Defragmentér din harddisk

defrag-ikonNår computeren bruges, ændres data på harddisken hele tiden. Når filer bliver slettet (det sker også hele tiden), bliver pladsen naturligvis genbrugt til nye data.

Konsekvensen af dette er, at nogle af filerne på harddisken bliver fragmenterede – større filer bliver ofte “bidt over” i mindre bidder. Styresystemet holder automatisk styr på, hvor de enkelte filfragmenter befinder sig – og det fungerer fint, men det tager tid.

Man kan rydde op ved at defragmentere harddisken. Til formålet bruges et program, som automatisk flytter rundt på filerne, så de ligger mere samlet.

Når harddisken er blevet defragmenteret, går det hele lidt hurtigere, og harddisken skal arbejde mindre.

Det er derfor en god ide at defragmentere harddisken jævnligt.

Kør Diskdefragmentering

xcvxcv

Defragmentering i Windows 7. Klik for større billede.

Windows har et indbygget program, som hedder Diskdefragmentering. I Windows 7 kan det se ud somvist på billedet. 

Du finder Diskdefragmentering i Kontrolpanelet – søg på “defrag”. Du kan også blot bruge den almindelige Windows-søgeboks (klik på Start-knappen).

 

På billedet er programmet ved at analysere drev C. Når analysen er færdig, dukker der en knap op “Defragmenter disk”, som man kan klikke på for at starte defragmenteringen.

Ryd op først
Inden du kører defragmentering, er det en god ide at tømme Papirkurven og slette temporære filer. Det kan du gøre med et andet Windows-program, der hedder Diskoprydning. Du kan også bruge programmer CCleaner, som du kan læse om her (se under Rens drev).

 

Defragmentering kan godt tage meget lang tid, så det er en god ide at sætte processen til at køre, når du ellers ikke bruger maskinen. 

Har du en gammel pc, som aldrig har været defragmenteret, kan det godt tage et døgn eller endnu mere. 

Defraggler
Firmaet bag CCleaner har i øverigt også et defragmenteringsprogram, som du kan bruge, hvis du ikke er tilfreds med Windows’ indbyggede program. Du finder Defraggler her.

 

Som du kan se på billedet ovenfor, kan man sætte Windows til automatisk at defragmentere. Kører man processen en gang om ugen, går det som regel hurtigt.

Aktiver tidsplan…

xcvx

Opsætning af tidsplan for defragmentering. Klik for større visning.

Hvis du vil opsætte automatisk defragmentering, klikker på Aktiver tidsplan…

Nu får du et skærmbillede, der kan se ud som vist til højre.

Når du sætter fluebenet, kan du redigere de øvrige felter.

Vælg et tidspunkt, hvor maskinen er tændt, og hvor du ikke bruger den. Windows foreslår en ugentlig defragmentering, og det er et godt udgangspunkt.

Har du flere harddiske, kan du vælge hvilke, der skal defragmenteres. Har du en SSD-disk, skal den ikke defragmenteres.

 

Artikel slut

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *