Hjem » Computer » Sådan tager du skærmbilleder

Sådan tager du skærmbilleder

prtscrn
PrtScrn på pc-tastatur.

Du kan nemt tage et skærmbillede (også kaldet screenshot eller skærmdump) af skærmen på din computer, telefon eller tablet.

På computeren

Windows

Tryk på knappen PrtScrn, og skærmbilledet ligger i klippebordet og kan nu pastes ind i et program (fx Word). Trykker du Alt+PrtScrn, er det det aktive vindue og ikke hele skærmen, der laves et skærmbillede af.

Klippeværktøj

Du kan også bruge et lille Windowsprogram, der hedder Klippeværktøj. Her kan du bl.a. tage billeder af et udsnit af skærmen.

Når du trykker Win+Skift+S, bliver skærmen mørkere og øverst dukker  værktøjet op (se billedet). Her kan man vælge mellem Rektangulært klip, Frihåndsklip og Fuldskærmsklip. Nedenfor vises, hvordan det ser ud mens et frihåndklip fortages.

Frihåndsklip.

Mac

På Mac er der mange muligheder for at gemme, beskære mv. For blot at gemme et skærmbillede i klippebordet trykker du Cmd+Ctrl+Shift+3.

Programmer til skærmbilleder

Der findes talrige programmet til både pc og Mac, der kan tage skærmbilleder. Fx kan freewareprogrammet IrfanView (til Windows) tage skærmdumps på mange forskellige måder. Eksempelvis kan det gemme et billede af skærmen på harddisken med faste intervaller.

Til browsere findes der udvidelser, som bl.a. kan tage billeder af hele browservinduet (også det man ikke kan se). Prøv fx Awesome Screenshot (Google Chrome).

Smartphones og tablets

Skærmbillede fra Android-telefon af Google maps.
Skærmbillede fra Android-telefon af Google maps.

iPhone/iPad

På iPhone og iPad er ret enkelt: Tryk på Tænd/sluk-knappen og Home-knappen samtidig. Tryk i ca. et halvt sekund. Nu tages et billede af skærmen, som gemmes i Kamerarullen.

Android

Det er straks lidt mere kompliceret på Android, da der er så mange forskellige apparater og versioner af selve Android-styresystemet. Med én af disse to fremgangsmåder burde du dog være dækket ind:

  • Tryk på Tryk på Tænd/sluk-knappen og Home-knappen samtidig (som på iPhone) – virker fx på Samsung Galaxy S3 Mini-telefon
  • Tryk på Tryk på Tænd/sluk-knappen og Lydstyrke ned-knappen samtidig – virker på Samsung Galaxy Tab 2

Tryk i ca. et halvt sekund. Når billedet er taget, kan man finde det i Galleri.

Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar