Hjem » Fotografering » Hvad er farvetemperatur og hvidbalance?

Hvad er farvetemperatur og hvidbalance?

Det naturlige lys består af mange farver. Ved en solnedgang er de varme, rødlige farver dominerende, og en gråvejrsdag er de kolde, blålige farver fremheskende. Nogle fotos har farvestik – dvs. at de er for rødlige eller for blålige i farverne. Kameraet har indbygget en automatik, der prøver at kompensere for den slags farvestik, og der er normalt også mulighed for at korrigere korrigere manuelt.

Hvidbalanceindstillinger på ældre Canon-kamera
Hvidbalanceindstillinger på ældre Canon-kamera: Den første er “automatisk” og derefter følger “sol”, “overskyet”, “glødelampe”, “lysstofrør1 og 2” og endelig “manuel”.

Stol ikke altid på automatikken

Juletræ - varme farver
Juletræ – varme farver

juletrae-varmt1Automatikken er ikke altid til at stole på. Billedet til venstre er taget i stearinlysenes skær. Kameraet er på stativ, og der er ikke brugt flash. Stearinlysene giver et varmt lys, men ikke varmt. Havde der været brugt flash, ville farverne blive for kolde, for flashens farvetemperatur svarer til dagslys. Billedet til højre har fået justeret hvidbalancen lidt, og det ser lidt mere troværdigt ud. Havde billedet  være taget med en passende hvidbalanceindstilling, ville det se bedre ud.

Manuelle hvidbalanceindstillinger

Forsøg med hvidbalance
Forsøg med hvidbalance

Ovenstående billede er taget med forskellige hvidbalanceindstillinger. Lyset var “overskyet” – hvilket svarer til billedet i midten. Prøv selv at lave forsøg med hvidbalanceindstillingerne, så du lærer dit kamera at kende.

Farvetemperatur

Lyset består af mange farver, og farvetemperaturen er et udtryk for hvilke farver, der er dominerende. Farvetemperaturen måles i kelvin. Er du interesseret i flere detaljer, kan du læse mere på Wikipedia, hvor denne tabel er hentet:

  • 1200 K : et stearinlys1800 K : sollys ved solopgang
  • 2800 K : en almindelig glødepære (ikke sparepære)
  • 5000 K : gennemsnitligt sollys
  • 6000 K : kraftigt sollys
  • 7000 K : lettere overskyet himmel
  • 8000 K : overskyet himmel
  • 10000 K : kraftigt overskyet himmel
  • 11000 K : blå himmel set i skyggen

Leg med farvetemperatur

Man kan justere farvetemperaturen i et billedbehandlingsprogram som fx Picasa, så billederne ser mere troværdige ud. Men man kan også lave interessante effekter, som det ses nedenfor. Der er en flot solnedgang på billedet, men justeres farvetemparaturen i Picasa, ligner det mere en solopgang.

Solnedgang
Solnedgang –
Solopgang
eller solopgang?

Artikel slut  

Skriv en kommentar