Hvad er en kameraskærm?

Kameraskærm
Skærm på mindre Canon-kamera.

Bag på digitalkameraet sidder der altid en skærm (eller et display), og størrelsen opgives ofte som diameteren i tommer. En almindelig størrelse er i dag ca. 7,5 cm i diameter (svarende til 3″). På ældre kameraer er skærmen ofte mindre, og på de første modeller var den meget lille. Skærmene bliver næppe meget større, for de fylder efterhånden hele bagsiden af kameraet. Nu betyder størrelsen jo ikke alt. Kvaliteten spiller også ind, og her er opløsning og lysstyrke vigtige parametre.

Opløsning

Der kan være stor forskel på billedkvaliteten på forskellige skærme, og en af de vigtige parametre er opløsningen – dvs. hvor mange prikker skærmbilledet består af. 1 megapixel er godt og ½ megapixel er ok.

Lysstyrke

Et andet forhold er skærmens lysstyrke: skærmen skal gerne kunne bruges i solskin, og det er ofte et problem – selv på dyre kameraer.

Touch

Efterhånden som skærmen fylder hele bagsiden af kameraet, er der næsten ikke plads til knapper, og så er det jo smart med et touch-display, som man kender fra mobiltelefoner. Det bliver mere og mere udbredt, og det er ofte en god, intuitiv løsning. På større kameraer er der behov for knapper – men der er jo også bedre plads til dem.

Folde-ud skærm

På nogle kameraer kan skærmen foldes ud fra kameraet, og det er smart – fx hvis man skal tage billeder oppe over hovedet eller nede ved jorden.

Canon EOS 600D med udfoldelig skærm
Canon EOS 600D med udfoldelig skærm.

Live View

Noget relativt nyt på spejlreflekser er Live View. Det er sådan set den funktion, som små digitalkameraer har haft altid: At man kan se motiver på skærmen, når man tager billeder. Det fungerer på den måde, at spejlet klappes op, så sensoren kan “se” motivet, og dette motiv vises så på skærmen. Man kan ikke bruge søgeren, når Live View er aktiveret. Hvis et spejlrefleks skal kunne optage video, skal det have Live View. Alle nye DSLR har Live View. Læs mere om spejlrefleks.

Pas på skærmen Kameraskærmen er normalt lavet at plastic, som nemt bliver ridset. Læs om hvad du kan gøre.

Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar