Hvad er perspektiv?

Brandenburger Tor
Brandenburger Tor – tæt på

Når man går tæt på motivet, ændres perspektivet. Skal du have et vellignende billede af ansigt, skal du mindst 1,5 meter væk, for at få et pænt resultat. Går du tættere på bliver ansigtet fortegnet. Går du fx helt tæt på, ser næsen for stor ud, og ørerne ser for små ud. Man bruger ofte en moderat tele til at fotografere ansigter, for så kan man stå et par meter fra og alligevel få ansigtet til at fylde det meste af billedet. Du kan også gå et par meter væk og tage billedet med en vidvinklet optik og få et pænt resultat, men problemet er blot, at du skal beskære billedet kraftigt bagefter. Perspektivet afhænger ikke af hvilken optik du bruger, men af afstanden til motivet!

Brandenburger Tor
Billedet til venstre er taget meget tæt på, og det er voldsomt fortegnet. Det andet er taget på pæn afstand, og her ser Brandenburger Tor mere velproportioneret ud. Afstanden til motivet gør forskellen, for der er brugt samme vidvinkeloptik (billedet til højre er beskåret).

Styrtende linjer

Når man bruger en kraftig vidvinkel får man styrtende linjer, som det ses tydeligt på billedet til venstre overfor. Det er især synligt, når der er lige linjer i billedet (som fx bygninger). I et billedredigeringsprogram som Photoshop Elements, kan man rette styrtende linjer op. Man kan også købe specielle optikker, der forbygger styrtende linjer. Artikel slut  

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar