag 11 i julekalenderen er hentet og er klar til afspilning.
Her ses et udsnit af Alle episoder. Dag 11 i julekalenderen er hentet og er klar til afspilning.

Går vi tilbage til menuen (de tre streger), vil det nye feed stå nederst på siden.

På menuen kan man vælge mellem Alle episoder, hvor man får en lang liste over episoderne i de podcasts, man abonnerer på. Nederste ser man de abonnementer, man har. Trykker man på et af dem, får man vis alle tilgængelige episoder i det valgte podcast.

Man kan også se episoder, man evt. har sat i kø til afspilning.

Trykker man på en episode, får man mulighed for at streame, afspille eller sætte den i afspilningskø. Er episoden downloadet, er der mulighed for at slette den.

Andre podcast apps

Der findes mange andre podcast-apps. Du kan gå ind i Apples App Store eller i Google Play og søge på podcast, så dukker der en lang, lang række apps op.

På Android-siden er der bl.a. Doggcatcher, som koster ca. kr. 30. Doggcatcher er umiddelbart ikke så nemt at bruge, men den rummer en næsten uendelig række muligheder: Fx kan programmet automatisk downloade episoder, og slette dem igen, når de er afspillet – eller slette dem efter en vis periode.

Til iPhone bruger de fleste iTunes, men der er også fx Downcaster, PocketCast og iCatcher. Disse apps koster under kr. 30. Overcast er en anden god – og gratis – mulighed.

Podcasts fra DR

Er det primært DR-udsendelser, du vil høre, er det nemmeste at hente DRs radio-app. Her kan du høre alle DRs podcasts, og du kan også høre alle kanalerne live (også dem, der ikke er på FM). En smart feature er, man man kan høre udsendelserne forskudt i op til 30 minutter. Kommer du 10 minutter for sent til Mads & Monopolet, kan du blot spole 10 minutter tilbage. 

Opretter du en profil hos DR, husker app’en på, hvad du har hørt og hvor langt du er nået i den seneste podcast.

DR radio-app
Her ses: 1) Forsiden (med afspilning af “Orientering” nederst). 2) Fuldskærmsafspilning af “Orientering” med mulighed for at gå tilbage (ved at trække i skyderen over pauseknappen). 3) “Guide” – programmet for den valgte station (P1), hvor man vælge tidligere udsendelser.

Læs mere hos DR.

Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar