Gratis backup af dine fotos fra computer og smartphone

google-foto-backup-ikonMed Google Fotos kan man lave automatisk backup af fotos fra computer og smartphone/tablet.

Først ser vi på backup fra computeren og derefter på synkronisering fra smartphonen.

Google Fotos og computeren

Først skal man installere en app, som kører på computeren hele tiden og overvåger, om der tilføjes nye billeder til foto-mappen.

App’en findes til Windows og Mac, og den kan downloades her.

Når app’en er installeret, kan man indstille, hvordan man vil have den til at fungere:

Indstillinger – her på pc.

Indstillinger – her på pc.

Kilder for backup: Vælg de mapper og enheder, der skal laves backup af. Her er kun valgt filer fra én mappe (med undermapper) på selve computeren.

Fotostørrelse: Vælg, om der skal laves backup af de originale billeder, eller om de blot skal være i så kaldt Høj kvalitet.

Høj kvalitet er ikke original kvalitet, men til langt de fleste formål er det helt acceptabelt: Google skruer en smule på kompressionen, men til gengæld ændres opløsningen ikke, og der er ikke begrænsninger mht. lagerpladsen.

Se eksempler på forskellen mellem høj kvalitet og original kvalitet på disse billeder (klik for at zoome ind):

due-1x due-4x

Hvis man vil lave backup af billederne i original kvalitet, modregnes pladsforbruget i den plads man har hos Google (typisk 15 GB), og det kan derfor blive nødvendigt at købe ekstra plads. 100 GB koster kr. 17 pr. måned.

RAW-filer: Mange DSLR-brugere anvender et RAW-format, og det understøttes nu også af Google Fotos. RAW-filerne konverteres dog til JPG, så man får ikke en backup af sine RAW-filer.

Ikke rigtig backup
I og med at kvaliteten ændres, er der ikke tale om en ægte backup, men for de fleste vil det være en “tilstrækkelig backup”.
Vil man bruge RAW-filer med Google Fotos, må det anbefales først at efterbehandle RAW-filerne i fx Lightroom og derefter eksporterer dem (som JPG).

Google Fotos og smartphone/tablet

På smartphone eller tablet skal man installere Google Fotos-app’en fra enten Google Play eller App Store.

Når app’en er installeret og man er logget ind, har man adgang til Google Fotos på nettet – det kan være billeder, der er overført fra computeren og det kan være billeder fra Picasa Web og Google Plus.

Indstillinger i Android-app'en.

Indstillinger i Android-app’en.

Indstillinger

Man kan synkronisere billeder fra smartphone/tablet til Google Fotos. Her er der dermed ikke tale backup: Hvis et billede, der er synkroniseret fra telefonen til Google Fotos, slettes på telefonen eller i Google Fotos, så slettes det begge steder. Se mere nedenfor.

Sikkerhedskopiering og synkronisering

Hvis man slå sikkerhedskopiering til, synkroniseres fotos og videoer fra smartphonen til Google Fotos (pkt. 1).

Frigør lagerplads på enheden

Hvis der mangler plads på enheden, skal man ikke blot slette sine fotos, for så slettes de som nævnt også i Google Fotos.

Derfor er der en mulighed for at rydde op uden at synkroniseringen påvirkes. Det kan gøres under pkt 2.

Når billederne ligger på nettet

Billederne i Google Fotos er som udgangspunkt private, men der er muligheder for at dele med andre. Læs mere i artiklen Farvel til Picasa – goddag til Google Fotos.

Det kan være lidt svært helt at overskue, hvordan Google Fotos virker sammen med computer og en eller flere mobile enheder. Før du foretager noget “drastisk”, så lav et lille forsøg med et par billeder og se, hvad der sker, hvis du fx sletter dem.

Artikel slut

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments:

 1. Åhh, nooo,,, jeg har slettet alle mine billeder fra PC´ en efter jeg havde uploadet dem til google fotos, betyder det så at jeg har mistet alle mine billeder fra både pc´en og fra google fotos?? :((((

 2. Mette Jørgensen

  Hej,
  Kan man på nogen måde nemt kopier mange billeder fra sin Google Fotos til sin computer?

  Jeg kan godt finde ud af at kopiere et billede af gangen men det tager lang tid hvis jeg har over 1500 billeder 🙂 Jeg har nemlig på mystisk vis slettet billederne på mit sd-kort i mobilen, så jeg kan ikke bare overføre dem via mobilen til computeren.

  Håber I kan hjælpe.

  Mvh. Mette Jørgensen

  • Der er vist flere måder at gøre det på. Prøv at gå ind på Google Drev (http://drive.google.com). Her kan du se Google Photos. Du kan sætte flueben ved billederne enkeltvis, eller du kan trække en markering omkring mange billeder på én gang med musen. Fungerer det ikke for dig, så vend tilbage.

 3. Når jeg har oprettet en Google+ konto og lavet en back-up af alle mine billeder og videoer, kan jeg så slettet alle billeder og videoer fra min telefon uden at de bliver slettet i Google+?

  • Det korte svar er ja, men prøv for en sikkerheds skyld at slette et enkelt foto på telefonen, og check at det stadig findes i backupen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *